serwer sieciowy na xp, co jakis czas za duzo 'mieli'
Witam, mam takie wsumie problem, a mianowicie, co jakis czas serwer(komp na xp prof udostepniajacy neta oraz pare innych uslug sieciowych na nim jest), poprostu ni zgruszki ni z pietruszki zaczyna mielic po dysku (jest tam 128 MB ramu wiec zapewne poprostu wtedy komp pracuje na max obrotach itd i zuzywa caly ram +pagefile).
Zdarza sie to co pare godzin, jest to troche klopotliwe bo w tym momencie przestaje dzialac routowanie internetu po sieci (nawet ikonki od polaczenia internetowego (widziane z wew sieci) sa czarne mimo ze polaczneie chodzi), tak jakby blokuja sie wlasnie te uslugi od netu.
posiadam sdi, obecnie komp ma ~21 dni uptime'u (polaczenie do netu podobnie).
Wiem ze to svchost.exe tak wtedy pracuje (jaka to usluga dokladnie to jeszcze niedoszedlem).
siec sie sklada z 5 kompow (router + 4 stacje robocze).
Ma ktos pomysl (lub podpowiedz) co dokladnie sie wtedy moze dziac? oraz jak tego w przyszlosc iuniknac?
dodam ze zdarzenia sa czestsze im dluzszy jest uptime kompa.
Zdarza sie to co pare godzin, jest to troche klopotliwe bo w tym momencie przestaje dzialac routowanie internetu po sieci (nawet ikonki od polaczenia internetowego (widziane z wew sieci) sa czarne mimo ze polaczneie chodzi), tak jakby blokuja sie wlasnie te uslugi od netu.
posiadam sdi, obecnie komp ma ~21 dni uptime'u (polaczenie do netu podobnie).
Wiem ze to svchost.exe tak wtedy pracuje (jaka to usluga dokladnie to jeszcze niedoszedlem).
siec sie sklada z 5 kompow (router + 4 stacje robocze).
Ma ktos pomysl (lub podpowiedz) co dokladnie sie wtedy moze dziac? oraz jak tego w przyszlosc iuniknac?
dodam ze zdarzenia sa czestsze im dluzszy jest uptime kompa.
Odpowiedzi: 6
Hm, niepowinno byc robakow ani virusow – a auktualizacje sa robiore automatyczne bez mojej ingerencji.
sprawdzilem i mi wyszlo ... no coz dosc sporo mozliwosci ktora to usluga, dodaje zalacznik w gifie bo niechcialo mi sie przepisywac.
przy okazji zauwazylem ze cos tu mozna wylaczyc tez ;]
sprawdzilem i mi wyszlo ... no coz dosc sporo mozliwosci ktora to usluga, dodaje zalacznik w gifie bo niechcialo mi sie przepisywac.
przy okazji zauwazylem ze cos tu mozna wylaczyc tez ;]
Mam dl–264+ , z wyjsciem wanowskim, ale his nieobsluguje tego, a tez niechce aby routerem to rozdzielac – przynajmniej przy sdi.
Jak zauwazylem to wina ktorejs uslugi sieciowej, dojde ktora to i poprostu co jakis czas ja bede resetowac z systemu, jednak wolalbym uniknac tego (pewnie sie wtedy siec zacznie sypacz na jakis czas), moze to wina jakis ustawien, no nic moze ktos inny bedzie wiedziec.
Jak zauwazylem to wina ktorejs uslugi sieciowej, dojde ktora to i poprostu co jakis czas ja bede resetowac z systemu, jednak wolalbym uniknac tego (pewnie sie wtedy siec zacznie sypacz na jakis czas), moze to wina jakis ustawien, no nic moze ktos inny bedzie wiedziec.
Sprawdź PID procesu svchost.exe który muli i zobacz jakie usługi się pod tym procesem kryją. Polecenie (w wierszu poleceń):
gdzie NUMER – to numer PID svchost.exe
Zakładam, źe system wolny od robali i aktualizowany na bieźąco.
tasklist /svc /fi "PID eq NUMER"
gdzie NUMER – to numer PID svchost.exe
Zakładam, źe system wolny od robali i aktualizowany na bieźąco.
No nie wiem co Ci teraz napisac.
Zastanowic sie razem z siecia nad sprzetowym routerem?
Jednak to wydatek rzedu ok 250 – 300 zl (w przypadku SDI)
Zastanowic sie razem z siecia nad sprzetowym routerem?
Jednak to wydatek rzedu ok 250 – 300 zl (w przypadku SDI)
wiem ze linux bylby idealny :P ale problem w tym ze potrzebuje windowsa – bo jak mnie niema to ktos chociaz potrzebuje umiec to odpalic – lub chociaz umiec naprawic jak sie rypnie .
Wiekszosc uslug powylaczalem, a to wlasnie jest dziwne, zostawilem te na ktorych dziala system i sie niesypie ;]
Wiekszosc uslug powylaczalem, a to wlasnie jest dziwne, zostawilem te na ktorych dziala system i sie niesypie ;]
No bo to jest Windows. XP to nie jest system serwerowy, niestety.
Co mozna na to poradzic? Niewiele – sproboj powylaczac extra uslugi ktore serwerowi nie sa potrzebne (audio etc). Nie pakuj zadnych sterownikow, ew. do chipsetu.
Powylaczaj w biosie nieuzywane urzadzenia i porty.
Powłaczaj zaawansowane uslugi w BIOSie dot. wydajnosci dysków twardych (DMA, IDE prefetch etc)
Pomysl o jakims innym os (linux sparwdzi sie doskonale)
Co mozna na to poradzic? Niewiele – sproboj powylaczac extra uslugi ktore serwerowi nie sa potrzebne (audio etc). Nie pakuj zadnych sterownikow, ew. do chipsetu.
Powylaczaj w biosie nieuzywane urzadzenia i porty.
Powłaczaj zaawansowane uslugi w BIOSie dot. wydajnosci dysków twardych (DMA, IDE prefetch etc)
Pomysl o jakims innym os (linux sparwdzi sie doskonale)
Strona 1 / 1