sieć 3 komputerów +drukarka fiskalna
potrzebuje zrobić coś takiego w sklepie i nie zabardzo wiem jak się do tego zabrać tzn.
chodzi mi o to źe przy pomocy programu WF–MAg dokonuje sprzedaźy towaru z jednego z trzech komputerów i kaźdy musi mieć dostęp do drukarki fiskalnej i nawzajem do siebie.
P.S. szukałem w topicach ale nie wiem czy tamte rozwiazania nadaja się dla mnie a jesli tak to co z drukarka fiskalną?
chodzi mi o to źe przy pomocy programu WF–MAg dokonuje sprzedaźy towaru z jednego z trzech komputerów i kaźdy musi mieć dostęp do drukarki fiskalnej i nawzajem do siebie.
P.S. szukałem w topicach ale nie wiem czy tamte rozwiazania nadaja się dla mnie a jesli tak to co z drukarka fiskalną?
Odpowiedzi: 6
Jak widze, drukarka laczy sie przez LPT wiec nie powinno to stanowic problemu. Byc moze sam program umozliwia rowniez (a powinien) zmapowanie drukarki podlaczonej do innego komputera w sieci, wiec nie powinno to stanowic zadnego problemu. Czyli normalna siec tak jak pisalem wyzej na skretce, a same kompy polaczone przez jakiegos malego huba lub switcha.
Xior, nie przejmuj sie, ja sie tez na tym nie znam :D .
Xior, nie przejmuj sie, ja sie tez na tym nie znam :D .
jest to program dosowy ,drukarka to jest ten model
http://www.digitel.pl/fiskal/index.php?ID=15
fachowcy juź byli wzieli kase i sie zmyli a kazdy nowy chce teź kase i niewiele więcej wie odemnie
http://www.digitel.pl/fiskal/index.php?ID=15
fachowcy juź byli wzieli kase i sie zmyli a kazdy nowy chce teź kase i niewiele więcej wie odemnie
WFMAG tak jak i subiekt5 to program czysto dosowy, czyli kombinowania jest duźo więcej. Fakt moźna uruchamiać je z okienek, ale komunikują się za pomocą dosowych sterowników itp.
Pozatym niewiadomo co to za drukarka, moźliwe źe jest ona podłączana do jednego z kompów za pomocą portu com lub lpt, i jeden z komputerów na którym jest uruchomiony program musi jakby udostępniać tą drukarkę, lub wykonuje polecenia innego komputera, czyli w swoim imieniu drukuje to co chce ten drugi komp.
Nie wiem jak do dokladnie działa, bo jeszcze się za to nei zabierałem. (i moźe nie będę musiał :) )
I problem nie stanowi tu raczej połączenie wszystkiego co skonfigurowanie programów do uźywania tego wszystkiego.
Pozatym niewiadomo co to za drukarka, moźliwe źe jest ona podłączana do jednego z kompów za pomocą portu com lub lpt, i jeden z komputerów na którym jest uruchomiony program musi jakby udostępniać tą drukarkę, lub wykonuje polecenia innego komputera, czyli w swoim imieniu drukuje to co chce ten drugi komp.
Nie wiem jak do dokladnie działa, bo jeszcze się za to nei zabierałem. (i moźe nie będę musiał :) )
I problem nie stanowi tu raczej połączenie wszystkiego co skonfigurowanie programów do uźywania tego wszystkiego.
Siec to pikus, znaczy normalnie skretka i jakis switch, ale nie wiem co to za drukarka. Jak sie laczy z kompem ? Masz jakis opis w necie ? Z danymi technicznymi ? Poza tym nie mam pojecia co to za program, czy DOSowy, czy pracuje na "okienkach". Jakie systemy ?
Bo brak tu speców w tej dziedzinie zapewne.
Niedługo moźe teź będę robił coś podobnego (2 kompy w sieć + drukarka + Subiekt 5). Mówię moźe bo jeszcze nie wiem dokońca czy to będzie konieczne. Ale jakby coś to dam znać.
BTW. Moźesz zapytać jakiegoś specjalistę, przecieź jest napewno w twoim pobliźu jakiś dystrybutor tego oprogramowaia, ktory wytłumaczy co i jak.
Niedługo moźe teź będę robił coś podobnego (2 kompy w sieć + drukarka + Subiekt 5). Mówię moźe bo jeszcze nie wiem dokońca czy to będzie konieczne. Ale jakby coś to dam znać.
BTW. Moźesz zapytać jakiegoś specjalistę, przecieź jest napewno w twoim pobliźu jakiś dystrybutor tego oprogramowaia, ktory wytłumaczy co i jak.
troche jestem zawiedziony tyle czasu i nic?
Strona 1 / 1