Server na Novell'u stacja robocza XP – problem z logowaniem

Przy logowaniu się do sieci Novell ze stanowiska klienta (system XP) jest problem! Jak ustawić logowanie aby stacja robocza nie pytała się o wpisanie hasła! Aby pozostało tylko logowanie do sieci Novell! Proszę o pomoc! Co muszę pozmieniać?
Z góry dziękuje! MARCIN

Odpowiedzi: 12

nie chodzilo mi o nazwe konta, ale o typ.

co do twojego problemu to szukaj raczej na forach novellowych (support.novell.com/forums).
w ostatecznosci pozostaje 0800 226685.

jaki to novell?
Szymon Grabiński
Dodano
09.11.2004 12:50:28
hehe, my się chyba nie rozumiemy... a co zmieni fakt źe to będzie konto Gość a nie o nazwie np. user :roll:

chodzi o to źe przychodzi ludek i po wklepaniu loginu i hasła do novela za kaźdym razem pokazuje mu się kolejne okno w którym musi się zalogować do stacji roboczej i jest to męczące. Więc chce się pozbyć okna logowania do stacji roboczej tak by wystarczyło się lognąć do novella i po ptokach 8)

Efekt taki uzyskać moźna po stworzeniu konta na xpeq o identycznej nazwie jak w novellu wtedy windows przy pierwszym logowaniu pyta sie tylko o synchronizacje hasła novell–>windows i (do czasu wygaśnięcia hasła na novell'u) okno mamy z głowy.
Tyle źe to rozwiązanie jest do przyjęcia jeśli przy 1 stacji siedzi niewiele osób (moźna się po bawić w tworzenie kont identycznych jak na novellu) ale jak do kompa siadają róźne osoby to na dobrą sprawe trzeba by na stacji roboczej załoźyć tyle samo kont co na novellu by to rozwiązanie działało.

ufff mam nadzieje źe teraz wystarczająco opisałem o co mi chodzi :idea: niby pierdoła a nie moge się z tym uporać :oops:
KoLoS
Dodano
09.11.2004 12:15:45
a nie wystarczy do tego konto gosc?
Szymon Grabiński
Dodano
09.11.2004 11:56:36
No z tego co się doczytałem w opisie ...
to jest tam opisany proces zakładania w xpeq kont o identycznych nazwach jak pod novell'em (i wtedy oczywiście wszystko gra) ale nie będe przeciez na kaźdym kompie robił po 50 kont dla kaźdego ludka który ma konto w novell'u :?

Chodzi o to by na stacje mogło się zalogować kilku userów novelowych jednocześnie logując się na jedno i to samo konto uźytkownika w xpeq :idea:
KoLoS
Dodano
09.11.2004 09:28:02
KoLoS:
winxp pro sp2
Krok po kroku ustawienie xp –> http://it.stlawu.edu/our_support/netcfg/config_ntwrk_xppro.htm
EL NINO
Dodano
08.11.2004 20:58:26
na pewno masz ustawionego novell client w wersji 4.83 a nie microsoft networking client?
na wszelki wypadek zrob zrzut ekranu z wlasciwosci polaczenia.
Szymon Grabiński
Dodano
08.11.2004 18:27:08
winxp pro sp2 (ale z sp1 jest to samo) + nc 4.83.0.0
KoLoS
Dodano
08.11.2004 16:31:16
jakiego masz klienta przy logowaniu?
Szymon Grabiński
Dodano
08.11.2004 15:54:39
no teź nie udało mi się tego w archiwum znaleźć :? a jest to dość upierdliwe robić tyle kont w windozie ilu potencjalnie ma się userów w sieci :shock:
KoLoS
Dodano
08.11.2004 14:16:56
Przepraszam! Było nie było! Ja tego nie znalazłem! Jeśli moźe mi ktoś pomóc to proszę bardzo!
marcelino
Dodano
23.09.2003 02:09:03
Przepraszam! Było nie było! Ja tego nie znalazłem! Jeśli moźe mi ktoś pomóc to proszę bardzo!
marcelino
Dodano
23.09.2003 02:09:03
marcelino:
Przy logowaniu się do sieci Novell ze stanowiska klienta (system XP) jest problem! Jak ustawić logowanie aby stacja robocza nie pytała się o wpisanie hasła! Aby pozostało tylko logowanie do sieci Novell! Proszę o pomoc! Co muszę pozmieniać?
Z góry dziękuje! MARCIN

Poszukaj.
Bo jak się nie myle to juź było.

Pozdrówki
Tomekk
Dodano
21.09.2003 09:48:50
marcelino
Dodano:
21.09.2003 03:22:12
Komentarzy:
12