sieć hula, ale lista serwerów niedostępna
Witam,
Mam taki dziwny problem z siecią między windowsami XP.
Kiedy chcę wywołać Moje miejsca sieciowe –> Wyświetl komputery grupy roboczej to po 30 sekundach wyskakuje monit, źe grupa robocza niedostępna, lista serwerów dla tej grupy roboczej jest niedostępna.
Jednak kiedy w explorerze wpisze np "\\Januszek" to wszystko działa tak jak powinno, przeglądam zasoby komputera Januszek i nie ma źadnego problemu. Taka sytuacja występuja na wszystkich komputerach. Sieć działa, net działa, pinguje wszystko, w Moje miejsca sieciowe wypisuje udostępnione katalogi (!!!), ale nie chce wyświetlić komputerów w grupie roboczej.
Oczywiscie szukałem na forum, były podobne problemy, ale źaden nie odnosił się do tego konkretnego. Moja sieć jest skonfigurowana poprawnie.
Dodam, źe problem wystąpił po reinstalacji systemu w jednym z komputerów. Wczesniej wszystko działało tak jak naleźy (przeglądanie otoczenia, przesylanie plików, drukowanie i in.).
Mam nadzieje, ze pomozecie to jakos rozwiazac.
Mam taki dziwny problem z siecią między windowsami XP.
Kiedy chcę wywołać Moje miejsca sieciowe –> Wyświetl komputery grupy roboczej to po 30 sekundach wyskakuje monit, źe grupa robocza niedostępna, lista serwerów dla tej grupy roboczej jest niedostępna.
Jednak kiedy w explorerze wpisze np "\\Januszek" to wszystko działa tak jak powinno, przeglądam zasoby komputera Januszek i nie ma źadnego problemu. Taka sytuacja występuja na wszystkich komputerach. Sieć działa, net działa, pinguje wszystko, w Moje miejsca sieciowe wypisuje udostępnione katalogi (!!!), ale nie chce wyświetlić komputerów w grupie roboczej.
Oczywiscie szukałem na forum, były podobne problemy, ale źaden nie odnosił się do tego konkretnego. Moja sieć jest skonfigurowana poprawnie.
Dodam, źe problem wystąpił po reinstalacji systemu w jednym z komputerów. Wczesniej wszystko działało tak jak naleźy (przeglądanie otoczenia, przesylanie plików, drukowanie i in.).
Mam nadzieje, ze pomozecie to jakos rozwiazac.
Odpowiedzi: 16
Wejdz w opcje firewalla (zapory systemowej) do zakladki Wyjatki i zaznacz "Udostepnianie plikow i drukarek".
Witam. U mnie teź jest problem z przeglądaniem sieci w otoczeniu sieciowym. Z palca czyli \\komp\udział wszystko gra. Chciałem włączyć przeglądarkę komputera w usługach, ale niestety nie mogę. Widac pasek postępu włączania usługi, ale po chwili znika i przeglądarka jest nadal w stanie zatrzymania. Mam SP2 + poprawki, Zone Alarm, Norton Antyvirus. Wyłączałem ZA i NAV ale to nie pomaga. Podejrzewam którąś z poprawek do SP2. Za pomoc THX from mountain.
jasne :) stara zasada wprowadzona dzieki Billowi – "wysiądź i wsiądź jeszcze raz – moźe zadziała".:)EL NINO:"Samo" to sie nawet spierdzielic nie moze. Zawsze jest jakis powod.micio:zaczęło działać "samo"
Komputer byl resetowany po tych wszystkich "probach" ? Poza tym, czasami pomimo tego, ze cos jest ustawione wlasciwie, warto to przestawic/wylaczyc, po czym ustawic znowu poprawnie.
A z tego wynika, źe przede mną wciąź duźo do zobaczenia :).EL NINO:To znaczy, ze malo widziales :wink: .micio:konfigurowałem róźne komputery w róźnych sieciach, ale czegoś takiego nie widziałem
"Samo" to sie nawet spierdzielic nie moze. Zawsze jest jakis powod.micio:zaczęło działać "samo"
Komputer byl resetowany po tych wszystkich "probach" ? Poza tym, czasami pomimo tego, ze cos jest ustawione wlasciwie, warto to przestawic/wylaczyc, po czym ustawic znowu poprawnie.
