Serwer WWW i FTP pod windows XP
Mam komputer pod Win XP z podlaczonym do niego routerem bezprzewodowym D–Link i modemem DSL, chcialbym przeniesc swoja strone z platnego serwera WWW i umiescic ja na swoim kompie. Od czego zaczac, zeby na swoim kompie stworzyc serwer WWW i FTP :?: Mam dynamiczny adres IP i lacze sie dostawca internetu przez PPPoE. Na stronie dyndns.org ustawilem sobie moj przyszly adres IP i nazwe stronki www. Co dalej, czy nie lepiej przeniesc sie na Win XP PRO i powlaczac odpowiednie uslugi czy tez odrazu zainstalowac serwer Apache for win.
Odpowiedzi: 3
Niestety (a moźe na szczęście) Zbor nie ma racji. Mozna mieć dynamiczne ip, i kiedy mamy statyczny dns (z dyndns.org na przykład) to nie ma problemu z postawieniem ftp z którum moźna się zawsze połaczyć poprzez dns. Gorzej jest z www bo za taka moźliwość, zeby www chodziło na dns z dyndns.org jak dobrze pamiętam trzeba juź zapłacic.
Cały numer polega na tym źe z dyndns pobierasmy programik który chodzi w tle, i kaźde wywołanie naszego (statycznego) dns zostanie przekierowane na nasze aktualne ip, bez ingerencji uźytkownika który się łączy. 8)
Cały numer polega na tym źe z dyndns pobierasmy programik który chodzi w tle, i kaźde wywołanie naszego (statycznego) dns zostanie przekierowane na nasze aktualne ip, bez ingerencji uźytkownika który się łączy. 8)
Ale jak masz dymaniczne ip to ono ci sie zmienia za kazdym razem gdy laczysz sie z netem serwer mozesz postawic ale za kazdym razem bedziesz mial inne ip co w praktyce oznacza ze jak raz gosciu sobie napisze 66.77.88.99 albo odpowiadajaca temu nazwe w dns przypuscmy ze www.mojepierdoly.pl i wejdzie na twoja strone to jak ty przeladujesz server to twuj adres nie bedzie juz 66.77.88.99 tylko jakis inny i gosciu wpisujac www.mojepierdoly.pl nie znajdzie takiej strony i wtedy klapa.
Zeby postawic server www albo ftp musialbys miec adres statyczny (nie zmienny) ip.
Zeby postawic server www albo ftp musialbys miec adres statyczny (nie zmienny) ip.
wybor miedzy Apachem a wbudowanym serwerem WWW w xp zalezy tylko od tego jaka przyjmiesz technologie tworzenia stron
Strona 1 / 1