+++ Sens instalacji WXP +++

Mam pytanie o sens instalacji WinXP na kompie o configu:

> Intel Cel 550MHz
> 196 MB Ram
> Plyta : jakas na chpisecie VIA, nie zorientowalem sie dokladnie.
> Riva TNT2.... etc etc
> HDD: 30GB

Czy to bedzie chodzilo w miare dobrze?? Wiem jakie sa minimalne wymagania XP, ale chodzi mi o pewnien komfort, jesli mozna sie tak wyrazic...
Moze lepiej bylo by wrzucic W2K?
Napiszcie mi co tym myslicie...

Pozdr.

Odpowiedzi: 10

Jeźeli komp ma słuźyć za przeglądarkę do netu i odpalania starszych gierek to osobiście radziłbym raczej zainstalować Win 2000. A juź tłumaczę dlaczego:Jak zapewne kaźdy wie standardowe narzędzia dostarczone wraz z systemem ograniczają się praktycznie do przeglądarki i klienta poczty. Natomiast download menadźery i np. kazaa i eMule to juź osobne programy, które siedzą w pamięci, a takźe lubią czas procesora. A jak wiadomo pamięci nigdy za wiele, a mając na względzie pamięcioźerność XP–ka sprawa wydaje sięoczywista. Lecz to jest moje zdanie i zrób jak uwaźasz...
Lundgren94
Dodano
07.11.2003 22:20:58
Mama podobny komputer troche słabaszy procek wiecej ramu i wszystko chodzi ok. Lecz Xp to zźera ram jak najety. Komputer powinien chodzic normalni i bez zawisów.
FAtman
Dodano
07.11.2003 15:40:49
Na szczescie sprzet nie jest moj tylko kolezanki :)
Postanowilem zainstalowac – jak juz to zrobie powiem Wam co i jak :)

Thx Wszystkim za wypowiedzi,
PozdR.
brtx
Dodano
06.11.2003 23:44:12
Mój kumpel ma procesor 600, karte graficzną 16 i 64 ramu i XP mu chodzi lepiej niź inne systemy, więc uwaźam, źe na twoim sprzęcie powinno tez chulać.

Pozdrówki
Tomekk
Dodano
06.11.2003 21:52:33
ALIEN > thx. Naprawde wartościowy artykul.
Polecam zerknac :)
brtx
Dodano
06.11.2003 21:49:31
Witam :)
w tym artykule pisze o wymaganiach :arrow: http://www.pcworld.pl/artykuly/20224.html

Pozdrawiam
ALIEN
Dodano
06.11.2003 21:30:28
Dzieki wszystkim za wypowiedzi.
Coz to oczywiste ze wyglad od razu bedzie ala win98 ;)
Na kompa chce wrzucic WinXp bo juz mam dosc win98 – jego bledow, dziwnych zachowan itp itd.
A komp sluzy jedynie za przegladarke Internetu, maszyne do pisania, Video, i troche MP3. Ew jakas starsza gierka. I nic wiecej.

Jeszce jedno pytanko – W2K ma mniejsze wymagania sprzetowe niz XP, czy sa porownywalne??
brtx
Dodano
06.11.2003 21:21:37
uwaźam, źe w zupełności starczy. Są ludzie, którzy instalowali WinXp na 166MMX i 32 MB Ramu i... się wczytał :!: Z działaniem było juz gorzej, ale jezeli na takim zabytku ruszyło, to na podanym przez Ciebie configu powinno działac całkiem zadowalająco. Oczywiści nalezy przede wszystkim wyłaczyc zbedne usługi, nie zazynać kompa antywirusem oraz wyłączyc bajery graficzne typu wygładzanie czcionki, przejscia, itd.

Tylko pojawia sie inny problem, po co WinXp na takim kompie, to ze zadział to wiadomo, komfort jako taki po wykonaniu ww. czynności bedzie, ale na takim kompie nic sie prawie nie zrobi.
Pawek
Dodano
06.11.2003 19:14:03
Niedawno instalowałem na podobnym konfigu (proc odrobine szybszy,teź celeron),i chodziło w miarę zadowalająco.
Nie był to super komfort ,ale wystarczyło do stabilnej pracy.
Oczywiście jak zauwaźył Lundgren,naleźy wyłączyć niepotrzebne usługi i wodotryski.
MarcinX
Dodano
06.11.2003 18:51:04
Witam!
Przyzam, źe kiedyś instalowałem XP–ka na AMD K6 300 i 128 RAM i... nie był to demon szybkości – łagodnie powiedziawszy :wink: Lecz chyba Celeron 550 i 196 RAM nie jest juź wcale takie złe i XP powinien ruszyć, o ile oczywiście dobrze się go skonfiguruje i powyłącza odpowiednie usługi i zrobi się jeszcze kilka innych poprawiających szybkość zabiegów. Moim zdaniem do normalnej, w miarę komfortowej, codziennej pracy powinien wystarczyć... A jeśli uzansz, źe jednak nie to przesiadka na równie dobry aczkolwiek trochę starszy Win2000.
Lundgren94
Dodano
06.11.2003 17:19:49
brtx
Dodano:
06.11.2003 16:54:55
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1