Siec – 2 kompy Xpek i Win98.
Ludzie nie wiem jak mam to zrobic. Mam 2 kompy. Na jednym win98 a na drugim xpek professional. Sieciowki 2 jedna zintegrowana na Epoxie 8rda+ druga to LG. No i zrobilem sobie kabelek skrosowany, podlaczone 8 zyl, wczesniej mialem na 4 [ale i tak 4 nie przydatne sa]. No i widze ze sieciowki cosik migocza staraja sie ale jeden komp nie widzi drugiego. Na krotkim kablu wszystko jest ok ale jak podlacze moj 30m [5 kategorii, skretka nie ekranowana] to kicha i nie dziala. Ustawienia sa dobre, robilem tez dyskietke z xpeka specjalna zeby przezucic do 98 jakies rzeczy bo siec bez tego podobno nie dziala i kicha... ale dziwne ze na krotkim kablu chodzi... a w domku nie mam zadnych zaklocen czy cos... powinno chodzic !! zastanawiam sie nad kablem ekranowanym... DORADZCIE COS...
Chcialem jescze dodac ze ten kabel dlugi u gostka w sklepie byl dwa razy sprawdzany i dzialal !!!
Chcialem jescze dodac ze ten kabel dlugi u gostka w sklepie byl dwa razy sprawdzany i dzialal !!!
Odpowiedzi: 5
Juz dziala kupilem sobie kabel ekranowany i porzadne wtyczki...
Slyszalem ze na poloczeniu komputer–komputer kabel nie moze byc dluzszy jak 10 metrow. Sam mialem przez jakis czas taka "siec" i na kablu 20 metrow przy kopiowaniu filmu czas kopiowania rosl w nieskonczonosc ;) a na krotkim (ok. 6 metrow) darło pelne 100Mbit (8,5 MB/sek).
Przy polaczeniu kompow przez HUBa kabel moze miec max 100 metrow.
Slyszalem ze na poloczeniu komputer–komputer kabel nie moze byc dluzszy jak 10 metrow. Sam mialem przez jakis czas taka "siec" i na kablu 20 metrow przy kopiowaniu filmu czas kopiowania rosl w nieskonczonosc ;) a na krotkim (ok. 6 metrow) darło pelne 100Mbit (8,5 MB/sek).
Strona 1 / 1