SATA na V500DAP

Wiem, źe wątek z instalacją XP na dyskach SATA był juź niejednokrotnie rozwiązywany, ale nie znalazłem takiego jak mój. Mam płytę V500DAP i kupiłem dysk WD–80 SATA, próbuje instalować XP z SP1, ale instalator nie widzi dysku. Instaluje sterownik zrzucony z CD płyty głównej na floppy i instalka go przyjmuje (F6 bla bla bla...) ale jak dochodzi do wyboru dysku to go nie widzi. Na wcześniejszym dysku (IDE) mam zainstalowany system i dysk jest widoczny (działa). Ten dysk (zastępczy ma prędkość 3800) jest wolny, więc proszę nie proponować mi zostawienie go jako C:.
Z góry dzięki za pomoc
. P.S. W BIOS–ie robiłem róźne kombinacje, nawet przełączałem na standard wszystkie ustawienia, ale moźe coś pominąłem. Za ew. błędy sorki.

Odpowiedzi: 5

OK. Dzięki poszukam czegoś, jak mi się uda to o tym napiszę. :)
Koziołek
Dodano
04.12.2004 02:12:01
Wygląda, źe bez "przejścia się" po sieci w celu ściągnięcia innej wersji sterownika od kontrolera SATA się nie obejdzie.
Rebe
Dodano
03.12.2004 18:34:16
Dzięki za zainteresowanie się moim problemem. Pokazuje mi cztery sterowniki jeden do XP (jedyny który instalka przyjmuje), dwa do W2000 i jeden do NT. W biosie dysk jest widoczny, tak jak w windozie na innym dysku IDE. Podejrzewam zły sterownik, tylko czemu jest dobry juź w postawionym systemie? Hmm...
Koziołek
Dodano
03.12.2004 18:29:35
A czy bios przy starcie widzi dysk,czy uaktywniłeś SATA w biosie.
JNJN
Dodano
03.12.2004 17:00:05
Witam
Jedyne co mi przychodzi do głowy to źe albo masz na dyskietce niewłaściwy sterownik albo jest ich tam kilka i wybierasz nie ten co trzeba. Często producenci płyt głównych zamieszczają sterowniki do róźnych konfiguracji.
Gdy instalator wyświetla zawartośc dyskiwtki to spróbuj strzałkami przewinąc i sprawdź czy to właściwy sterownik dla Twojego chipsetu.
woytec60
Dodano
03.12.2004 14:38:21
Koziołek
Dodano:
02.12.2004 22:38:10
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1