Shuttle AK12A KT133A a dysk 250 GB ??
witam
chce kupic sobie jakis wiekszy dysk ale nie wiem jaki moge najwiekszy dlatego prosze Was o pomoc..
Mam płyte głowna Shuttle AK12A KT133A i chcialem kupic dysk 250 GB i nie wiem czy dysk o takiej pojemnosci bedzie wykrywalny na takiej płycie głownej... moze ktos bedzie wiedzial bo pytalem w sklepie komputeroruwm i mowili ze to trzeba przyniesc kompa i podlaczyc dysk i takie tam.. nie mam w tej chwili mozliwosci przyniesienie komputera do serwisu...
moze ktos z Was bedzie wiedzial ? :)
2. pytanie to jeszcze bo nie wiem jaki mam dysk kupic ATA 100 czy ATA 133 ?
jeslki ktos bedzie wiedzial to bede wdzieczny za pomoc
POZDRAWIAM
chce kupic sobie jakis wiekszy dysk ale nie wiem jaki moge najwiekszy dlatego prosze Was o pomoc..
Mam płyte głowna Shuttle AK12A KT133A i chcialem kupic dysk 250 GB i nie wiem czy dysk o takiej pojemnosci bedzie wykrywalny na takiej płycie głownej... moze ktos bedzie wiedzial bo pytalem w sklepie komputeroruwm i mowili ze to trzeba przyniesc kompa i podlaczyc dysk i takie tam.. nie mam w tej chwili mozliwosci przyniesienie komputera do serwisu...
moze ktos z Was bedzie wiedzial ? :)
2. pytanie to jeszcze bo nie wiem jaki mam dysk kupic ATA 100 czy ATA 133 ?
jeslki ktos bedzie wiedzial to bede wdzieczny za pomoc
POZDRAWIAM
Odpowiedzi: 10
wczesniej mialem dysk 80 GB (zanim sie spalil hehe) i partycje systemowa mialem 6 GB w tym sporo programow i jakos stykalo wiec mysle ze 10 GB spokojnie wystarczy na XP :) teraz jade na dysku 800 MB i po instlacji WIN ME i paru programow netowych (GG, przegladarka itp) mam okolo 70 MB wolnego ;)
co do instalacji SP2 to (moze jestem przewrazliwiony) ale mimo wylaczonej zapory zauwazylem ze jednak na SP2 wolniej o 2x sciagaja mi programy P2P takze jakos tak sie zlozylo ze pozostalem jedynie przy SP1 :)
pozdrawiam i dziekuje za wszelka pomoc
co do instalacji SP2 to (moze jestem przewrazliwiony) ale mimo wylaczonej zapory zauwazylem ze jednak na SP2 wolniej o 2x sciagaja mi programy P2P takze jakos tak sie zlozylo ze pozostalem jedynie przy SP1 :)
pozdrawiam i dziekuje za wszelka pomoc
Przecieź to co podałem to tylko przykład. Moźesz sobie zrobić 1GB lub nawet 100GB systemowej. To bez znaczenia. Waźne, źeby tylko systemowa była mniejsza niź te 137GB.
A tak prawdę powiedziawszy – to 10GB to raczej mało jak na Windows XP. I czemu nie chcesz instalować SP2? Przecieź te poprawki wychodzą komputerowi raczej na dobre.
A tak prawdę powiedziawszy – to 10GB to raczej mało jak na Windows XP. I czemu nie chcesz instalować SP2? Przecieź te poprawki wychodzą komputerowi raczej na dobre.
evil a jesli bym chcial 2 partycje: SYSTEMOWA 10 GB a druga partycja reszta ? i do tego windows tylko i wylacznie z SP1 ?? czy tak moze byc ?
pozdrawiam
pozdrawiam
Sprawa wygląda tak: Nawet jeśli płyta nie widzi pełnego rozmiaru dysku (137 zamiast 250) to i tak to nikomu nie przeszkadza. Windows XP SP1 i SP2 radzą sobie z tym bez problemu. Pod Windows będzie on widoczny w całości. Jedyny warunek – musi być podzielony na partycje. Np: jedna 20GB na system (ona będzie widoczna podczas instalacji systemu) i druga (pozostała wielkość dysku), która się pojawi dopiero w windows.
