Serwer WWW i FTP pod windows XP

Mam komputer pod Win XP z podlaczonym do niego routerem bezprzewodowym D–Link i modemem DSL, chcialbym przeniesc swoja strone z platnego serwera WWW i umiescic ja na swoim kompie. Od czego zaczac, zeby na swoim kompie stworzyc serwer WWW i FTP :?: Mam dynamiczny adres IP i lacze sie dostawca internetu przez PPPoE. Na stronie dyndns.org ustawilem sobie moj przyszly adres IP i nazwe stronki www. Co dalej, czy nie lepiej przeniesc sie na Win XP PRO i powlaczac odpowiednie uslugi czy tez odrazu zainstalowac serwer Apache for win.

Odpowiedzi: 3

Niestety (a moźe na szczęście) Zbor nie ma racji. Mozna mieć dynamiczne ip, i kiedy mamy statyczny dns (z dyndns.org na przykład) to nie ma problemu z postawieniem ftp z którum moźna się zawsze połaczyć poprzez dns. Gorzej jest z www bo za taka moźliwość, zeby www chodziło na dns z dyndns.org jak dobrze pamiętam trzeba juź zapłacic.
Cały numer polega na tym źe z dyndns pobierasmy programik który chodzi w tle, i kaźde wywołanie naszego (statycznego) dns zostanie przekierowane na nasze aktualne ip, bez ingerencji uźytkownika który się łączy. 8)
hyde
Dodano
03.02.2003 14:33:40
Ale jak masz dymaniczne ip to ono ci sie zmienia za kazdym razem gdy laczysz sie z netem serwer mozesz postawic ale za kazdym razem bedziesz mial inne ip co w praktyce oznacza ze jak raz gosciu sobie napisze 66.77.88.99 albo odpowiadajaca temu nazwe w dns przypuscmy ze www.mojepierdoly.pl i wejdzie na twoja strone to jak ty przeladujesz server to twuj adres nie bedzie juz 66.77.88.99 tylko jakis inny i gosciu wpisujac www.mojepierdoly.pl nie znajdzie takiej strony i wtedy klapa.
Zeby postawic server www albo ftp musialbys miec adres statyczny (nie zmienny) ip.
zbor
Dodano
27.01.2003 14:11:54
wybor miedzy Apachem a wbudowanym serwerem WWW w xp zalezy tylko od tego jaka przyjmiesz technologie tworzenia stron
mrsit
Dodano
20.01.2003 09:32:51
mm
Dodano:
17.01.2003 18:34:41
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1