serwer plików

Witam,
mam kłopot z udostępnianiem katalogu. Otóź podziliłem dysk na dwie partycje. Na C jest system a na D katalogi uźytkowników. Udostępniłem te katalogi w LAN'ie i ponadawałem odpowiednie prawa – tak źeby uźytkownik logując się na końcówce mógł pracować na kompie z XP robiącym za serwer plików. I tu zaczyna się zabawa. Zrobiłem wsio tak jak pisał El Nino pod adresem: http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=27775. Sprawa wygląda tak. Uźytkownik na końcówce powiedzmy A moźe tak pracować. Inny uźytkownik, na końcówce B nie moźe. Prawa mają takie same – oczywiście do swoich katalogów. Co ciekawe, jak uźytkownikowi A dałem prawa do katalogu uźytkownika B, to A moźe "grzebać" w katalogu B ze swojej końcówki. Sprawdzałem ustawienia sieci na obu końcówkach – są takie same. Wszystkie końcówki pracują na XP. Co to moźe być????????? Pomóźcie, bo łysieję a jestem prawie łysy. :cry: :cry: :cry:

Odpowiedzi: 8

arturro_40:
Na maszynie "ilonabank" jako uźytkownik był zdefiniowany "user" a dopiero jako pełna nazwa występował login "ilona".
A mowilem ze "czeski blad" ? :wink:
arturro_40:
Hihi, ale obciach !!!
No to teraz w ramach pokuty walnij ze 20 pompek :P .
EL NINO
Dodano
26.04.2005 20:37:47
arturro_40:
Na maszynie "ilonabank" jako uźytkownik był zdefiniowany "user" a dopiero jako pełna nazwa występował login "ilona".
A mowilem ze "czeski blad" ? :wink:
arturro_40:
Hihi, ale obciach !!!
No to teraz w ramach pokuty walnij ze 20 pompek :P .
EL NINO
Dodano
26.04.2005 20:37:47
Hihi, ale obciach !!!
Na maszynie "ilonabank" jako uźytkownik był zdefiniowany "user" a dopiero jako pełna nazwa występował login "ilona". Tak więc uźytkownik logował się jako "ilona" a system widział go jako "user". Sprawdziłem. Co ciekawe; w sieci pracuje drugi serwer, na RedHat, i tam Samba nie buntowała się. Jedynie po zalogowaniu, pojawiał się komunikat o braku moźliwości podłączenia wszystkich dysków. Ale wystarczyło kliknąć na dysk, którego niby nie podłączył i moźna było na niego wejść no i znikało czerwone przekreślenie dysku.
Masz rację, wyobraźnia jest waźniejsza niź wiedza.
No cóź, nie kaźdemu dana jest inteligencja :–).
arturro_40
Dodano
26.04.2005 20:26:37
Zaprawde powiadam – dziwne.

Sprobuj na "ilona" zmapowac folder udostepniony "grzegorzowi" w ten sposob:

Po kliknieciu podasz login i haslo "grzegorza".

Jaki komunikat pokazuje system na "ilonie" w momencie proby wejscia do "swojego" folderu ?
EL NINO
Dodano
26.04.2005 01:11:45
Juź opisuję. Maszyna, z której uźytkownik "grzegorz" moźe korzystać z udostępnionego katalogu na serwerze plików nazywa się "grzegorzp" a więc inacaj niź uźytkownik – zgodnie z Twoimi zaleceniami. Inna maszyna nazywa się "ilonabank" i uźytkownik "ilona" nie moźe dostać się do swojego katalogu na serwerze plików z tej właśnie maszyny. Jeźeli uźytkownikowi "grzegorz" dam prawa do katalogu "ilona" na serwerze plików, to "grzegorz" ma pełne prawa do katalogu "ilona". Nie sprawdzałem jeszcze czy załoźenie konta "ilona" na maszynie "grzegorzp" i próba dostania się do katalogu "ilona" na serwerze plików powiedzie się. Jeśli by się powiodła to jakie z tego wnioski? Ustawienia sieci na wszystkich końcówkach są takie same :–(.
arturro_40
Dodano
25.04.2005 22:58:40
arturro_40:
próbowałem na róźnych kompach (róźne nazwy maszyn, róźni uźytkownicy) i nic.
Mozesz to opisac ?

Dodawales konta z haslami ? Uzytkonicy na "koncowkach" loguja sie z takimi loginami i haslami – oczywiscie nazwy ich komputerow sa inne od loginow ? Ilu jest tych uzytkownikow ?
EL NINO
Dodano
25.04.2005 21:42:43
Hejka El Nino. Dzięki za szybką odpowiedź. Ale niestety nie ma tam źadnego czeskiego błędu. Sprawdzałem kilkakrotnie, próbowałem na róźnych kompach (róźne nazwy maszyn, róźni uźytkownicy) i nic. Zaczynam wymiękać :–(. Uźytkowników dodawałm najpierw kreatorem a później sposobem wskazanym przez Ciebie. Nic nie pomaga :–(.
arturro_40
Dodano
25.04.2005 21:17:12
Zrobiles wsio ? Rzeczywiscie ? Punkt po punkcie ? Poczawszy od innych nazw komputera B i jego uzytkownika ? Od hasla na nim ?
A moze gdzies jakis maly "czeski blad" ?
EL NINO
Dodano
25.04.2005 20:46:12
arturro_40
Dodano:
25.04.2005 18:12:52
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1