Secondary IDE channel no 80 cable conductor installed.

Kupiłem so bie nagrywarkę DVD :lol: . Podłączyłem ją
i ustawiłem zworkę na slave (mam jeszcze
jeden napęd). Przy sprawdzaniu przez BIOS
sprzętu IDE występuje komunikat:

Secondary IDE channel no 80 cable conductor
installed

Czy oznacza to, źe muszę kupić 80 źyłowy
kabel IDE? :cry:

Odpowiedzi: 15

Zasilacz.

Jaki masz model zasilacza? Jak się spisywał przed podłączeniem nowych rzeczy?
Sprawdź w systemie lub biosie napięcia – moze po odłączeniu DVD, karty telewizyjnej i innych zbędnych rzeczy uda ci się uruchomić komputer.
spiderko
Dodano
29.01.2006 10:39:11
Witam mam bardzo dziwny problem. kupilem niedawno nagrywarke dvd lg, dysk samsung sp2014n 200gb i pamiec ram kingstona 1024mb ddr i po zalozeniu do mojego komputera pojawil sie ten komunikat "secondary ide channel no 80 conductor cable installed" i od tamtej pory zaczol mi sie czasami komputer resetowac :( jeszcze czasami bylo to do zniesienia ale dzisiaj dokupilem karte telewizyjna i komputer caly czas sie resetuje nawet sie nie zaladuje d windowsa a jak juz sie zaladuje to sie resetuje. po wyjeciu tych wsystkich czesci komputer dalej sie resetuje :(jaka moze byc tego przyczyna? prosze o pomoc :(((((
nawojczyk
Dodano
29.01.2006 01:48:45
Spokojnie i dokładnie sprawdź czy tasma jest dobrze dociśnięta zarowno do ATAPI jak i kontrolera płyty.
Jeźeli tak ,a zmiany dalej występują to zmien tę tasmę na inną. Jeźeli i to nie pomoźe to mozna się nad zakłuceniami prądowymi zastanawiac.

Ps.
Zakładam, źe kontroler pracuje bez podniesienia taktowania.
Rebe
Dodano
27.12.2005 21:18:10
Witam wszystkich po świętach
Kontynuuję zmagania z nagrywarką.
Windows się uruchamia i nagrywarkę widzi (przełączyłem w BIOSie na None Secondary IDE). Jednak ustawia się ona w tryb PIO. Wszedłem w Menadźer urządzeń i usunąłem Pomocniczy kanał IDE. Po restarcie i nagrywarka DVD i odtw. DVD ustawione są w trybie Multi–Word DMA tryb 2. Wszystko ładnie tylko jak zrestartuję kompa to odtw. ustawi się na PIO, a po kolejnym restarcie dołączy do niego nagrywara. Czemu tak się dzieje? Czy jestem skazany na kasowanie kanału i restart przed kaźdym nagrywaniem?
Trofik
Dodano
27.12.2005 21:08:02
Trochę będzie bolało :D, ale zastanawiam się nad przeinstalowaniem systemu?
Moźe pomóc?
Trofik
Dodano
19.12.2005 19:27:09
Moźe i opcje przerowbiłeś wszystkie – tyle, źe komunikat to pikuś, bo moźna go ignorować lub wyłaczyć. Nie zmienai to faktu, źe coś jest nie tak , skoro systme nie chce wstać.
Na Twoim miejscu zacząłbym od letkury manuala do płyty ,by sprawdizć czy czegoś w nim nie ma na temat konfiguracji napędów ATAPI na poszczególnych kanałach IDE.
Rebe
Dodano
19.12.2005 19:18:50
Mam podobny problem. Kupiłem sobie nagrywarkę podłączyłem ją i wyświetla mi błąd jak w temacie.
Obecnie tak wygląda konfiguracja:
Primary IDE – HDD (Master)
Secondary IDE – Nagrywarka DVD (Master)
Secondary IDE – DVD (Slave)

