serwer sieciowy na xp, co jakis czas za duzo 'mieli'

Witam, mam takie wsumie problem, a mianowicie, co jakis czas serwer(komp na xp prof udostepniajacy neta oraz pare innych uslug sieciowych na nim jest), poprostu ni zgruszki ni z pietruszki zaczyna mielic po dysku (jest tam 128 MB ramu wiec zapewne poprostu wtedy komp pracuje na max obrotach itd i zuzywa caly ram +pagefile).

Zdarza sie to co pare godzin, jest to troche klopotliwe bo w tym momencie przestaje dzialac routowanie internetu po sieci (nawet ikonki od polaczenia internetowego (widziane z wew sieci) sa czarne mimo ze polaczneie chodzi), tak jakby blokuja sie wlasnie te uslugi od netu.

posiadam sdi, obecnie komp ma ~21 dni uptime'u (polaczenie do netu podobnie).

Wiem ze to svchost.exe tak wtedy pracuje (jaka to usluga dokladnie to jeszcze niedoszedlem).

siec sie sklada z 5 kompow (router + 4 stacje robocze).

Ma ktos pomysl (lub podpowiedz) co dokladnie sie wtedy moze dziac? oraz jak tego w przyszlosc iuniknac?

dodam ze zdarzenia sa czestsze im dluzszy jest uptime kompa.

Odpowiedzi: 6

Hm, niepowinno byc robakow ani virusow – a auktualizacje sa robiore automatyczne bez mojej ingerencji.

sprawdzilem i mi wyszlo ... no coz dosc sporo mozliwosci ktora to usluga, dodaje zalacznik w gifie bo niechcialo mi sie przepisywac.

przy okazji zauwazylem ze cos tu mozna wylaczyc tez ;]
HiTeC
Dodano
26.09.2005 01:20:53
Mam dl–264+ , z wyjsciem wanowskim, ale his nieobsluguje tego, a tez niechce aby routerem to rozdzielac – przynajmniej przy sdi.

Jak zauwazylem to wina ktorejs uslugi sieciowej, dojde ktora to i poprostu co jakis czas ja bede resetowac z systemu, jednak wolalbym uniknac tego (pewnie sie wtedy siec zacznie sypacz na jakis czas), moze to wina jakis ustawien, no nic moze ktos inny bedzie wiedziec.
HiTeC
Dodano
26.09.2005 01:12:38
Sprawdź PID procesu svchost.exe który muli i zobacz jakie usługi się pod tym procesem kryją. Polecenie (w wierszu poleceń):

tasklist /svc /fi "PID eq NUMER"

gdzie NUMER – to numer PID svchost.exe

Zakładam, źe system wolny od robali i aktualizowany na bieźąco.
Żółty
Dodano
26.09.2005 01:08:29
No nie wiem co Ci teraz napisac.
Zastanowic sie razem z siecia nad sprzetowym routerem?
Jednak to wydatek rzedu ok 250 – 300 zl (w przypadku SDI)
brtx
Dodano
26.09.2005 00:57:31
wiem ze linux bylby idealny :P ale problem w tym ze potrzebuje windowsa – bo jak mnie niema to ktos chociaz potrzebuje umiec to odpalic – lub chociaz umiec naprawic jak sie rypnie .

Wiekszosc uslug powylaczalem, a to wlasnie jest dziwne, zostawilem te na ktorych dziala system i sie niesypie ;]
HiTeC
Dodano
26.09.2005 00:47:59
No bo to jest Windows. XP to nie jest system serwerowy, niestety.
Co mozna na to poradzic? Niewiele – sproboj powylaczac extra uslugi ktore serwerowi nie sa potrzebne (audio etc). Nie pakuj zadnych sterownikow, ew. do chipsetu.
Powylaczaj w biosie nieuzywane urzadzenia i porty.
Powłaczaj zaawansowane uslugi w BIOSie dot. wydajnosci dysków twardych (DMA, IDE prefetch etc)

Pomysl o jakims innym os (linux sparwdzi sie doskonale)
brtx
Dodano
26.09.2005 00:43:32
HiTeC
Dodano:
25.09.2005 23:00:22
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1