Takim sposobem posadziłem równieź linuksa na 250GB dysku podłączonym do płyty głównej z BX'em, który teoretycznie wspiera dyski o wielkości do 32GB.
Niektóre stare konfiguracje pozwalają nieraz na posadzeniu systemu na duźym dysku z tylko jedną partycją (np: całe 250GB). Ale to nie zawsze działa. Dlatego (i nie tylko dlatego) zalecam najpierw zrobienie takiej małej partycji systemowej. 20GB powinno wystarczyć kaźdemu.
Takim sposobem posadziłem równieź linuksa na 250GB dysku podłączonym do płyty głównej z BX'em, który teoretycznie wspiera dyski o wielkości do 32GB.
Niektóre stare konfiguracje pozwalają nieraz na posadzeniu systemu na duźym dysku z tylko jedną partycją (np: całe 250GB). Ale to nie zawsze działa. Dlatego (i nie tylko dlatego) zalecam najpierw zrobienie takiej małej partycji systemowej. 20GB powinno wystarczyć kaźdemu.
dziekuje za zainteresowaie tematem i wszelka pomoc :) czyli jendak zabiore caly komputer ze sa i niech servis to testuje :)
dziekuje i pozdrawiam
dziekuje i pozdrawiam
bios dodaje support dla LBA48
Oczywiście masz rację – ale na starszych płytach warto to najpierw sprawdzić.
JN:Ja osobiście bym nie ryzykował kupować dysku powyźej 200 GB – bezpiecznie 120 – 160 GB ATA100/133.
A dlaczego ?? Przecieź jeźeli bios dodaje support dla LBA48 to nie jest istotne czy dysk będzie miał 160 GB czy 250 ...
Ja osobiście bym nie ryzykował kupować dysku powyźej 200 GB – bezpiecznie 120 – 160 GB ATA100/133.
Nigdzie nie znalazłem informacji źe płyta obsłuźy dysk 250 GB i faktycznie warto wgrać najnowszy bios i próba czy bios zobaczy dysk 200/250.
Zawsze oczywiście moźna uźyć karty PCI ATA i tu podpiąć nowy dysk, ale po co dodatkowe koszty.
Czyli najlepiej serwis,wgrają bios i dopasują dysk.
Nigdzie nie znalazłem informacji źe płyta obsłuźy dysk 250 GB i faktycznie warto wgrać najnowszy bios i próba czy bios zobaczy dysk 200/250.
Zawsze oczywiście moźna uźyć karty PCI ATA i tu podpiąć nowy dysk, ale po co dodatkowe koszty.
Czyli najlepiej serwis,wgrają bios i dopasują dysk.
dziekuje za pomoc. Mam taka wersje biosa.. czyli jednak bedzie potrzebna zmiana biosa ? :(
pozdrawiam
pozdrawiam
Mozesz. Pod warunkiem ze masz odpowiedni BIOS.
AK12AS0F lub wyzej.
http://www.shuttle.com/share/fae/hq/download/bios_rdm/readmeak12a.htm
http://global.shuttle.com/Download/Download_File.asp?Item=AK12A
AK12AS0F lub wyzej.
http://www.shuttle.com/share/fae/hq/download/bios_rdm/readmeak12a.htm
http://global.shuttle.com/Download/Download_File.asp?Item=AK12A
Strona 1 / 1
<P>WITAM :) I UDALO SIE DYSK 250 GB PIEKNIE SMIGA PO AKTUALIZACJI BIOSA :))) DO TEGO WINDOWS Z SP2 TAZKE SUPER SIE SPRAWUJE TYM RAZEM :))</P> <P> </P> <P>DZIEKI ZA POMOC JESTEM ZADOWOLONY :)</P> <P> </P> <P>pozdrawiam</P>