sepron 2200
przeczytałem źe moźna go przetaktowaz na 2800 czy ktoś wie moze co i jak w biosie pozmieniać źeby było git??moja płyta to epox 8RDA3 a bios niewiem jaki numer ani jaki rok ale wiem źe to phonix–award
Odpowiedzi: 14
1782 mhz czyli całkiem nieźle tak mi sie wydaje.Tak wszystko jest stabilne.Temperatura nieosiaga po jakichś 4 godzinach pracy 50 stopni czyli według mnie super.a temperatura karty niedochodzi do 45 więc według mnie moge pozostać na takich ustawieniach.tylko zastanawia mnie dlaczego po przestawieniu fsb na 199 :) bios robi optymalne ustawienia.
Jeźeli wszystko jest stabilnie to ok.
I w końcu ile wykręciłeś ?
Kontroluj temperaturę od czasu do czasu.
I w końcu ile wykręciłeś ?
Kontroluj temperaturę od czasu do czasu.
a czy coś sie stanie jak bede miał takie ustawienia jak mam teraz??napisane sa powyzej.Dzisiaj na nich grałem chyba z 4 godziny.potem puściłem 3 benchmarki pcmark 2002 3d mark 2001 i 3dmark 2003 i była nawet dośc duźa róźnica w wynikach niz przed podkręcaniem.Czy moze coś sie stac jeźeli tyle czasu bez zadnych problemów komputer chodził.
To nie to.
Zobacz opcję AGP Frequency,ustaw na sztywno 66 mhz.
Dzielniki pamięci są a memory frequency.
Zobacz opcję AGP Frequency,ustaw na sztywno 66 mhz.
Dzielniki pamięci są a memory frequency.
MarcinX:Podnosząc fsb podnosisz teź taktowanie agp/pci.
Gdzieś w Advanced Chipset Features będziesz miał moźliwość ręcznego ustawienia pci/agp na 66/33.
Noname ale jakie ?
333,400 ?
W tej samej opcji biosu będziesz miał coś w rodzaju Memory Frequency.
Tam ustawiasz dzielnik 1:1 to synchroniczne ustawienia i ramy mogą nie wydalać.
Spróbuj 5:4.
W Advanced Chipset Features znalazłem tylko coś takiego
FSB Spread Spectrum(DISABLE,0.50%,1.00%)
AGP Spread Spectrum(DISABLE,0.50%,1.00%)
jeźeli to jest to to jak to poustawiac??
Optymalnie jest ustawione to i to na disable
pamieci mam 400
Podnosząc fsb podnosisz teź taktowanie agp/pci.
Gdzieś w Advanced Chipset Features będziesz miał moźliwość ręcznego ustawienia pci/agp na 66/33.
Noname ale jakie ?
333,400 ?
Noname ale jakie ?
333,400 ?
MarcinX:Zablokuj agp/pci.
Jakie to ramy ?
Jeźeli nie wytrzymują puść je asynchro.
Timingami się nie baw,ustaw je na By SPD.
Jak to zablokować??
ramy no–name
jak je puścić asunchro??
ustawiłem na by spd
Doszłem do takiego czegoś: 198*9=około 1800 ale nicałkiem brakuje podnieśc o te 2 mhz te fsb tylko źe jest problem po podaniu mu 199 bios mi przestawia wszystko na optymalne ustawiania czyli mam wtedy athlona 900 mhz:D co moźe być tego przyczyną??
Zablokuj agp/pci.
Jakie to ramy ?
Jakie to ramy ?
troszke sie pobawiłem,i doszłem do 189*9=1701 :) na 190 niedawałem bo z tego co pamietam komp sie niebudzi czy to jest normalne??Chchaiłbym dobic do tych 1800mhz temperatura procesora teraz to około 40 stopni.I jeszcze chciałem kogoś poprosić jak to poustawiać w biosie bo tam mozna sobie z timingu ramu poprzestawiać chyba z 3 opcje.niechce zrobić tak źeby sie coś dusiło albo zeby niemiało sensu,a np zwiekaszało temperature
no własnie niemoge bawić sie napięcie no chyba źe to cpu clock ratio ale jak to przestawiam to nic sie niedzieje.fsb mam obecnie na 180.Moge ją przestawiać o 1 mhz ale niebawiłem sie tym po włączeniu odrazu na 200 bios mi automatycznie przestawia na 100 dziwna sprawa a po daniu na 190 komputer sie nieodpala musze robić reset biosu.Pamięci mam jakies no name.
Podnieś napięcie.
Zawsze będzie pisało 2200+ bo to nominalne oznaczenie procesora.
Dlaczego nie moźesz wyciągnąć więcej niź 1620 ?
Zwiechy ?
Do 1800 powinien dojść.
Jakie ramy ?
Temperatury ?
Dlaczego nie moźesz wyciągnąć więcej niź 1620 ?
Zwiechy ?
Do 1800 powinien dojść.
Jakie ramy ?
Temperatury ?
no podniosłem i dalej jest 2200 tylko źe zamiast 1500 mhz mam 1620.dalej juź nierusza
Podnosząc fsb.
Poszukaj starsze posty o OC Athlonów ,postępujesz analogicznie.
Poszukaj starsze posty o OC Athlonów ,postępujesz analogicznie.
Strona 1 / 1