Samoczynny restart –prosze o pomoc
Kłopot polega na tym ze po uruchomieniu kompa on restartuje sie po 2 3 min.pracy. Czy mozecie mnie naprowadzić na przyczynę. Dzieki z góry.
Odpowiedzi: 11
Tylko, źe jak włanczałem tego ToolFix'a, to skanował dyski i pisało, ze jest niezainfekowany, a Norton mi cały czas trąbił źe jest i cały czas sie to RPC włanczało, dopiero po tej łacie przestało...
Quicksilver :
Symantec Blaster ToolFix, lokalizuje i usuwa Blaster`a ( nie łata dziury w RPC ).
Poprawka KB823980 łata dziurę i przeciwdziała infekcji.
Symantec Blaster ToolFix, lokalizuje i usuwa Blaster`a ( nie łata dziury w RPC ).
Poprawka KB823980 łata dziurę i przeciwdziała infekcji.
Ja miałem ostatnio blastera, i równieź Norton go nie wykrył, dopiero jak włanczałem jakąś grę, to pojawiał się komunikat, źe wykryto i usunięto Win32.Blaster.Worm, a później okienko RPC, źe się system musi zrestartować, poniewaź jakaś procedura zdalnego czegoś tam zostala przerwana, i tak co pare minut...
Sformatowałem dysk i dalej to samo, dopiero po zainstalowaniu tego patcha do Win Xp problem znikł.
P.S. Nie chce tu błędnych tez wypowiadać, ale Blaster Fix jest niczego wart :?
Sformatowałem dysk i dalej to samo, dopiero po zainstalowaniu tego patcha do Win Xp problem znikł.
P.S. Nie chce tu błędnych tez wypowiadać, ale Blaster Fix jest niczego wart :?
Najczęściej spotykane błędy typu STOP
Bez dwóch zdań pracując z systemem Windows XP mamy o wiele mniej okazji do oglądania niebieskiego ekranu śmierci niź w przypadku poprzednich wersji Windows. Ale gdy juź nasz system przerwie pracę i wyświetli ten ekran, warto przynajmniej wiedzieć, gdzie szukać źródeł tego problemu.
Na szczęście, 9 na 10 błędów typu STOP będzie jednym z poniźej opisanych:
KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED (0xC0000005). Oznacza naruszenie prawa dostępu do chronionych zasobów systemowych. Prawie zawsze związany jest ze sterownikiem niekompatybilnym z systemem Windows XP.
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0x0000000A). Występuje, kiedy sterownik urządzenia wykorzystujący przerwanie programowe z danym priorytetem próbuje uzyskać dostęp do obszaru pamięci, zajętego przez proces korzystający z przerwania programowego z wyźszym priorytetem
UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP (0x0000007F). Sygnalizuje problem sprzętowy.
NTFS_FILE_SYSTEM (0x00000024). Ten błąd jest najczęściej spowodowany przez wirusa lub czasem przez nadmiernie opiekuńczy program antywirusowy. Moźe być równieź efektem działania programów narzędziowych systemu plików, które próbują uzyskać bezpośredni dostęp do dysku. Kolejną moźliwą przyczyną moźe być uszkodzenie systemu plików.
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (0x00000050). Jest równieź zwykle spowodowany przez programy antywirusowe. Związany jest takźe z wieloma róźnymi problemami z obsługą sieci wykorzystującą protokół TCP/IP.
INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE (0x0000007B). Oznacza uszkodzenie dysku, kontrolera dysku lub pojawienie się wirusa na sektorze rozruchowym.
Niespodziewany restart komputera
Jeźeli komputer automatycznie restartuje się podczas normalnej pracy:
1. Kliknij prawym przyciskiem ikonę Mój komputer.
2. Z menu podręcznego wybierz opcję Właściwości. Pojawi się okno Właściwości systemu.
3. Wybierz opcję Zaawansowane.
4. Naciśnij znajdujący się w sekcji Uruchamianie i odzyskiwanie przycisk Ustawienia.
5. Wyczyść pole wyboru opcji Automatycznie uruchom ponownie.
6. Zamknij okno właściwości systemu i ponownie uruchom komputer.
Stop 0x00000024 lub NTFS_FILE_SYSTEM
Komunikat ten oznacza, źe problem wystąpił w sterowniku systemu plików NTFS.
