SATA – raz jest a raz nie ma :O
Znajmomy ma oto taki problem, ktorego rozwiazania nie znam i chyba nie poznam. Ale do rzeczy:
Jest komputer, a w nim plyta Gigabyte 7VT600P–RZ, do niej podlaczony jest dysk SATA Samsung 80GB.
No i generalnie problem jest taki ze np. po nocy kiedy wlacza komputer kolega – nie wykrywa mu dysku. Pomaga miekki reset (crtl+alt+del) i dysk sie pojawia i dalej system pracuje bez zarzutu!
Nic mi nie wiadomo o znikaniu dysku podczas pracy systemu.
No wiec – mial ktos kiedys z czyms takim do czynienia? Padniety dysk czy plyta? A moze jedno i drugie?
Jest komputer, a w nim plyta Gigabyte 7VT600P–RZ, do niej podlaczony jest dysk SATA Samsung 80GB.
No i generalnie problem jest taki ze np. po nocy kiedy wlacza komputer kolega – nie wykrywa mu dysku. Pomaga miekki reset (crtl+alt+del) i dysk sie pojawia i dalej system pracuje bez zarzutu!
Nic mi nie wiadomo o znikaniu dysku podczas pracy systemu.
No wiec – mial ktos kiedys z czyms takim do czynienia? Padniety dysk czy plyta? A moze jedno i drugie?
Odpowiedzi: 4
1) Tak tak mi sie wydaje, ze to wlasnie moze byc zasilka :)
2) Zrobione – bez skutku
3) Zrobione – bez skutku
4) Mozliwe, jednak malo prawdopodobne
5) Chwilowo nie mam mozliwosci, ale j/w
Narazie musze oddac komputer znajomemu – bo potrzebuje.
Ale jeszcze tu wroce :)
Dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
2) Zrobione – bez skutku
3) Zrobione – bez skutku
4) Mozliwe, jednak malo prawdopodobne
5) Chwilowo nie mam mozliwosci, ale j/w
Narazie musze oddac komputer znajomemu – bo potrzebuje.
Ale jeszcze tu wroce :)
Dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Ja bym postawił bardziej na zasilacz,podłącz mocniejszy i zobacz.
Bios aktualizacja do najnowszego.
Taśma sygnałowa dysku,wymiana na nową.
No i moźe juź coś z płytą główną,starość lub uszkodzenie – sprawdź kondensatory elektrolity.
Moźe i dysk – sprawdź na innym kompie.
Bios aktualizacja do najnowszego.
Taśma sygnałowa dysku,wymiana na nową.
No i moźe juź coś z płytą główną,starość lub uszkodzenie – sprawdź kondensatory elektrolity.
Moźe i dysk – sprawdź na innym kompie.
Czyli mowisz – ze warto np kabelki wymienic? Sprobouje.
Z tym ze to sie ma nijak do tego ze dysk po dluzszym wylaczeniu kompa jest nie wykrywalny, a miekki reboot zalatwia sprawe! A z tego co mi wiadomo – nie powoduje zmian ani poruszenia czy doscisniecia kabelkow ;)
Z tym ze to sie ma nijak do tego ze dysk po dluzszym wylaczeniu kompa jest nie wykrywalny, a miekki reboot zalatwia sprawe! A z tego co mi wiadomo – nie powoduje zmian ani poruszenia czy doscisniecia kabelkow ;)
Naskuteczniejsze są proste metody – spradzić wszystko na innym zestawie komputerowym. Ja podobny problem miałem z dyskiem ATA, z powodu zbyt częstego demontaźu dyski coś się poluzowało w taśmie sygnałowej i dysk "znikał".
Strona 1 / 1