sieć LAN przez WiFi
Mam 2 kompy na WinXP ktore, lacze za pomoca Wifi do AP Asmax 804gu. Jak utworzyc siec LAN przez Wifi,nie zrywajac polaczenia z netem, miedzy kompami bez pomocy bezprzewodowego routera?? Czyli co zrobic zeby kompy gadaly ze soba bezposrednio przez WiFI??
Odpowiedzi: 16
Gdybys w Pomocy systemowej wpisal "ICS", uzyskalbys odpowiedz. Proste, nie ?
1. – laczenie komputerow (wylacznie)
2. – laczenie aby udostepnic net
Ciebie dotyczy czesc druga.
Przeczytaj ponownie co wyzej na ten temat napisalem. Gdzie sugeruje ze to bledna brama ? Gdzie w "opisie" udostepniania neta napisalem aby wpisywac jakakolwiek brame na pierwszym interfejsie ? Masz tam dwie czesci:pancio:...jaka musi być brama na 1 kompie z netem, bo sugerujesz ze wpisalem błedna bramę?
Gdybys w Pomocy systemowej wpisal "ICS", uzyskalbys odpowiedz. Proste, nie ?
Przeczytaj ponownie co wyzej na ten temat napisalem. Gdzie sugeruje ze to bledna brama ? Gdzie w "opisie" udostepniania neta napisalem aby wpisywac jakakolwiek brame na pierwszym interfejsie ? Masz tam dwie czesci:pancio:...jaka musi być brama na 1 kompie z netem, bo sugerujesz ze wpisalem błedna bramę?
El Nino>
Dzienx za info, w koncu znalazlem tego ICSa :P , za 2 dni wyprobuje nowe ustawienia.
Mam jeszcze pytanko jaka musi być brama na 1 kompie z netem, bo sugerujesz ze wpisalem błedna bramę?
PS. proponuje uzupełnic artykuł z infojamy o lokalizacje ICS (jeśli skrypt to twoje dzieło), ograniczy to liczbe takich banalnych postow jak mój :oops:
Dzienx za info, w koncu znalazlem tego ICSa :P , za 2 dni wyprobuje nowe ustawienia.
Mam jeszcze pytanko jaka musi być brama na 1 kompie z netem, bo sugerujesz ze wpisalem błedna bramę?
PS. proponuje uzupełnic artykuł z infojamy o lokalizacje ICS (jeśli skrypt to twoje dzieło), ograniczy to liczbe takich banalnych postow jak mój :oops:
pancio, kliknij na polaczenie z internetem (w Polaczeniach sieciowych), wybierz "Wlasciwosci", wybierz zakladke "Zaawansowane".
"Udostępnienie internetu z jednego komputera na drugi – ICS
Internet drugiemu komputerowi moźemy udostępnić...
– za pomocą standardowego narzędzia systemu Windows udostępniania internetu czyli (ICS) Internet Connection Sharing
Pamiętać musimy, źe ICS zawiera dopiero system W98 SE.
Ustawienia komputerów:
Pierwszy komputer:
Pierwsza karta sieciowa
–klient sieci M$ Networks
–udostępnianie plików i drukarek (jeśli oczywiście chcemy udostępniać zasoby na zewnątrz)
–załączony, bądź zainstalowany ICS
–protokół TCP/IP dla karty sieciowej
–ustawienia numerów IP, maski, bramy, serwera DNS, serwera DHCP w zaleźności od Providera
–moźemy mieć załączony systemowy firewall (zapora połączenia internetowego – XP)"
gdzie sa ustawienia ICSa, zeby mozna bylo go załączyć, bądź zainstalować? Zeby internet działał na 2 kompie?
Internet drugiemu komputerowi moźemy udostępnić...
– za pomocą standardowego narzędzia systemu Windows udostępniania internetu czyli (ICS) Internet Connection Sharing
Pamiętać musimy, źe ICS zawiera dopiero system W98 SE.
Ustawienia komputerów:
Pierwszy komputer:
Pierwsza karta sieciowa
–klient sieci M$ Networks
–udostępnianie plików i drukarek (jeśli oczywiście chcemy udostępniać zasoby na zewnątrz)
–załączony, bądź zainstalowany ICS
–protokół TCP/IP dla karty sieciowej
–ustawienia numerów IP, maski, bramy, serwera DNS, serwera DHCP w zaleźności od Providera
–moźemy mieć załączony systemowy firewall (zapora połączenia internetowego – XP)"
gdzie sa ustawienia ICSa, zeby mozna bylo go załączyć, bądź zainstalować? Zeby internet działał na 2 kompie?
