sieć LAN + WiFi
Krotko, mam takie rzeczy:
sieć domowa – 3 komputery w tym 1 laptop (bezprzewodowo).
Router Linksys WRT54G. Neostarada.
Chodzi mi o konfiguracje tego wszytskiego: adres IP router'a to 192.168.1.1, jesli w ustawieniach TCP/IP zrobie "Uzyskaj adres Ip/DNS automatycznie" wtedy serwer i tylko jeden z komp w sieci dziala poprawnie.
Probowalem bawic sie w ustawienia:
adres IP: 192.168.0.100
maska: 255.255.255.0
brama: 192.168.1.1
i DNS 192.168.1.1
i przy takich ustawieniach dosyc dlugo tzreba czekac az zalapie polaczenie.
Nie znam sie na sieciach kompletnie, szukalem sporo w google i na innych listach ale jak dotad nic nie znalazlem. Mysle ze trzeba skonfigurowac router jakos chyba: mam tam opcje np. do ustalania adresow DNS itd.
Ma ktos z Was pomysl co z tym zrobic? A, i druga rzecz: czy komp ktory sluzy jako serwer musi byc wlaczony zeby inne kompy mogly korzystac? wydaje mi sie to bez sensu, i powinno chodzic bez niego, prawda? i tutaj chyba, wlasnie wchodzi konfiguracja routera, tak?
Niech mnie ktos oswieci jakims madra wypowiedzia, ewentualnie jakims linkiem do tutoriala.
Mam nadzieje ze ten moj post ma jakis sens i wiecie o co mi chodzi.
Z gory dzieki i pozdrawiam!
sieć domowa – 3 komputery w tym 1 laptop (bezprzewodowo).
Router Linksys WRT54G. Neostarada.
Chodzi mi o konfiguracje tego wszytskiego: adres IP router'a to 192.168.1.1, jesli w ustawieniach TCP/IP zrobie "Uzyskaj adres Ip/DNS automatycznie" wtedy serwer i tylko jeden z komp w sieci dziala poprawnie.
Probowalem bawic sie w ustawienia:
adres IP: 192.168.0.100
i DNS 192.168.1.1
i przy takich ustawieniach dosyc dlugo tzreba czekac az zalapie polaczenie.
Nie znam sie na sieciach kompletnie, szukalem sporo w google i na innych listach ale jak dotad nic nie znalazlem. Mysle ze trzeba skonfigurowac router jakos chyba: mam tam opcje np. do ustalania adresow DNS itd.
Ma ktos z Was pomysl co z tym zrobic? A, i druga rzecz: czy komp ktory sluzy jako serwer musi byc wlaczony zeby inne kompy mogly korzystac? wydaje mi sie to bez sensu, i powinno chodzic bez niego, prawda? i tutaj chyba, wlasnie wchodzi konfiguracja routera, tak?
Niech mnie ktos oswieci jakims madra wypowiedzia, ewentualnie jakims linkiem do tutoriala.
Mam nadzieje ze ten moj post ma jakis sens i wiecie o co mi chodzi.
Z gory dzieki i pozdrawiam!
Odpowiedzi: 5
martas, skoro musisz "popychac", sprobuj zresetowac router. Problem moze byc rowniez po jego stronie. Nie dasz rady pozyczyc od kogos inny na probe ?
SP nie ma tu nic do rzeczy.
P.S. Sprobuj rowniez w miejsce DNSa 83.23... wpisac inny tepsowski –> 194.204.159.1
SP nie ma tu nic do rzeczy.
P.S. Sprobuj rowniez w miejsce DNSa 83.23... wpisac inny tepsowski –> 194.204.159.1
dzieki za pomoc!
zrobilem jak mowisz, tzn w ustawieniach TCP/IP mam:
IP: 192.168.1.2
preferowany dns: 83.23.245.63
alternat: 194.204.152.34
(dns'y odczytane rutera)
w ustawieniach rutera wylaczylem DHCP, aktywne jest teraz "Static IP".
NIby mam polaczenie, ale sa jakies dziwne przestoje.. musze czekac 4–5 sekund zanim zalapie.. i zazwyczaj trzeba kliknac ponownie zeby "popchnac" troche to polaczenie.. ostatnio zainstalowalem sobie SP2, i myslalem ze to moze przez to (bo slyszalem cos ze to moze zaklocac lacze), ale jeden z kompow nie ma SP2 i jest to samo..
jakies pomysly?
zrobilem jak mowisz, tzn w ustawieniach TCP/IP mam:
IP: 192.168.1.2
preferowany dns: 83.23.245.63
alternat: 194.204.152.34
(dns'y odczytane rutera)
w ustawieniach rutera wylaczylem DHCP, aktywne jest teraz "Static IP".
NIby mam polaczenie, ale sa jakies dziwne przestoje.. musze czekac 4–5 sekund zanim zalapie.. i zazwyczaj trzeba kliknac ponownie zeby "popchnac" troche to polaczenie.. ostatnio zainstalowalem sobie SP2, i myslalem ze to moze przez to (bo slyszalem cos ze to moze zaklocac lacze), ale jeden z kompow nie ma SP2 i jest to samo..
jakies pomysly?
Nie rob "automatu" na komputerach. Wylacz DHCP na routerze, poprzypisuj komputerom trzy kolejne IP, czyli to 192.168.1.2 ...3, ...4, maske oczywiscie taka sama, brama to 192.168.1.1 i DNSy tepsy. Czyli te, ktore wykrywa router.martas:adres IP router'a to 192.168.1.1, jesli w ustawieniach TCP/IP zrobie "Uzyskaj adres Ip/DNS automatycznie" wtedy serwer i tylko jeden z komp w sieci dziala poprawnie.
Jaki "serwer" ? Przeciez neo masz wpiete do routera ?martas:czy komp ktory sluzy jako serwer musi byc wlaczony zeby inne kompy mogly korzystac?
dzieki za link, calkiem przystepnie opisane podstawy sieci itd, ale chyba potrzebuje bardziej technicznych wskazowek, zwlaszcza jesli chodzi o konfiguracje TCP/IP oraz DNS'ow..
http://www.dipol.com.pl/bib88.htm
Strona 1 / 1