Sieć domowa, boląca głowa
Sieć złoźona jest z 4 komputerów podłączonych przez Hub'a z routerem, który jest komputerem z zainstalowanym WinXP. Okazuje się, źe wszystkie 3 komputery uźytkowników widzą się nawzajem i widzą routera. Mój komputer natomiast widzi tylko jeden komputer i siebie. Co zrobić? Firewall jest wyłączony, kaźdy z 4 kompów ma swój własny IP, router ma IP 192.168.0.1 i stanowi bramę na świat oraz dysk zrzutowy. Co zrobić, źeby zobaczyć wszystkich?
Odpowiedzi: 15
Miałem dość sprawdzania i szukania rozwiązania. Odinstalowałem całą sieć, zainstalowałem na nowo i teraz wszystko ładnie działa! Dzięki za pomoc i dotrzymywanie towarzystwa w tych cięźkich dla mnie chwilach!
jasne :D
ok, a sprobuj zamienic adres ip. wpisz ten, ktory dziala (wez go od qmpla).
jesli to nie pomoze to podeslij screeny z zasad lokalnych.
co z master browserem, uruchomiony czy zatrzymany?
ok, a sprobuj zamienic adres ip. wpisz ten, ktory dziala (wez go od qmpla).
jesli to nie pomoze to podeslij screeny z zasad lokalnych.
co z master browserem, uruchomiony czy zatrzymany?
"jakie protokoly oprocz TCP/IP sa zainstalowane"
Oprocz TCP/IP mam Netbios i IPX
Oprocz TCP/IP mam Netbios i IPX
i nie masz protokolu tcp/ip?
Mam IPX i Netbios... Dwa kompy chodzą na tych protokołach z tym, źe ten jeden widzi routera a mój nie.
jakie protokoly oprocz TCP/IP sa zainstalowane ? Zarowno u Ciebie jak i u innych ?
Mam zainstalowany SP1 oraz poprawkę KB822603. Zanim zainstalowałem SP1 i to coś, było tak samo, więc to nie moźe być przyczyną... Najbardziej mnie męczy to, źe jednego kompa widzę... a reszty i rutera nie...
Wedlug kilku doniesien (w archiwum leza) po instalacji sa wlasnie takie a nie inne klocki.DeeL:KB833407 (...)Nie bardzo wiem jaki związek z siecią ma ta aktualizacja.
Aktualizacja krytyczna dla systemu Windows (KB833407)
Ten element aktualizuje czcionkę Bookshelf Symbol 7 stosowaną w niektórych produktach firmy Microsoft.
Nie bardzo wiem jaki związek z siecią ma ta aktualizacja. Jeśli chodzi o netbiosa, to wiem tylko tyle, źe jest zainstalowany. Netbios w TCP/IP mam ustawiony na "Włącz".
Ten element aktualizuje czcionkę Bookshelf Symbol 7 stosowaną w niektórych produktach firmy Microsoft.
Nie bardzo wiem jaki związek z siecią ma ta aktualizacja. Jeśli chodzi o netbiosa, to wiem tylko tyle, źe jest zainstalowany. Netbios w TCP/IP mam ustawiony na "Włącz".
co z netbiosem?
czy wczytywales poprawke KB833407?
czy wczytywales poprawke KB833407?
Mogę pingować niewidoczne kompy. Udostępnianie plików i drukarek mam włączone. Z dyskietką jeszcze nie próbowałem... Ale nadal to dla mnie dziwne.
DeeL
Spróbuj właczyć udostępnianie plików i drukarek ew. moźna uźyć dyskietki do konfiguracji sieci i zastosować ustawienia dla wszystkich komputerów z komputera który działa prawidłowo . Dyskietka taka moźe byc utorzona podczas tworzenia – konfiguracji sieci
Spróbuj właczyć udostępnianie plików i drukarek ew. moźna uźyć dyskietki do konfiguracji sieci i zastosować ustawienia dla wszystkich komputerów z komputera który działa prawidłowo . Dyskietka taka moźe byc utorzona podczas tworzenia – konfiguracji sieci
co z ustawieniami netbiosa? czy mozesz pingowac niewidoczne kompy?
Na wszystkich komputerach jest WinXP, na routerze równieź. Ustawienia? Przypominam, źe jednego kompa widzę... On ma te same ustawienia jak ja (tylko inny IP). Ten komp, którego widzę widzi wszystkich.
Na innych jakie systemy ? Byc moze to tylko kwestia wlasciwych ustawien – gupa robocza, nazwy komputerow, firewalle, zalaczenie NetBiosa w uzywanym protokole, ustawienie najwlasciwszego master browsera, itd, itd. O wszystkich tycz rzeczach znajdziesz mnostwo postow uzywajac forumowej wyszukiwarki.
Strona 1 / 1