SATA i ATA x2 - Pytanie o zworki
Witam,
zakupiłem niedawno dysk twardy Seagate o połączeniu SATA, mój poprzedni dysk to również Seagate ATA, jako że słabo się znam na podłączaniu wszystkiego w środku komputera proszę o pokierowanie mnie i uświadomienie kilku rzeczy.
1. Podłączyłem dysk SATA oraz Ata (zworka na slave), SATA ma być dyskiem master ale jak zdążyłem się zorientować nie ma w nim zworki, więc jak mam ustawić go jako master? Na początku startowało z ATA, dopiero po odłączeniu ATA i zostawieniu samego SATA zaczynało startować z SATA, pokombinowałem trochę w biosie i zmieniłem pewna opcje tzn w Advanced options -> Primary boot ... -> wziąłem dysk SATA na pierwsze miejsce, a ata na drugie i dopiero wtedy przy podłączeniu obu dysków startowało z SATA. Czy jest to prawidłowe gdyż za pierwszym razem po uruchomieniu Windows przy takim podłączeniu po kilku minutach pracy w wyłączył mi się windows i wyświetlił potworny błąd na cały ekran informujący o obowiązku zresetowania kompa, napisane również było ze możliwe ze coś źle podłączyłem. Teraz jednak wszystko działa, ale dla pewności pytam czy wszystko zrobiłem dobrze czy jeszcze coś należy zrobić bądź jest jakiś lepszy sposób jako danie SATA jako master?
2. Czy mogę podłączyć dysk Sata jako master, a dodatkowo dwa dyski ATA? Jeśli tak to jak maja być ustawione zworki?
Moja płyta główna: P4 Titan series GA-8IP775 Series Intel 865 chipset
Z gory dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli nie dopatrzyłem się odpowiedzi na jedno z moich pytań w innych watkach.
Pozdrawiam - lsk555
Odpowiedzi: 1
Dyski SATA nie mają zworek zmieniających kolejność bootowania, taką kolejność ustawia się poprzez kontroler SATA lub BIOS. W przypadku posiadania dysku SATA i ATA kolejność bootowania ustawia się w BIOSie, dysk ATA w tym przypadku może być ustawiony na primary master, a kolejny dysk ATA jako primary slave, secondary master lub secondary slave. Wyłączenie się systemu z błędem BSOD (tzw. niebieski ekran śmierci) może oznaczać jakieś problemy ze sprzętem (zasilacz, ram, płyta główna, dysk) lub systemem. Obecnie masz dobrze ustawione te dyski, jeśli błąd będzie występował musisz w pierwszej kolejności zajrzeć do podglądu zdarzeń (przeczytaj FAQ w dziale Windows XP) i ewentualnie sprawdzić napięcia zasilacza, sprawdzić pamięć RAM - o tym jakto zrobić, znajdziesz w archiwum.
Ad.2 Zależności pomiędzy dyskiem SATA i ATA ustawia się jedynie w BIOSie poprzez określenie czy primary boot ma być wykonany z dysku SATA czy ATA, to wszystko. Jedynie dyski ATA posiadają zworki umożliwiające ustanowienie takiej zależności, ale tylko względem innych dysków ATA.