sieć 2 komputery z win XP Pro–brak dostępu do plików hosta
Mam następujący problem. Mam sieć złoźoną z 2 komputerów, pracujących pod kontrolą systemu Windows XP Proffesional (jeden z SP1 a drugi z SP2), 2 siecówki + kabel krosowany.
Legenda :) :
Komputer 1 – komputer host, do niego podłączony jest internet
Komputer 2 – drugi komputer w sieci
Wszystko działa poprawnie jednak mam problem z przeglądaniem zasobów 2 komputera. Na komputerze 1 (tym do którego podłączony jest internet) mogę przeglądać, modyfikować itp pliki, znajdujące się na komputerze 2. Jednak gdy próbuję przeglądać zasoby komputera 1 z poziomu komputera 2 otrzymuję komunikat "\Admin nie jest dostępny, skontaktuj się z administratorem...
Odmowa dostępu."
Próbowałem juź wszytskigo, przeszukiwałem internet i fora (to równieź) i nic nie pomaga. Mam na obu komputerach włączone konto gościa, mam włączone proste udostepnianie plików. Kiedy było rozszerzone udostępnianie, problem był ten sam.
Połączenie z internetem działa poprawnie na obu komputerach. Na komputerze 1 mogę zrobić wszytstko z zasobami komputera 2 a odwrotnie nic się nie da, wyskakuje ten komunikat.
Proszę o pomoc i konkretne rozwiązania gdyź juź nie wiem co robić.
PS. Mam włączonego tylko windowsowego firewalla, jednak jego wyłączenie nic nie zmienia, nie mam źadnych innych firewalli.
Legenda :) :
Komputer 1 – komputer host, do niego podłączony jest internet
Komputer 2 – drugi komputer w sieci
Wszystko działa poprawnie jednak mam problem z przeglądaniem zasobów 2 komputera. Na komputerze 1 (tym do którego podłączony jest internet) mogę przeglądać, modyfikować itp pliki, znajdujące się na komputerze 2. Jednak gdy próbuję przeglądać zasoby komputera 1 z poziomu komputera 2 otrzymuję komunikat "\Admin nie jest dostępny, skontaktuj się z administratorem...
Odmowa dostępu."
Próbowałem juź wszytskigo, przeszukiwałem internet i fora (to równieź) i nic nie pomaga. Mam na obu komputerach włączone konto gościa, mam włączone proste udostepnianie plików. Kiedy było rozszerzone udostępnianie, problem był ten sam.
Połączenie z internetem działa poprawnie na obu komputerach. Na komputerze 1 mogę zrobić wszytstko z zasobami komputera 2 a odwrotnie nic się nie da, wyskakuje ten komunikat.
Proszę o pomoc i konkretne rozwiązania gdyź juź nie wiem co robić.
PS. Mam włączonego tylko windowsowego firewalla, jednak jego wyłączenie nic nie zmienia, nie mam źadnych innych firewalli.
Odpowiedzi: 4
ROZWIĄZANIE PROBLEMU
Rozwiązałem ten problem samemu. Rozwiązanie było banalne i zaskakujące. Zmieniłem nazwę Grupy Roboczej (wcześniej była MSHOME) i nazwę komputera–hosta (źeby nie było wątpliwości wcześniejsza nazwa nie dublowała się z nazwą uźytkownika) i to rozwiązało problem!
Mam nadzieję źe komuś przyda się ta inforamacja :)
To zadziwiające jakie proste moźe być rozwiązanie tak z pozoru skomplikowanego problemu ;)
Rozwiązałem ten problem samemu. Rozwiązanie było banalne i zaskakujące. Zmieniłem nazwę Grupy Roboczej (wcześniej była MSHOME) i nazwę komputera–hosta (źeby nie było wątpliwości wcześniejsza nazwa nie dublowała się z nazwą uźytkownika) i to rozwiązało problem!
Mam nadzieję źe komuś przyda się ta inforamacja :)
To zadziwiające jakie proste moźe być rozwiązanie tak z pozoru skomplikowanego problemu ;)
Szymon Grabiński:pytanie tylko czy to sie dzieje tylko na jednym koncie (admin) czy na kazdym innym rowniez?
Na kaźdym koncie.
Szymon Grabiński:byc moze jest to problem braku zalaczonego netbiosa przez tcp/ip w zakladce wins ustawien polaczenia.
Nie to nie to, juź próbowałem i nic to nie daje.
Szymon Grabiński:byc moze jest to problem protokolu nwlink zgodnego z ipxem.
jw.
Szymon Grabiński:czy konto admin jest na haslo?
Tak. Konto na hoście i na kliencie jest na hasło.
Szymon Grabiński:czy probowales z uwierzytelnianiem na samego siebie?
Tak i nic to nie daje.
Szymon Grabiński:czy nie masz konta admin w odmowie dostepu z sieci na drugim kompie, na ktorego probujesz sie dostac?
Na drugim kompie próbuje wejśc z konta z uprawnieniami admina na kompa, na którym zalogowany jest uźytkownik z prawami admina.
mopsior:hehe, mam ten sam problem ino ze w druga strone
Ale mi pomoges, dzięki :P Wolałbym jednak jakieś konkretniejsze rozwiązania.
hehe, mam ten sam problem ino ze w druga strone :)
pytanie tylko czy to sie dzieje tylko na jednym koncie (admin) czy na kazdym innym rowniez?
byc moze jest to problem braku zalaczonego netbiosa przez tcp/ip w zakladce wins ustawien polaczenia.
byc moze jest to problem protokolu nwlink zgodnego z ipxem.
czy konto admin jest na haslo?
czy probowales z uwierzytelnianiem na samego siebie?
czy nie masz konta admin w odmowie dostepu z sieci na drugim kompie, na ktorego probujesz sie dostac?
byc moze jest to problem braku zalaczonego netbiosa przez tcp/ip w zakladce wins ustawien polaczenia.
byc moze jest to problem protokolu nwlink zgodnego z ipxem.
czy konto admin jest na haslo?
czy probowales z uwierzytelnianiem na samego siebie?
czy nie masz konta admin w odmowie dostepu z sieci na drugim kompie, na ktorego probujesz sie dostac?
Strona 1 / 1