serwer FTP w kablowce za routerem
Witam
Jak w temacie
Nie wiem jakie IP wpisac w SERV–U
Mam internet w kablowce i tam jest jedno IP
i drugie IP jest za routerem.
Chce udostepniac w sieci kablowej. Wiem ze
nie da rady na swiat bez public IP lub przekierowania portow wiec chciaz to sieciowe.
To jest IP z modemu 82.XXX.XX.XXX
a to z routera 192.168.0.102
Oba IP nie dzialaja jesli wpisuje pojedynczo, moze jakies ich polaczenie albo cos?
Za pomoc z gory dziekuje.
Jak w temacie
Nie wiem jakie IP wpisac w SERV–U
Mam internet w kablowce i tam jest jedno IP
i drugie IP jest za routerem.
Chce udostepniac w sieci kablowej. Wiem ze
nie da rady na swiat bez public IP lub przekierowania portow wiec chciaz to sieciowe.
To jest IP z modemu 82.XXX.XX.XXX
Oba IP nie dzialaja jesli wpisuje pojedynczo, moze jakies ich polaczenie albo cos?
Za pomoc z gory dziekuje.
Odpowiedzi: 9
Tak, bez
DMZ(Demilitarized Zone) is used to allow a single computer on the LAN to be exposed to the Internet.
Czyli o co chodzi dokladnie z tym DMZ?
Jesli zrobilem enable to co teraz wystarczy to moje IP wpisac? bez portu?
Czyli o co chodzi dokladnie z tym DMZ?
Jesli zrobilem enable to co teraz wystarczy to moje IP wpisac? bez portu?
Nie moze kurna, bo jestes za routerem. Albo otworz na nim porty do 192.168.0.102, albo dodaj swoj komputer do DMZ.bobik:Ja u siebie sie polacze totalem przez to IP 192.168.0.102
Ale kuzynek nie moze.
Więc kuzyn musi wbijac podając 82.XXX.XX.XXX (+port, który będzie przekierowany). On nie widzi Twojego wewnętrzego IP.
Na jakie zasadzie jest Ci przydzielany zewnętrzy IP? To jest Twoj tylko, czy moźe wspólny?
Na jakie zasadzie jest Ci przydzielany zewnętrzy IP? To jest Twoj tylko, czy moźe wspólny?
Ja u siebie sie polacze totalem przez to IP 192.168.0.102
Ale kuzynek nie moze. Nie wspomnialem ze osoba ktora chce zeby wbila sie na serwer jest moj kuzyn a on nie jest u mnie na routerze on ma sam przez modem i jego IP jest normalne z siesi kablowej, nie tak jak u mnie przez router.
Ale kuzynek nie moze. Nie wspomnialem ze osoba ktora chce zeby wbila sie na serwer jest moj kuzyn a on nie jest u mnie na routerze on ma sam przez modem i jego IP jest normalne z siesi kablowej, nie tak jak u mnie przez router.
Wewnętrze Ip masz 192.168.0.102 więc jezeli to podasz w servie FTp powinno działać, ale sprawdz czy czasem "koledzy" którzy chcą się łaczyc nie są w innej klasie adresowej np. 192.168.1.* wtedy zalezy co to twój dostawca poustawiał w servie. Moźliwe jest źe oni NIGDY Cię nie zobaczą. (wiem.. bo tak miałem :D) bądz chłopaki mają problemy z DNSami, wtedy... a zresztą spr. najpierw sam ze soba się podłączyć, potem spr. czy jak kolega wyśle PING'a do ciebie to wrana mu, jak wraca to MUSI się do Ciebie podpiąć (no chyba źe Ty cos źle poustawiałeś w kliencie FTP – albo patrz post wyźej i Firewall)
To jest Twoje IP i na takie moga sie laczyc znajomi/koledzy. Dlaczego nie dziala ? Firewall ?bobik:Chce udostepniac w sieci kablowej.
(...)
No rozumiem – puste. A jak udostepnie komus to jaki adres musi wpisac?
Wpisz swoje IP lub zostaw puste pole.
z tego co mi wiadomo wowczas serwer dziala na kazdym dostepnym IP w systemie od 127.0.0.1 poczawszy ;–)
z tego co mi wiadomo wowczas serwer dziala na kazdym dostepnym IP w systemie od 127.0.0.1 poczawszy ;–)
Strona 1 / 1