Podobny komunikat Stop, 0x23, dotyczy sterowników systemu FAT32. Najbardziej
prawdopodobną przyczyną jest awaria sprzętowa dysku lub kontrolera dysków.
Sprawdz wszystkie fizyczne połączenia dysków twardych w systemie i uruchom narzędzie
Chkdsk.exe, wykorzystując instrukcje wymienione w podrozdziale Sprawdzanie
dysków na obecnoœæ błędów
Stop 0x000000D1 lub DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Jest to jeden z najczęstszych błędów Stop. Zazwyczaj błąd ten pojawia się, kiedy sterownik
próbuje uzyskać dostęp do niewłaściwego adresu pamięci. Poszukaj nie podpisanych
sterowników i błdz szczególnie podejrzliwy wobec ostatnio instalowanych
lub aktualizowanych programów antywirusowych, narzędzi dyskowych oraz programów
do tworzenia kopii zapasowych, które mogły zainstalować wadliwy sterownik
filtra systemu plików.
Bez dwóch zdań pracując z systemem Windows XP mamy o wiele mniej okazji do oglądania niebieskiego ekranu śmierci niź w przypadku poprzednich wersji Windows. Ale gdy juź nasz system przerwie pracę i wyświetli ten ekran, warto przynajmniej wiedzieć, gdzie szukać źródeł tego problemu.
Na szczęście, 9 na 10 błędów typu STOP będzie jednym z poniźej opisanych:
KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED (0xC0000005). Oznacza naruszenie prawa dostępu do chronionych zasobów systemowych. Prawie zawsze związany jest ze sterownikiem niekompatybilnym z systemem Windows XP.
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0x0000000A). Występuje, kiedy sterownik urządzenia wykorzystujący przerwanie programowe z danym priorytetem próbuje uzyskać dostęp do obszaru pamięci, zajętego przez proces korzystający z przerwania programowego z wyźszym priorytetem
UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP (0x0000007F). Sygnalizuje problem sprzętowy.
NTFS_FILE_SYSTEM (0x00000024). Ten błąd jest najczęściej spowodowany przez wirusa lub czasem przez nadmiernie opiekuńczy program antywirusowy. Moźe być równieź efektem działania programów narzędziowych systemu plików, które próbują uzyskać bezpośredni dostęp do dysku. Kolejną moźliwą przyczyną moźe być uszkodzenie systemu plików.
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (0x00000050). Jest równieź zwykle spowodowany przez programy antywirusowe. Związany jest takźe z wieloma róźnymi problemami z obsługą sieci wykorzystującą protokół TCP/IP.
INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE (0x0000007B). Oznacza uszkodzenie dysku, kontrolera dysku lub pojawienie się wirusa na sektorze rozruchowym.
Niespodziewany restart komputera
Jeźeli komputer automatycznie restartuje się podczas normalnej pracy:
1. Kliknij prawym przyciskiem ikonę Mój komputer.
2. Z menu podręcznego wybierz opcję Właściwości. Pojawi się okno Właściwości systemu.
3. Wybierz opcję Zaawansowane.
4. Naciśnij znajdujący się w sekcji Uruchamianie i odzyskiwanie przycisk Ustawienia.
5. Wyczyść pole wyboru opcji Automatycznie uruchom ponownie.
6. Zamknij okno właściwości systemu i ponownie uruchom komputer.
Stop 0x00000024 lub NTFS_FILE_SYSTEM
Komunikat ten oznacza, źe problem wystąpił w sterowniku systemu plików NTFS.
