Sieć bezprzewodowa
Mam pytanie.Jezeli kupie 2 karty sieciowe radiowe i 2 anteny typu Yagi czy to wystarczy aby komputery miały komunikacje między sobą czy teź muszą być jakieś dodatkowe moduły dostepowe.Proszę o wskazówki.Chcę mieć łaczność z moim kolegą dodam źe odległość między nami jest około 700 metrów.
Odpowiedzi: 5
odpowiedz udzielona na gg :)
Ja mam jeszcze takie pytanie co do tego to ja teź kupuje neo+ i chciałbym z moim kolegą rozdzielić drogą radiową odl. między nami wynosi około 200 m co mam zrobić zeby rozdzielić neo+ miedzy nami dodam, ze juz zakupiułem 2 karty sieciowe PLANET Wl–8305 i 2 anteny typu helix :)
Jest to Karta Ralink PCI.O to parametry Karty.
Networxx GKG 2004
Chipset: Ralink RT2460P (konstrukcja z 2004 roku we współpracy z Motorolą)
Standarty: IEEE 802.11b, IEEE 802.1X, AES/TKIP/WEP
Interfejs: PCI
Częstotliwość: 2,4Ghz
Moc wyjściowa: 15dBm (jest to prawdziwe 15dBm – przy innych modelach jest podawana rzekomo moc 17–18dBm, ale w praktyce są one duźo słabsze od tego modelu)
Szybkość transmisji: 11/5,5/2/1 Mbps
Funkcja Auto Fallback: Tak
Direct Sequence Spread Spectrum: Tak
Zasięg: do 400m z anteną 2dBi
Bezpieczeństwo:
– 64/128–bit szyfrowanie WEP
– IEEE 802.1x Authentication
– Md5 Chellenge i EAP–TLS
Certyfikaty: CE/FCC
Oprogramowanie:
– Software Access Point
– Dynamic Rate Shifting
– Profile Management
– Roaming
– RF Signal Quality Monitor
– Site Survey
Dziekuje bardzo za odpowiedz.
Networxx GKG 2004
Chipset: Ralink RT2460P (konstrukcja z 2004 roku we współpracy z Motorolą)
Standarty: IEEE 802.11b, IEEE 802.1X, AES/TKIP/WEP
Interfejs: PCI
Częstotliwość: 2,4Ghz
Moc wyjściowa: 15dBm (jest to prawdziwe 15dBm – przy innych modelach jest podawana rzekomo moc 17–18dBm, ale w praktyce są one duźo słabsze od tego modelu)
Szybkość transmisji: 11/5,5/2/1 Mbps
Funkcja Auto Fallback: Tak
Direct Sequence Spread Spectrum: Tak
Zasięg: do 400m z anteną 2dBi
Bezpieczeństwo:
– 64/128–bit szyfrowanie WEP
– IEEE 802.1x Authentication
– Md5 Chellenge i EAP–TLS
Certyfikaty: CE/FCC
Oprogramowanie:
– Software Access Point
– Dynamic Rate Shifting
– Profile Management
– Roaming
– RF Signal Quality Monitor
– Site Survey
Dziekuje bardzo za odpowiedz.
TAK, powinno wystarczyc.
dobrze, ze dodales ten malutki szczegol... 700m :)
no wiec, srednio urzadzenia 802.11b widza sie na odlegosc okolo 100m (chociaz niektorzy producenci podaja i 500m). mimo wszystko, jak widzisz jest to za malo, zeby za pomoca 2 kart polaczyc sie jako ad–hoc na odlegosc 700m.
same anteny powinny wystarczyc, jesli chcesz laczyc tylko dwa komputery. nie bez znaczenia jest moc nadawania i czulosc karty, jakosc kabla, zlaczy i anten, przeszkody na drodze, zaklocenia, a nawet stan pogody. dobrze, gdy anteny sie "widza".
mozna obliczyc czy to sie uda. zakladamy, ze odleglosc ma 1km, tlumiennosc (db) przy czestotliwosci 2,412 Ghz dla kanalu 1 wynosi 100.
sprawdz jak zysk daje twoja karta (w dbm, srednio okolo 15dbm). uzywajac anteny Yagi mamy kolejny zysk 15dBi. zakladamy, ze do polaczenia anten uzyto kabla o dl.1m i zlacza... w sumie strata okolo. 0,50.
sumujesz to dla siebie i dla qmpla. wychodzi jakas tam wartosc sygnalu trafiajaca do odbiornikow, ktora odejmujesz od tlumiennosci.
sprawdz w instrukcji jaka czulosc odbiornika ma twoja karta dla predkosc 11mpbs i jesli bedzie wieksza od wartosci, ktora otrzymalismy to antenty powinny sie zobaczyc.
w razie problemow ze zestrajaniem napisz.
dobrze, ze dodales ten malutki szczegol... 700m :)
no wiec, srednio urzadzenia 802.11b widza sie na odlegosc okolo 100m (chociaz niektorzy producenci podaja i 500m). mimo wszystko, jak widzisz jest to za malo, zeby za pomoca 2 kart polaczyc sie jako ad–hoc na odlegosc 700m.
same anteny powinny wystarczyc, jesli chcesz laczyc tylko dwa komputery. nie bez znaczenia jest moc nadawania i czulosc karty, jakosc kabla, zlaczy i anten, przeszkody na drodze, zaklocenia, a nawet stan pogody. dobrze, gdy anteny sie "widza".
mozna obliczyc czy to sie uda. zakladamy, ze odleglosc ma 1km, tlumiennosc (db) przy czestotliwosci 2,412 Ghz dla kanalu 1 wynosi 100.
sprawdz jak zysk daje twoja karta (w dbm, srednio okolo 15dbm). uzywajac anteny Yagi mamy kolejny zysk 15dBi. zakladamy, ze do polaczenia anten uzyto kabla o dl.1m i zlacza... w sumie strata okolo. 0,50.
sumujesz to dla siebie i dla qmpla. wychodzi jakas tam wartosc sygnalu trafiajaca do odbiornikow, ktora odejmujesz od tlumiennosci.
sprawdz w instrukcji jaka czulosc odbiornika ma twoja karta dla predkosc 11mpbs i jesli bedzie wieksza od wartosci, ktora otrzymalismy to antenty powinny sie zobaczyc.
w razie problemow ze zestrajaniem napisz.
konieczne w twoim przypadku staje sie umiejscowienie punktu dostepowego gdyz zasieg kart sieciowych waha sie od 50 metrow z najwieksza przepustowoscia wewnatrz budynku do 500 metrow na otwartej przestrzeni
Strona 1 / 1