To znaczy, ze malo widziales :wink: .micio:konfigurowałem róźne komputery w róźnych sieciach, ale czegoś takiego nie widziałem
no wlasnie. urghhh. :EL NINO:Wszystko rozbija sie o konfiguracje. Co innego trzeba ustawiac jesli XP (bo o nim mowa) jest bez service packa, co innego z SP1 a jeszcze inne rzeczy przy SP2. Dochodza do tego rowniez poprawki instalowane w systemie, ktore to zmienialy domyslne zachowania/ustawienia pewnych parametrow i co za tym idzie, znowu potrzebne bylo grzebanie w konfiguracji.wojtt:moze wiesz jaka jest zaleznośc ze czasami działa otoczenie a czasami nie, bez modyfikowania ustawien, zakladania kont itd.?
:D no cos w tym chyba jest, ale:EL NINO:...a tak w ogole wiesz co robisz, tylko ten pierdzielony system jest do dupy, to mam jeszcze jednego linka –> http://www.slownik–online.pl/kopalinski/ACDCD90CBAEB9B93C1256589001C75B0.php
wstałem dzisiaj rano, załączyłem komputer i... działa (?). nie ma to jak doswiadczenie, znacie to? ile razy tak mieliscie, ze cos nie dziala, a później jakimś cudem zaczyna działać. Słowo honoru, źe nie bawiłem się juź tym w ogóle – zaczęło działać "samo".
Jak jeszcze komuś się chce prowadzić dalej ten topic, to zadaje pytanie: "Ktoś to umie wytłumaczyć?".
Co do Twoich pytań technicznych z poprzedniego posta to odpowiadam: Wszystko było skonfigurowane poprawnie. Zwróciłem się do Was z tym konkretnym problemem, bo konfigurowałem róźne komputery w róźnych sieciach, ale czegoś takiego nie widziałem :).
Pozdrawiam Was i dzięki za pomoc.
Wszystko rozbija sie o konfiguracje. Co innego trzeba ustawiac jesli XP (bo o nim mowa) jest bez service packa, co innego z SP1 a jeszcze inne rzeczy przy SP2. Dochodza do tego rowniez poprawki instalowane w systemie, ktore to zmienialy domyslne zachowania/ustawienia pewnych parametrow i co za tym idzie, znowu potrzebne bylo grzebanie w konfiguracji.wojtt:moze wiesz jaka jest zaleznośc ze czasami działa otoczenie a czasami nie, bez modyfikowania ustawien, zakladania kont itd.?
micio, wlasnie o ta "ikone" chodzi. O "Wyswietl komputery...". Poza tym, jesli sadzisz ze problemy opisane w linkowanym artykule Ciebie akurat nie dotycza, bo:
– masz zalaczony Netbios przez TCP/IP (ale jak ?)
– masz zalaczona Przegladarke (probowales wylaczyc ?)
...a tak w ogole wiesz co robisz, tylko ten pierdzielony system jest do dupy, to mam jeszcze jednego linka –> http://www.slownik–online.pl/kopalinski/ACDCD90CBAEB9B93C1256589001C75B0.php
EL NINO:http://support.microsoft.com/kb/318030/pl
ok, więc popatrzmy:
microsoft:– Nie ma dostępu do udostępnianych folderów ani plików.
Mam dostęp do udostępnianych plików i drukarek z poziomu kaźdej stacji roboczej w sieci.
microsoft:– Nie moźna zlokalizować innych komputerów w grupie roboczej.
Mogę zlokalizować kaźdy komputer, np. wpisując \\nazwa.
microsoft:– Po dwukrotnym kliknięciu grupy roboczej w oknie Moje miejsca sieciowe pojawia się następujący komunikat o błędzie...
