Samurize – krotki opis

Polecam Wam wszystkim ten program.
Jego zadaniem jest wyswietlanie informacji o Waszym komputerze bezposrednio na pulpicie.

Po zainstalowaniu nalezy uruchomic "Config Tool". Program ten sluzy do stworzenia naszego conigu – czyli okreslenia parametrow i sposobu w jaki beda wyswietlane na pulpicie

Informacje, ktore maja byc wyswietlane dodajecie klikajac na Add Meter i wybierajac interesujacy Was parametr. Nastepnie po prawej stronie okreslacie wszystkie zmienne takie jak : jednostki, sposob wyswietlania (graficznie czy cyfrowo) kolor, wielkosc czcionki, pozycja itd

To co sobie wybierzecie zalezy juz od Was. Ja wybralem sobie takie opcje :

1 data i czas
2 obciazenie procesora (w procetach i grficzny wykres)
3 ilosc wolnego miejca na dyskach
4 ilosc pobranych danych i wyslanych
5 nazwa piosenki aktualnie odtwarzanej na winampie

i ulozylem to w taki prostokat jak widac na screeneie powyzej, ale rownie dobrze mozecie je ulozyc w inny sposob i w innej kolejnosci.

Po stworzeniu configu i zapisaniu nalezy go umiescic w folderze
C:program filesSamurizeconfigs

Nastepnie wlaczamy program Samurize (minimalizuje sie do tray'u) –> klikamy na ikonke prawym przyciskiem, wybieramy "select config file" i wybieramy swoj config

Ostatnie co nam zostalo to umieszczenie okienka z informacjami w odpowiednim miejscu na pulpicie i nadanie mu atrybutow, ja ustawilem sobie tak :

a okienko umiescilem w prawym gornym rogu i ostatecznie wygla to tak :

Oczywiscie to co stworzylem, jest bardzo proste (bez rzadnych dodatkow graficznych, bez skryptow itp), ale mozna sie troche bardziej pobawic i wtedy program moze wygladac na pulpicie np tak :

A teraz to, co najwazniejsze :

Strona producenta : http://www.samurize.com

Licencja : Freeware :)

wielkosc : 2mb

bezposredni link do pobrania programu w wersji 0,92d :
http://www.samurize.com/request.php?427

Odpowiedzi: 20

a od dzisiaj tak wyglada moj skin do samurize :

The_judge
Dodano
06.09.2003 17:57:38
nie, no gratulacje ! fajnie Ci to wyszlo, chyba tez sproboje cos pomajstrowac z wygladem programu :wink:

––==UPDATE==––
dzisiaj wymyslilem swoja koncepcje wygladu samurize i stworzylem cos takiego :

niestety jak widac nie jest to zbyt efektywne rozmieszczenie (za malo informacji a za duzo przestrzeni na pulpicie jest zajeta). Dlatego jutro musze wymyslic cos lepszego
The_judge
Dodano
05.09.2003 13:10:15
Witam

Programik ciekawy. Oto co otrzymałem ze standartowych skinów i opcj tego programu:
run_DNA
Dodano
05.09.2003 12:54:40
A oto polska stronka o tym właśnie programiku.

http://samurize.osrodek.prx.pl/index.php
Koonyo
Dodano
04.09.2003 20:47:34
Witam

Przy opcji active script, jest moźliwość ustawienia by pokazywał się nam nasz IP, ale by to ustawić trzeba wpisać ComputerName, no i właśnie, value for NICIndex i moje pytanie co to jest i co naleźałoby tam wpisać?

UPDATE: Problem solved jakbym to powiedział:)

Otóź wpisałem 1 i jest git. (zbyt proste by było moźliwe) Odsyłam do forum samurize
run_DNA
Dodano
04.09.2003 16:56:24
wiem
pbartek
Dodano
04.09.2003 16:49:04
pulpity moźna sciągać z www.themexp.org
mars28
Dodano
04.09.2003 16:24:19
sorry nie zuwaźylem, chce sie zapytac jak sie instaluje pulpit w tym programie :lol:
pbartek
Dodano
04.09.2003 15:39:18
dir:
Jest opis i sa gotowe grafiki ale jakos nie przypadly mi do gustu. Jakos sie pomecze i moze cos uda sie zrobic dzieki za odp.

[Edit]
Juz wiem co i jak teraz wszystko wyglada lepiej :D

Pozdrawiam!!!

Tego nie widziałeś ??
Jest u góry napisane.
Wystarczy dobrze przeczytać.
Tomekk
Dodano
04.09.2003 01:49:03
halo jest tam ktos kto odpowie na moje zacne pytanie :lol: :lol:
pbartek
Dodano
04.09.2003 00:20:36
a mozna sciagnac gotowy pulpit takie jak ten wyzej screen. bo szukam po stonce i sa tylko screeny a niewiem gdzie zassac te pulpity. odp
pbartek
Dodano
03.09.2003 20:55:12
niecale 2 mb, wiec chyba nie za bardzo
The_judge
Dodano
03.09.2003 18:33:38
Czy to nie obciąźa nazbyt RAM–u?
Bartuch
Dodano
03.09.2003 17:50:37
tak, musisz miec zainstalowany MBM
The_judge
Dodano
03.09.2003 01:46:13
Dzieki.

Faktycznie pomogło przeinstalowanie Motherboard Monitor.Ale czy to oznacza aby ten samurize pokazywał te wartości to musze mieć równieź zainstalowany Motherboard Monitor ?
Koonyo
Dodano
03.09.2003 01:36:43
a ten blad : Error Starting MBM.DLL to nie ma przypatkeim czegos wspolnego z Mother Board Monitor ? instalowales ten program ? jezeli tak to moze przeinstaluj go :roll:
The_judge
Dodano
03.09.2003 01:10:18
Na początku programik chodził super ,ale po paru dniach po restarcie kompa ,przy starcie programu wyskakuje " Error Starting MBM.DLL , Error : 0 ".Wciskam OK i program rusza ale nie pokazuje juź temperatur i napięć.Po wejściu do edycji nie mam moźliwości wyboru czujników.Po przeinstalowaniu programu jest to samo.Miał ktoś taki problem albo wie co tu moźe być grane?
Koonyo
Dodano
02.09.2003 21:14:53
miga ? hmm, nigdy nie mialem takiego problemu, ale powiem szczerze ze wczesniej uzywalem starszej wersji tego programu i gry dzialaly ok

Teraz nie mam gier wiec nie mam jak tego sprawdzic
The_judge
Dodano
28.08.2003 22:23:14
Wyszlo tak jak Tobie tzn uzylem tych samych grafik i narazie eksperymentuje jak znajde jakies nowe grafiki to postaram sie pokazac co mi wyszlo ( i tak bedzie to marnie wygladalo :wink: )

Aha i jeszcze cos przed graniem musze wylaczac tego progsa bo mi podczas grania miga to wszystko co mam ustawione na pulpicie da sie to jakos ustawic zeby nie wylaczac tego programu?? (wyprobowywalem wszystkie opcje w position)

Pozdrawiam!!!
dir
Dodano
28.08.2003 21:47:10
dir:

[Edit]
Juz wiem co i jak teraz wszystko wyglada lepiej :D

Pozdrawiam!!!

moze zapodasz jakies screeny by wszyscy mogli zobaczyc jak Ci wyszlo ?
The_judge
Dodano
28.08.2003 17:22:32
The_judge
Dodano:
26.08.2003 18:42:14
Komentarzy:
20
Strona 2 / 3