Secondary master Drive – ATAPI Incompatible..??
ostatnio poczynilem zakup nagrywarki DVD. do tej pory mialem naped dvd i nagrywarke cd. po zamianie nagrywarki cd na dvd podczas odpalania biosu wyskakuje powiadomnienie o podlaczonym sprzecie i napis: Secondary master Drive – ATAPI Incompatible. gdy wchodze do windowsa to zaden z napedow nie jest widoczny. osobno dzialaja oba napedy. myslalem ze jest to wina taśmy laczacej napedy z plyta glowna ale po jej wymianie nadal jest to samo. wiec gdzie tkwi problem? w plycie glownej? dodam ze nie jest to najnowszy model (szczerze to wiem co to za model ale chyba intel. plyta ma ok 3 lat). wiec jesli ktos jest mi w stanie pomoc to prosze o odp.
Odpowiedzi: 5
Prosze bardzo :)
wielkie dzieki przelozenie zworki pomoglo :). dzieki
Z tylu na napedach, obok gniazda na tasme ide masz takie male gniazdo z pinami i powinna byc tam zworka, w jednym napedzie musisz ustawic ta zworke w pozycje Master, w dugim z napedow w pozycje Slave. Naped ze zworka na Master podpinasz na ostatnia wtyczke na tasmie IDE, a ten ze Slave na srodkowa (ta blizej plyty glownej).
Objasnienie jak wlozyc zworke powinno znajdowac sie na napedzie, albo na etykietce u gory, albo z tylu przy zworkach.
Objasnienie jak wlozyc zworke powinno znajdowac sie na napedzie, albo na etykietce u gory, albo z tylu przy zworkach.
jest to nagrywarka DVD LG GSA–4167B. ale jesli chodzi o 2 drugie pytania to niestety nie bardzo wiem o co chodzi :/
Co to za nagrywarka ? Zworki ustawione na napedach prawidlowo ? Jeden Master, a drugi Slave ?
Strona 1 / 1