SATA na V500DAP
Wiem, źe wątek z instalacją XP na dyskach SATA był juź niejednokrotnie rozwiązywany, ale nie znalazłem takiego jak mój. Mam płytę V500DAP i kupiłem dysk WD–80 SATA, próbuje instalować XP z SP1, ale instalator nie widzi dysku. Instaluje sterownik zrzucony z CD płyty głównej na floppy i instalka go przyjmuje (F6 bla bla bla...) ale jak dochodzi do wyboru dysku to go nie widzi. Na wcześniejszym dysku (IDE) mam zainstalowany system i dysk jest widoczny (działa). Ten dysk (zastępczy ma prędkość 3800) jest wolny, więc proszę nie proponować mi zostawienie go jako C:.
Z góry dzięki za pomoc
. P.S. W BIOS–ie robiłem róźne kombinacje, nawet przełączałem na standard wszystkie ustawienia, ale moźe coś pominąłem. Za ew. błędy sorki.
Z góry dzięki za pomoc
. P.S. W BIOS–ie robiłem róźne kombinacje, nawet przełączałem na standard wszystkie ustawienia, ale moźe coś pominąłem. Za ew. błędy sorki.
Odpowiedzi: 5
OK. Dzięki poszukam czegoś, jak mi się uda to o tym napiszę. :)
Wygląda, źe bez "przejścia się" po sieci w celu ściągnięcia innej wersji sterownika od kontrolera SATA się nie obejdzie.
Dzięki za zainteresowanie się moim problemem. Pokazuje mi cztery sterowniki jeden do XP (jedyny który instalka przyjmuje), dwa do W2000 i jeden do NT. W biosie dysk jest widoczny, tak jak w windozie na innym dysku IDE. Podejrzewam zły sterownik, tylko czemu jest dobry juź w postawionym systemie? Hmm...
A czy bios przy starcie widzi dysk,czy uaktywniłeś SATA w biosie.
Witam
Jedyne co mi przychodzi do głowy to źe albo masz na dyskietce niewłaściwy sterownik albo jest ich tam kilka i wybierasz nie ten co trzeba. Często producenci płyt głównych zamieszczają sterowniki do róźnych konfiguracji.
Gdy instalator wyświetla zawartośc dyskiwtki to spróbuj strzałkami przewinąc i sprawdź czy to właściwy sterownik dla Twojego chipsetu.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to źe albo masz na dyskietce niewłaściwy sterownik albo jest ich tam kilka i wybierasz nie ten co trzeba. Często producenci płyt głównych zamieszczają sterowniki do róźnych konfiguracji.
Gdy instalator wyświetla zawartośc dyskiwtki to spróbuj strzałkami przewinąc i sprawdź czy to właściwy sterownik dla Twojego chipsetu.
Strona 1 / 1