Sieć lokalna niet, udostępnienie internetu tak
Sieć złoźona z 3 kompów oparta o switcha. Jeden komp udostępnia połączenie internetowe(dwie karty sieciowe), dwa pozostałe korzystają. Wszystko zrobione jak w poradniku na infojamie. Internet jest, ale nie moźna się dostać do kompa który go udostępnia (pomiędzy dwoma pozostałymi kompami sieć jest). Zapora na kompie od netu zdjęta. W momencie gdy na drugiej karcie sieciowej jako bramę domyślną wpiszę ip kompa drugiego to zaczynają się widzieć ale nie ma netu. Moźe mi ktoś pomóc? Z góry dzięki.
Odpowiedzi: 5
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;318030
widzę źe nikt nie moźe mi pomóc... to moźe ktoś wie gdzie takiej pomocy szukać?
Przy aktualnych ustawieniach komputer udostępniający połączenie internetowe jest widoczny w otoczeniu sieciowym – przy próbie wejścia wyświetla się komunikat: .....nie jest dostępny.Moźesz nie mieć uprawnień do uźywania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu. Nie moźna odnaleźć ścieźki sieciowej.
Problem tkwi gdzieś zapewne w ustawienia bramy domyślnej skoro wprowadzenie 192.168.0.1 na drugiej karcie sieciowej komputera udostępniającego net powoduje zadziałanie sieci a zniknięcie netu. Moźe moźna w jakiś sposób wygenerować drugi protokół który będzie wprowadzał sieć a nie będzie udostępniać netu? Czy są moźliwe działające równocześnie dwa protokoły?
Problem tkwi gdzieś zapewne w ustawienia bramy domyślnej skoro wprowadzenie 192.168.0.1 na drugiej karcie sieciowej komputera udostępniającego net powoduje zadziałanie sieci a zniknięcie netu. Moźe moźna w jakiś sposób wygenerować drugi protokół który będzie wprowadzał sieć a nie będzie udostępniać netu? Czy są moźliwe działające równocześnie dwa protokoły?
Sprawdziłem WIN HE na trzech kompach i nie mają one w narzędziach administracyjnych–zarządzaniu komputerem folderu Uźytkownicy i grupy lokalne takźe nie da się zastosować opisanego sposobu udostępniania.
Nie mozna bo ... ? Nie mozna tak po prostu, czy moze jednak jest jakakolwiek reakcja ? Przegladnij przyklejony tutaj temat o udostepnianiu plikow.Pieczara:Internet jest, ale nie moźna się dostać do kompa który go udostępnia
Strona 1 / 1