Nie ma w ogóle takiej ikony. W miejscach sieciowych mam tylko udostępnione w sieci foldery + ikonka "wyswietl komputery grupy roboczej" (
Pozatym przyczyny podane na tej stronie są niespełnione w moim przypadku, więc chodzi o coś jeszcze innego.
http://support.microsoft.com/kb/318030/pl teź z tego korzystałem i nic to nie dało. Ale nie bede sie sie z tobą spierał, bo nie o to tu chodzi. Napisałem to co wiem z własnego doświadczenia – co równieź zaznaczyłem.
A moje odpowiedzia mogą byc równieź alternatywą. I w takim razie moze wiesz jaka jest zaleznośc ze czasami działa otoczenie a czasami nie, bez modyfikowania ustawien, zakladania kont itd.?
A moje odpowiedzia mogą byc równieź alternatywą. I w takim razie moze wiesz jaka jest zaleznośc ze czasami działa otoczenie a czasami nie, bez modyfikowania ustawien, zakladania kont itd.?
Bzdury. Nie spotkalem jeszcze XPka, z ktorym nie bylo mozna sobie poradzic.wojtt:...win xp juz tak maja i nie da sie z tym nic zrobić...
http://support.microsoft.com/kb/318030/pl
Chodzi tylko o otoczenie sieciowe. Jak juź napisałem wcześniej w win 2000 wszystko smiga bez problemów. Miejmy nadzieje ze w kolejnych windowsach juź tych problemów nie bedzie.A narazie polecam serwer ftp – swietne rozwiązanie.
dzięki wielkie.
Ręce opadają. Windows nigddy nie będzie dobrym systemem sieciowym – taka prawda.
Ręce opadają. Windows nigddy nie będzie dobrym systemem sieciowym – taka prawda.
Miałem identyczny problem i z tego co sie dowiedziałem to ze win xp juz tak maja i nie da sie z tym nic zrobić. Takźe raczej jesteś skazany na wchodzenie do zasobów udostepnionych własnie w sposób jaki opisałeś.Np w Windows 2000 nie ma z tym najmniejszych problemów.
Nie mam pojęcia od czego to zaleźy, a z własnego doświadczenie wiem ze po reinstlacji systemów na róźnych kompach, raz otoczenie sieciowe działa u wszystkich prawidłowo a czasmi nie. Oczywiście chodzi tylko o otoczenie sieciowe bo sieć działa prawidlowo. Ja obecnie rozwiązałem to w taki sposób ze na kaźdym kompie zainstalowałem serwer ftp i w taki sposób korzystamy z udostepnianych plików. Jest duźo b. prostych w konfiguracji, darmowych tego typu programów. Na tym forum jest równieź wiele opisów jak je skonfigurować, a moźa robić to "we wszystkich kierunkach"
Nie mam pojęcia od czego to zaleźy, a z własnego doświadczenie wiem ze po reinstlacji systemów na róźnych kompach, raz otoczenie sieciowe działa u wszystkich prawidłowo a czasmi nie. Oczywiście chodzi tylko o otoczenie sieciowe bo sieć działa prawidlowo. Ja obecnie rozwiązałem to w taki sposób ze na kaźdym kompie zainstalowałem serwer ftp i w taki sposób korzystamy z udostepnianych plików. Jest duźo b. prostych w konfiguracji, darmowych tego typu programów. Na tym forum jest równieź wiele opisów jak je skonfigurować, a moźa robić to "we wszystkich kierunkach"
pisząc firewall mam na myśli wszystkie, więc równieź i systemowe.
temat z tego linka równieź przeglądałem, ale to nie jest ten problem, bo moja sieć działa bez zarzutów, jedyny problem to błąd przy próbie wyświetlania komputerów w grupie roboczej.
temat z tego linka równieź przeglądałem, ale to nie jest ten problem, bo moja sieć działa bez zarzutów, jedyny problem to błąd przy próbie wyświetlania komputerów w grupie roboczej.
Systemowe rowniez ?
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=4941
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=4941
dla celów testowania wszystkie firewalle w sieci wyłączyłem i nie było poprawy.
Systemowy (albo jakis inny) firewall na tym kompie nie bruzdzi ?micio:problem wystąpił po reinstalacji systemu w jednym z komputerów
Strona 1 / 1