Seagate 160G SATA NCQ głośny!!!

Witam. Mam maly, glosny problem. Niedawno kupilem kompa z dyskiem jak w tytule. Bardzo glosno mi chodzi. Niby jest "bezglosny" jak to jest w opisie produktu na jakiej kolwiek stronie ale to sie nie sprawdza. W sklepie mi powiedzieli ze on bedzie glosny bo to jest sata a one sa szybkie i tak bedzie. Mam tez stara 40ata tez seagate ale on jest cicho. Jak nic na kompie nie robie to czasami tak skrzeczy ale jak juz internet czy kopiowanie to nie do wytrzymania...
Jak sprawdzic czy dysk moze nie byl uzywany albo takie tam?
Czy to mozliwe ze to wina sata/150?
Pomocy

Odpowiedzi: 6

Dzia chlopaki za zainteresowanie i pomoc
bobik
Dodano
06.11.2005 17:00:13
Wygląda źe trafiłeś na wadliwy egzemplarz dysku więc warto go reklamować – poczytaj opinie o dysku.

Dysk
JNJN
Dodano
06.11.2005 16:13:06
To ze dysk jest SATA czy PATA nie mam wplywu na jego glosnosc. A to co powiedzial Ci sprzedawca ze jest on szybki i tak bedzie, mozna miedzy bajki wsadzic. Na glosnosc najwiekszy wplyw ma predkosc obrotowa talezy, w standadowych dyskach SATA, czy PATA (takze w twoim ) jest 7200rpm i glosnosc roznych urzadzen i producentow z regoly jakos szczegolnie od siebie nie odbiega. Glosniejsze sa szybsze dyski, np WD Raptor, ale on juz ma 10000rpm. Jezeli dysk nowy i uwazasz ze stanowczo za glosno pracuje, nie ma sie nad czym zastanawiac, tylko reklamowac.
mettal
Dodano
06.11.2005 13:59:24
Jeśli naprawdę uwaźasz źe jest mocno za głośny to go reklamuj i tyle.
Anathema
Dodano
06.11.2005 13:47:41
Ale ja nie mam zamiaru tracic jeszcze dodatkowych pieniedzy na wyciszanie. Niech ktos mi powie czy on jest w jakis sposob uszkodzony? Czy moge go zareklamowac?
bobik
Dodano
06.11.2005 13:30:51
Że to SATA jest i ma być głośny :?: Pierwsze słyszę :!:
Ale do rzeczy: Jeśli dysk jest głośny to rzeczywiście moźe być w jakiś sposób uszkodzony. Ale jeśli jest sprawny to moźesz go wyciszyć na parę sposobów. Albo uźyć jakiegoś narzędzia do wyciszania dysków (nie mam na myśli tu młotka i przecinaka!) lub umieścić go w specjalnych sankach.
Anathema
Dodano
06.11.2005 12:17:40
bobik
Dodano:
06.11.2005 12:09:54
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1