Server na Neostradzie+ ––==HELP==––

Witam wszystkich... Mam pytanko wie ktos moze jak postawic server na win xp i majac neostrade+ ? Mam program Serv–U.. Po wlaczeniu tego programu moge logowac sie na konto TYLKO ja a nikt inny..Bardzo prosze o mozliwie szybka pomoc...

Odpowiedzi: 20

Ok juz wszystko dziala.. Dzieki wszystkim za pomoc a w szczegolnosci brtx... :P
[szym]
Dodano
31.10.2004 13:36:54
no ok.. ustawienia tego mojego modemu czy jak wolisz routera wygladaja mniej wiecej tak:
[szym]
Dodano
31.10.2004 12:45:35
Srawa jest prosta.
Musisz znac swoj adres prywatny IP. W kliencie dyn.pl jest on napisany na czerwono w dolnej czesci okna.
Pozniej na routerze znajdz Virtual Server (lub cos podobnego – odsylam do instrukcji) i przeforwarduj port nr 21 na swoj prywatny adres...
Przykladowo moze to tak wygladac :

Public Port Start : 21
Public Port End : 21
Private Port : 21
Private IP / Computer : 10.0.0.X

Save and Exit :)
brtx
Dodano
31.10.2004 12:41:08
HMm no wiesz.. nie wykluczam posiadania routera :P hm no faktycznie "modem ADSL st 510 router–switch" :P and what now?

Prosze i tak to wlasnie wyglada jak probuje sie polaczyc FlashFXP..dalej przechodzi do ustawien modemu

Connected to szym.dyn.pl –> IP=83.28.238.151 PORT=21
220 Inactivity timer = 120 seconds. Use 'site idle ' to change.
USER szym
331 SpeedTouch (00–90–D0–F1–EB–40) User 'szym' OK. Password required.
PASS (hidden)
230 OK
SYST
215 UNIX Type: L8
[szym]
Dodano
31.10.2004 12:09:54
No... ja nie mam, ale brat ma! I to sa zrzutki z jego konfiguracji. Wszystko dziala pieknie i pewnie.
Jesli laczysz sie z serwerem ftp wpisuj ftp://twoj_ip, to tak na marginesie.

Tego modemu nie znam... tutaj na sieci brat ma jakis router (chyba).

I wlasnie zastanawia mnie jak ktos sie moze podlaczyc do mojego IP skoro ja po wpisaniu go laduje na stronie konfiguracyjnej... ;/

Pyatnie : czy Ty na pewno masz modem? A nie router jakis? ;)
Ja rowniez jesli wpisze swoj zewnetrzy adres lub wejde po ftp://moj_login.dyn.pl laduje na stronie konfiguracyjnej routera. Tu trzeba z zewnatrz pukac, z zewnatrz dziala na 100% :)
brtx
Dodano
31.10.2004 12:06:47
One question brtx... Masz neostrade?Jezeli tak to odp czy robiles juz tak u siebie?jesli nie, sproboj u kumpla.. bo u mnie to nie dziala, a robie wszystko poprawnie...do tego mam modem Thomson SpeedTouch 510 (i te modemy sa chore) po wpisaniu w przegladarke http://Moje_IP (tak samo jest chyba u kazdego w Neo)pojawia sie strona z opcjami modemu i tam tak jakby mozna bylo wszystko ustawiac co do polaczenia.. Tylko ja nie wiem co i gdzie :P

I wlasnie zastanawia mnie jak ktos sie moze podlaczyc do mojego IP skoro ja po wpisaniu go laduje na stronie konfiguracyjnej... ;/
[szym]
Dodano
31.10.2004 11:56:25
Ok, ja moze napisze szybki turtorial...

Ze strony dyn.pl zdzieramy klienta... oczywiscie rejestrujemy sie na stronie etc.
Pozniej odpalamy klienta wpisujac nazwe(login) i haslo. Programik aktualizuje nasz IP z adresem postaci http://login.dyn.pl. I odtad dziala sobie w tray'u kolo zegarka (Ikonka powinna miec kolor zielony).

Serv–U. Nie chce mi sie pisac ale zalaczam screeny od barciaka. Jesli skonfigurujesz SU podobnie, kazdy bedzie mogl wejsc na serwer wpisujac >to wazne
brtx
Dodano
31.10.2004 02:09:43
Nie wiem, wiem ze cos sie porobilo i musialem tak jakby na nowo sie rejestrowac w tepsie zeby znowu modem ruszyl... a co do firewalla to jest wszystko ustawione program ma pelne prawa...a ludzie ktorzy probowali sie laczyc nawet nie doszli do momentu logowania.. po drodze pojawial sie blad cos typu "sprawdz czy ip jest poprawne i czy masz prawa dostepu" ;/ przykre..
[szym]
Dodano
31.10.2004 02:03:40
[szym]:
a ze wg. kolesia z tpsa przez ten zabieg moj modem sie rozsynchronizowal..
I Ty w to wierzysz ? Jesli ja Ci napisze ze pasztetowa to w rzeczywistosci poledwica w przebraniu, tez mi uwierzysz ? Zapytales go co to znaczy "rozsynchronizowal" ? W jaki sposob modem moze sie "rozsynchronizowac" ? Czym ? Kompunikacja ze strona no–ip.com ?
[szym]:
bo program jest raczej ustawiony prawidlowo ale laczyc moge sie tylko ja i nikt inny (to tak jakby tylko osoby z sieci mogly to robic) ;/
Masz firewall ? Ustawiles go ? Ustawiles Serv–U przydzielajac odpowiednie prawa laczacym sie z Toba ?
EL NINO
Dodano
31.10.2004 01:49:01
hm z tego co widze to wlasnie Ty nie czytasz :P skoro kolega wubbufett poradzil mi no–ip a ja napisalem ze tak robilem i wtedy wysiadl mi i–net to chyba znaczy ze jednak bylem na tych stronach co? a ze wg. kolesia z tpsa przez ten zabieg moj modem sie rozsynchronizowal.. (hm) to szukam jakiegos innego sposobu (albo poradnika krok po kroku :P).. a czepilem sie tego IP bo program jest raczej ustawiony prawidlowo ale laczyc moge sie tylko ja i nikt inny (to tak jakby tylko osoby z sieci mogly to robic) ;/ ale ok dzieki.. i co teraz?
[szym]
Dodano
31.10.2004 01:29:36
[szym]:
Chcesz powiedziec ze taki serverek mozna postawic na Neostradzie?Bez stalego IP?
A co ma staly IP do tego, bo nie bardzo rozumiem ? Tys sie tego uczepil jak tonacy brzytwy i nie czytasz tego co Ci ludzie pisza ! Mozna kurna postawic FTP na zmiennym IP, bo to zaden problem.

