Sieć lokalna problem w jedna stronę
Witam
mam mały problem z moja siecia lokalna
dwa komputery z xp połączone kablem sieciowym (skretka) plus w jednym kompie net
problem polega na tym, ze niby wszystko dziala ok ale z pierwszego kompa nie moge przejrzec zasobow udostepnionych na drugim kompie, w druga strone wszystko dziala ok. połączenie internetowe tez dziala na drugim kompie.
gdy na pierwszym kompie klikne nazwe tego drugiego to mam komunikat: "\\komp2 nie jest dostępny. Moźesz nie mieć uprawnien do uzywania tego zasobu sieciowego. Odmowa dostępu."
na obu kompach w moim miejscu sieciowym widac drugi komputer, ping w obie strony jest ok 1 ms.
mam mały problem z moja siecia lokalna
dwa komputery z xp połączone kablem sieciowym (skretka) plus w jednym kompie net
problem polega na tym, ze niby wszystko dziala ok ale z pierwszego kompa nie moge przejrzec zasobow udostepnionych na drugim kompie, w druga strone wszystko dziala ok. połączenie internetowe tez dziala na drugim kompie.
gdy na pierwszym kompie klikne nazwe tego drugiego to mam komunikat: "\\komp2 nie jest dostępny. Moźesz nie mieć uprawnien do uzywania tego zasobu sieciowego. Odmowa dostępu."
na obu kompach w moim miejscu sieciowym widac drugi komputer, ping w obie strony jest ok 1 ms.
Odpowiedzi: 7
Na drugim kompie nie uzywaj automatycznego pobierania ustawien. Skonfiguruj recznie na stale.
Port przekierowuje sie tak:
1. Z Panelu sterowania otworz Zapore.
2. Zakladka Zaawansowane.
3. W okienku podswietlasz to polaczenie ktore wychodzi na swiat i przyciskasz klawisz Ustawienia.
4. W zakladce Uslugi przyciskasz klawisz Dodaj.
5. Konfigurujesz.
Port przekierowuje sie tak:
1. Z Panelu sterowania otworz Zapore.
2. Zakladka Zaawansowane.
3. W okienku podswietlasz to polaczenie ktore wychodzi na swiat i przyciskasz klawisz Ustawienia.
4. W zakladce Uslugi przyciskasz klawisz Dodaj.
5. Konfigurujesz.
pojawił się jeszcze jeden problem
chodzi o przekierowanie portów, jak to zrobic w win xp sp2, na drugim kompie mam ip uzyskiwane automatycznie
chodzi o przekierowanie portów, jak to zrobic w win xp sp2, na drugim kompie mam ip uzyskiwane automatycznie
Wiem ze nie jest bezpieczne, ale to jest opcja dla leniwych bez wyobrazni :P .
Poza tym, jest to odrobine bezpieczniejsze od konta bez hasla :wink: .
Poza tym, jest to odrobine bezpieczniejsze od konta bez hasla :wink: .
wielkie dzięki za cenne uwagi, hasła zostawiam a tak swoja drogą to automatyczne logowanie tez nie jest bezpieczne
Zresetowales wtedy kompa po zalozeniu hasla ? Zreszta zostawmy to. Haslo kolego powinienes miec chocby z uwagi na minimalne bezpieczenstwo, jakie ono daje.robert_net:ustawilem hasla na obu kompach i wszystko dziala jak nalezy (nie wiem dlaczego wczesniej nie dzialalo)
Dlaczego nie dzialalo ? Dlatego ze na drugim kompie nie byla przestawiona opcja zwiazana z anonimowym wyliczaniem kont, czyli nie byly dopuszczane komputery/uzytkownicy, ktorych haslo mialo dlugosc zerowa. To bardzo proste :wink: .
Zostaw te hasla, a jesli juz nie chce Ci sie ich wpisywac przy odpalaniu kompa, ustaw system tak, zeby automatycznie logowal sie na Twoje konto z haslem – z Uruchom walnij "control userpasswords2".
P.S. Powinienes rowniez zalozyc haslo na wbudowane konto ADMINISTRATOR.
oba komputery mam ustawione bez hasła i chcialbym zeby tak zostalo (szukalem na forum jak udostepnic zasoby bez hasla ale nie znalazlem) dla testu ustawilem haslo na obu komputerach i efekt byl dokladnie taki sam, jest to moja pierwsza zabawa z siecia.
edit:
hmm, ustawilem hasla na obu kompach i wszystko dziala jak nalezy (nie wiem dlaczego wczesniej nie dzialalo)
tylko dlaczego bez hasel dzialalo w jedna strone ?
i jak zrobic aby dzialalo bez hasel, niby bylo juz o tym na forum ale nie moge tego znalezc ?
edit:
hmm, ustawilem hasla na obu kompach i wszystko dziala jak nalezy (nie wiem dlaczego wczesniej nie dzialalo)
tylko dlaczego bez hasel dzialalo w jedna strone ?
i jak zrobic aby dzialalo bez hasel, niby bylo juz o tym na forum ale nie moge tego znalezc ?
Czy zarowno na pierwszy jak i na drugi komputer logujesz sie z haslem (wpisujesz haslo zalaczajac kompa) ?
Strona 1 / 1