Po co Ci to ? Nie zajmuj sie niepotrzebnymi rzeczami.pancio:HKLM\System\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters
Nie rozumiem.pancio:Gdzie szukac ICSa???
Usun stad BRAMĘ.pancio:dla 1 kompa z netem
IP – 172.16.0.1
maska – 255.255.0.0
brama – 172.16.0.10
Nie.pancio:Komp 1 laczy sie z netem za pomoca adresow z puli 10.xxxx, czy moze w DNSie 2 kompa powinienem wpisac ten adres??
P.S. Dlaczego 172.xxx... ? Zreszta mniejsza z tym.
ok, zrobilem tak jak w przyklejonym watku.... prawie.
HKLM\System\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters
nie moge tego znalezc, czy nie powinno byc HKEY...?? ale dalej tez cos nie tak.
Gdzie szukac ICSa???
pule adresow IP ma taka:
dla 1 kompa z netem
IP – 172.16.0.1
maska – 255.255.0.0
brama – 172.16.0.10
dla 2 kompa bez netu
IP – 172.16.0.10
maska – 255.255.0.0
brama – 172.16.0.1
DNS – 172.16.0.1
Komputery sie widza i pingi przechodza. Ale z netu nie mozna korzystac na 2 kompie.
Komp 1 laczy sie z netem za pomoca adresow z puli 10.xxxx, czy moze w DNSie 2 kompa powinienem wpisac ten adres??
HKLM\System\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters
nie moge tego znalezc, czy nie powinno byc HKEY...?? ale dalej tez cos nie tak.
Gdzie szukac ICSa???
pule adresow IP ma taka:
dla 1 kompa z netem
IP – 172.16.0.1
maska – 255.255.0.0
brama – 172.16.0.10
dla 2 kompa bez netu
IP – 172.16.0.10
maska – 255.255.0.0
brama – 172.16.0.1
DNS – 172.16.0.1
Komputery sie widza i pingi przechodza. Ale z netu nie mozna korzystac na 2 kompie.
Komp 1 laczy sie z netem za pomoca adresow z puli 10.xxxx, czy moze w DNSie 2 kompa powinienem wpisac ten adres??
O tym co i gdzie ma zostac wpisane, zaznaczone, znajdziesz w przyklejonym temacie. Nie wymagaj, aby w co drugim poscie pisac ciagle jedno i to samo.
leniem nie jestem z wyszukiwarki skorzystalem, ale wiadomosci apropo ad–hoc są nie kompletne, Moj WLAN obecnie sie zmienil i wyglada teraz tak . 2 laptopy jeden korzysta z netu za posrednictwem Blue Connect (PCMCI)a wiec ten komp mialby udostepniac net i pliki 2 kompowi, ktore sa polaczone przez WiFi (Ad–Hoc). Jakos mi sie udalo polaczyc kompy, przez chwile bo pingi przechodzily do siebie nawzajem. Mam pytanie jak to zrobic profesjonalnie, aby korzystac na 2 kompie rowniez z netu? Czy brama kompa ktory nie ma netu, ma byc IP kompa z netem? Prosze o odpowiedz
pancio, ktory komp odlaczyles ? Pingi "do czego" nie przechodza ?
dobra mam siec DOM przez ad–hoc, ale jak odlaczylem teraz jeden z kompow od AP to pingi nie przechodza, co dalej?
Kliknij "SZUKAJ" (toto u gory), wpisz "ad–hoc", zaznacz szukanie wszystkich slow, wybierz dzial Sieci i wpisz moj nick.
Probuj polaczenia.
Jeszcze jedno – nie pisz posta pod postem. Wyslesz jednego a chcesz cos dopisac, uzyj przycisku "ZMIEŃ" dostepnego w poscie juz wyslanym.
Probuj polaczenia.
Jeszcze jedno – nie pisz posta pod postem. Wyslesz jednego a chcesz cos dopisac, uzyj przycisku "ZMIEŃ" dostepnego w poscie juz wyslanym.
aha, jeszcze jedno pingi po wylaczeniu firewalla przechodza, wiec problemow nie powinno byc
czy da sie jednoczesnie polaczyc z innym kompem przez ad–hoc, jak z AP polaczony przeciez jestem juz przez infrastructure??
oki, mozna prosic jakies szczegoly, gdzie to ustawic....
Jednoczesnie AP i komputer ? Zapomnij. Z drugim kompem w trybie ad–hoc.
Strona 1 / 1