Kabel mam 80–źyłowy. Do tej pory wszystko było OK, jak dołoźyłem nagrywarkę wyskakuje mi ten błąd, a Windows w ogóle nie chce się uruchomić. Przerobiłem juź wszystkie moźliwe konfiguracje i zawsze ten sam komunikat. O co chodzi?
Dzięki
Pozdrawiam
Trofik
Dodano
19.12.2005 18:28:01
kelt:
wyłącznie do kontrolera? nakompie mojego brata jest podpiety cd–rom na 40 źyłowym kablu i jak podpiąłem jescze pod ten kabel dopiero wtedy pojawiła mi się informacja: "Secondary IDE channel no 80 cable conductor installed ", I co ty na to Rebe?

Celowo zacytowałem całość, by nie było, źe coś pomijam.
Ja na to nic, bowiem kompletnie nie jestem w stanie zrozumieć tego co napisałeś.
Widac tępy jestem do imentu, ale postaram się jednak coś wyłowić:
jest podpiety cd–rom na 40 źyłowym kablu
Ten kawałek rozumiem – to opis stanu/sposobu połaczenia płyty z ATAPI taśmą sygnałową.
Dalej jest zaś
jak podpiąłem jescze pod ten kabel dopiero wtedy pojawiła mi się informacja
co na moje oznacza, źe coś pod kabel podpiąłeś, ale co i do czego to juź nie mnie zgadywać.

Mogę sobie pozwolić na zgaduj–zgadulę, źe podpięty został dysk i kontroler płyty go rozpoznał jako przystosowany do pracy w trybie ATA–66 lub wyźszym i zakomunikował, iź taśma takiego transferu nie umoźliwia. Inną kwestią pozostają moźliwości BIOS–u – widać niektóre nie reagują na "gołą" taśmę, a inne owszem dają informację o jej "źyłach" niezaleźnie od tego co jest podpięte, ale w źaden sposób nie podwaźa to stwierdzenia, źe to kontroler płyty ten komunikat BIOS–owi "przekazuje".

PS.
To tyle w kwestii archeologii stosowanej.
Rebe
Dodano
24.05.2005 16:45:14
wyłącznie do kontrolera? nakompie mojego brata jest podpiety cd–rom na 40 źyłowym kablu i jak podpiąłem jescze pod ten kabel dopiero wtedy pojawiła mi się informacja: "Secondary IDE channel no 80 cable conductor installed ", I co ty na to Rebe?

___edit___
sory Rebe, faktycznie chodziło o dysk segate, dobra szkoda gadać
kelt
Dodano
24.05.2005 16:31:25
mars28:
Komunikat sugeruje, źe 'umie' (no chyba, źe to właśnie drugie urządzenie podpięte na tym samym kontrolerze 'umie' a nagrywarka nie).

Komunikat odnosi się wyłacznie do kontrolera, a nie sprźetu do niego podpiętego. To tak gwoli scislości.
Rebe
Dodano
17.03.2005 08:50:48
Komunikat sugeruje, źe 'umie' (no chyba, źe to właśnie drugie urządzenie podpięte na tym samym kontrolerze 'umie' a nagrywarka nie).
mars28
Dodano
17.03.2005 08:38:44
mars28:
Nie musisz, ale moźesz. Jeśli będziesz miał 80–źyłowy wtedy nagrywarka będzie działać w trybie szybszym niź ATA33, jeśli nie to tylko ATA33 będzie dostępne.

O ile "umie" .
Rebe
Dodano
04.03.2005 14:32:58
Nie musisz, ale moźesz. Jeśli będziesz miał 80–źyłowy wtedy nagrywarka będzie działać w trybie szybszym niź ATA33, jeśli nie to tylko ATA33 będzie dostępne.
mars28
Dodano
04.03.2005 10:10:30
tak
Mateuszpi
Dodano
03.03.2005 20:02:07
http://www.centrumxp.com.pl/forum/search.php i tam "conductor" – znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.
Rebe
Dodano
03.03.2005 20:02:01
..::Leśniak::..
Dodano:
03.03.2005 19:57:20
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1