Chlopaki podaja Ci linki do no–ip.com albo dyn.pl a Ty ciagle z tym IP. Kliknales na te linki w ogole ? Zadales obie troche trudu aby przeczytac o co tam chodzi ? Czy tez my sobie a Ty sobie ?
EL NINO
Dodano
31.10.2004 00:39:55
EL NINO:
Zadne konfiguracje modemu. Ty masz skonfigurowac Serv–U, bo jak pisales na poczatku, to "inni" maja problem z logowaniem. Ja Ci nie pomoge, bo nie znam tego programu.

Chcesz powiedziec ze taki serverek mozna postawic na Neostradzie?Bez stalego IP? Przeciez Neo ma dynamicznie przydzielane IP co 24h (chyba)....
–––––––––––––––––––––––
Jesli masz NEO+ :
A tak w ogole opcje modemu i polaczenia w Neo+ mozna znalesc pod adresem http://twoje_IP zainteresowanych i znawcow zapraszam tam z nadzieja ze ktos z was mi pomoze.. :P
[szym]
Dodano
30.10.2004 22:15:43
Zadne konfiguracje modemu. Ty masz skonfigurowac Serv–U, bo jak pisales na poczatku, to "inni" maja problem z logowaniem. Ja Ci nie pomoge, bo nie znam tego programu.
EL NINO
Dodano
30.10.2004 19:02:34
brtx:
A moze sproboj z polskim odpowiednikem no–ip.com, a mianowicie http://dyn.pl.
U brata na neostardce z serv–u sprawdza sie znakomicie :)

Dzieki ale przydaloby mi sie jakies HowTo krok po kroku co i gdzie robic.. :P bo zarejestrowac sie to nie ma problemu, program ustawic tez.. ale wydaje mi sie ze trzeba jeszcze zmienic ustawienia modemu (SpeedTouch..) a nie wiem na jakie i co tam poustawiac.. ;/
[szym]
Dodano
30.10.2004 17:19:20
A moze sproboj z polskim odpowiednikem no–ip.com, a mianowicie http://dyn.pl.
U brata na neostardce z serv–u sprawdza sie znakomicie :)
brtx
Dodano
30.10.2004 01:00:05
wubbufett wielkie dzieki ale to mi nie pomoze.. ;/ jakby ktos wiedzial jak ustawic modem po wczesniejszym skonfigurowaniu no–ip oraz programu Dynamic Update to bardzo bym prosil o pomoc....
[szym]
Dodano
29.10.2004 19:56:53
:idea:
maq123
Dodano
29.10.2004 18:09:30
No to wlasnie tak zrobilem no i niestety i–net przestal dzialac..Modem sie rozsynchronizowal (wg. kolesia z pomocy tpsa..lol) i co teraz? a dojscie do tego samemu (zeby zaczelo dzialac) zajelo mi ladnych pare godzin.. :P
–––––––––––
EL NINO: a moglbys napisac/dac linka co, jak i gdzie po kolei ustawiac? W ogole z tego co slyszalem to serverkow FTP nie mozna stawiac na zmiennym IP nawet za pomoca programow...
[szym]
Dodano
29.10.2004 17:46:34
Najpierw rejestrujesz się na stronce,po otrzymaniu hasła logujesz się,z pola hosts edirects wybierasz add,definujesz domenę,nazwa serwera,wybiersz usługę DNS Host(A),zaznacz pocje allow wildcards i create host.Czekasz tak z 5 minut na aktualizacje serwera DNS.Ściągasz aplikacje Dyn–Update Client ,podczas instalacji moźna ustawić źeby progs ładował się razem z systemem i chodził jako usługa systemowa.W razie gdy ip ulega zmianie ten programik łączy sie z serwerem DNS aktualizuje ip. ps.moja rada jest czysto teorytyczna nigdy nie próbowałem zakładać takiego serwera ale myśle źe wszystko powinno działać. :lol:
maq123
Dodano
29.10.2004 17:39:18
wubbufett:
Jeśli chodzi o stawianie serwerów na zmiennym ip to polecam serwis http://www.no–ip.com/

Tak ok. stawianie i no–ip tylko co to daje jezeli IP neostrady zmienia sie automatycznie po 24 godzinach? Jak to wszystko ustawic zeby dzialalo itp?Jakies wskazowki/help something?
[szym]
Dodano
29.10.2004 01:41:14
[szym]
Dodano:
26.10.2004 23:49:02
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2