Siec domowa w Neostradzie

Wlasciwie to temat byl ale nie otrzymalem jednoznacznej pomocy... wiec ponawiam:

Chodzi o to, ze ja i kolega mieszkajacy 300m ode mnie chcemy stworzyc mala siec z udostepnianiem plikow wykorzystujac istniejace polaczenie Neostrady. Wiem juz ze trzeba kombinowac coz z DNS przy zmiennych IP (No–ip probowalismy jakos ustawiac ale lipa :/) ale na tym moja wiedza sie konczy.

Karty sieciowe i inne bajery nie wchodza w gre. Zewnetrzne programy (oprocz tych do obslugi DNS, mysle ze No–ip starczy) rowniez mnie nie interesuja.
Ah... obydwaj mamy ZoneAlarm (ja pro, on zywkla wersje)

Wiec:

Co wlasciwie trzeba zrobic zeby taki model sieci mogl zaistniec? Jak trzeba skonfigurowac nazwy komputerow wlacznie z "Identyfikatorem sieciowym"?

Odpowiedzi: 4

Jesli nie FTP, to udostepnione dane otworzysz rowniez chocby w IE, podajac numer IP. Pozostaje kwestia ustawienia firewalla.
Pulpit zdalny –> http://www.studianet.pl/so_1_izk/winxp/administracja%20systemem/zdalna%20administracja.htm

Tu nie ma co kombinowac. Wystarczy skorzystac z tego co oferuje system.
EL NINO
Dodano
29.04.2005 23:25:36
Rozwiazanie jak najprostsze bez smigania w wierszu polecen :\

Kolega nie jest az tak zaawansowany jak ja :/ I nie nie grac.. to juz najmniejsze oczekiwanie... stworzyc siec z udostepnianiem folderow, zdalna kontrola komputera (to najbardziej, on strasznie rozwala winde :/) przy pomocy pulpitu zdalnego
Kaworu
Dodano
29.04.2005 16:20:58
Ale o co Ci dokladnie chodzi ?
Obaj macie po neostradzie i chcecie utworzyc z nich siec ? Nie musicie tworzyc, bo taka siec juz miedzy Wami istnieje – internet. Mozecie grac, wymieniac sie danymi i co tam jeszcze chcecie.
Wymieniac dane ? Postawic serwer FTP chocby na jednym komputerze. Jesli nie, mapowac recznie – net use \\numer_ip\folder.
EL NINO
Dodano
28.04.2005 23:07:49
ekhm.. olewacie bo nie wiecie? czy jak? :/

pomocy....
Kaworu
Dodano
28.04.2005 21:07:39
Kaworu
Dodano:
23.04.2005 14:47:08
Komentarzy: