sieć między dwoma kompami
Próbuję połączyć dwa kompy w sieć. Na obu jest system win XP SP2.
Komp pierwszy ma połączenie z internetem przez sieć osiedlową. Ma zainatalowane dwie karty sieciowe A i B. Drugi komp ma jedną kartę sieciową C. Karta A jest połączona z internetem, a karty B i C przewodem scrosowanym między sobą (przewód zrobiony w firmie). MAC karty A i C jest taki sam, poniewaź kiedyś komp nr 2 był w sieci internetowej, a jak kupiłem nowy to włączyłem go do sieci i musiałem zmienić MAC na taki sam aby mieć połączenie.
Teraz problem. Po skonfigurowaniu kreatorem windowsa sieci na obu kompach, nie ma połączenia, komputery się nie widzą i drugi komputer nie ma połączenia z internetem. Próbowałem teź ustawiać IP, maskę ręcznie wg wskazań ludzi na forach internetowych. Czy przyczyną moźe być ten sam MAC karty A ( do internetu) i karty C w drugim kompie? Niebardzo chciał bym go zmieniać. FaireWire teź odinstalowane w obu kompach jest tylko blokada win SP2.
Moźe coś poradzicie.
Komp pierwszy ma połączenie z internetem przez sieć osiedlową. Ma zainatalowane dwie karty sieciowe A i B. Drugi komp ma jedną kartę sieciową C. Karta A jest połączona z internetem, a karty B i C przewodem scrosowanym między sobą (przewód zrobiony w firmie). MAC karty A i C jest taki sam, poniewaź kiedyś komp nr 2 był w sieci internetowej, a jak kupiłem nowy to włączyłem go do sieci i musiałem zmienić MAC na taki sam aby mieć połączenie.
Teraz problem. Po skonfigurowaniu kreatorem windowsa sieci na obu kompach, nie ma połączenia, komputery się nie widzą i drugi komputer nie ma połączenia z internetem. Próbowałem teź ustawiać IP, maskę ręcznie wg wskazań ludzi na forach internetowych. Czy przyczyną moźe być ten sam MAC karty A ( do internetu) i karty C w drugim kompie? Niebardzo chciał bym go zmieniać. FaireWire teź odinstalowane w obu kompach jest tylko blokada win SP2.
Moźe coś poradzicie.
Odpowiedzi: 7
Sprawa się wyjasniła. To administrator sieci osiedlowej blokował dostęp drugiego kompa. Po podpisaniu dodatkowej (naszczęście bezpłatenj umowy), łącze zostało odblokowane i wszystko śmiga jak naleźy.
Dzięki za porady
Dzięki za porady
I jaki to przyniesie efekt ? Brak neta nawet na pierwszym kompie ?Hoobciu:Spróbuj zmostkować kartę sieciową A i B...
Spróbuj zmostkować kartę sieciową A i B...
Spróbuj zmostkować kartę sieciową A i B...
SP2 nigdy nic nie blokuje, tym bardziej diod.war:Myślę źe dodatek SP2 windowsa blokuje połączenia.
Tak karta w nowym kompie jest zintegrowana, zmieniłem MAC, bo czasami podpinam starego kompa do sieci (aktualizacja oprogramowania, systemu itp.), a tamten w tym momencie odłączam. Muszę oczywiście przenosić komputer. Myślałem, źe jak połączę w sieć domową to bez problemu będzie to działało. Przewód jest OK. Myślę źe dodatek SP2 windowsa blokuje połączenia. Na jednej karcie sieciowej tzn B świeci tylko jedna dioda, druga czasami mrugnie. Natomiast na karcie C świecą obie diody.
Jak najbardziej moze to byc powodem klopotow. Zmieniles MAC a nie dalo rady zamienic sieciowek ? No chyba ze to wbudowane sa. Z reguly wystarczy wykonac telefon do administratora aby przypisal Ci nr MAC nowej karty, wiec rowniez nie wiem dlaczego musiales posunac sie do jego zmiany ?war:Czy przyczyną moźe być ten sam MAC karty A ( do internetu) i karty C w drugim kompie?
Jest tu przyklejony temat o polaczeniu komputerow – sprawdz/porownaj zarowno kolory kabelkow we wtyczkach, jak i pozostale ustawienia.
Strona 1 / 1