Podobny komunikat Stop, 0x23, dotyczy sterowników systemu FAT32. Najbardziej
prawdopodobną przyczyną jest awaria sprzętowa dysku lub kontrolera dysków.
Sprawdz wszystkie fizyczne połączenia dysków twardych w systemie i uruchom narzędzie
Chkdsk.exe, wykorzystując instrukcje wymienione w podrozdziale Sprawdzanie
dysków na obecnoœæ błędów
Stop 0x000000D1 lub DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Jest to jeden z najczęstszych błędów Stop. Zazwyczaj błąd ten pojawia się, kiedy sterownik
próbuje uzyskać dostęp do niewłaściwego adresu pamięci. Poszukaj nie podpisanych
sterowników i błdz szczególnie podejrzliwy wobec ostatnio instalowanych
lub aktualizowanych programów antywirusowych, narzędzi dyskowych oraz programów
do tworzenia kopii zapasowych, które mogły zainstalować wadliwy sterownik
filtra systemu plików.
Co do błędów to moźe podszukaj tutaj http://www.xptuneup.com/xptuneup_stopmessages.htm
Coś bym zgadywał na temat karty telewizyjnej, ale bez pęłnej konfiguracji sprzetowej to tylko zgadywanie.
W grą wchodza zarówno przegrzewania, jak zasilanie oraz komponenty sprzętowe.
W grą wchodza zarówno przegrzewania, jak zasilanie oraz komponenty sprzętowe.
Mój post był malo precyzyjny bo dotyczył kompa kolegi.
Powiedział mi ze nie było zadnych komunikatów– bęc i tyle.
Pojechałem zobaczyłem i sprawa wygląda tak.
Przeskanowałem Nortonem i mks wir. Na obecność Blastera i kilku trojanów ( z mks teź) czysto
Ale do konkretów – bo są. wyłączyłem opcje restartu w przypadku awarii systemu. i zaczęło się.
1. wywala bez wzgledu czy w necie czy nie.
2.Niebieski ekran
3. Komunikaty:
a) stop: 0*00000024 (0*001902f8, 0*f80cfd1c,
0*807EB8a4 )
b) stop: 0*000000D1 (0*698c2374, 0*00000006,
0*00000000, 0*648c2370 )
DRIVER IRQL NOT LESS OR EQAL
c)stop: 0*000000d1 (0*4c8b100b, 0*00000002,
0*00000001, 0*f847c121)
acpi.sys – Address F847c121 base at
F8476000. Date Stamp 3B7d8550
I tak; komunikat (a) pojawił się w trakcie pracy jv 16 Tools.
Wczesniej sprawdziłem teź Norton Ut.. i RegCleaner.
Komunikaty b i c pojawiły się w trakcie formatki i instalki XP HE.
Pucu pucu chlastu chlastu nie mam rączek jedenastu. dzieki z góry. Konrad
Powiedział mi ze nie było zadnych komunikatów– bęc i tyle.
Pojechałem zobaczyłem i sprawa wygląda tak.
Przeskanowałem Nortonem i mks wir. Na obecność Blastera i kilku trojanów ( z mks teź) czysto
Ale do konkretów – bo są. wyłączyłem opcje restartu w przypadku awarii systemu. i zaczęło się.
1. wywala bez wzgledu czy w necie czy nie.
2.Niebieski ekran
3. Komunikaty:
a) stop: 0*00000024 (0*001902f8, 0*f80cfd1c,
0*807EB8a4 )
b) stop: 0*000000D1 (0*698c2374, 0*00000006,
0*00000000, 0*648c2370 )
DRIVER IRQL NOT LESS OR EQAL
c)stop: 0*000000d1 (0*4c8b100b, 0*00000002,
0*00000001, 0*f847c121)
acpi.sys – Address F847c121 base at
F8476000. Date Stamp 3B7d8550
I tak; komunikat (a) pojawił się w trakcie pracy jv 16 Tools.
Wczesniej sprawdziłem teź Norton Ut.. i RegCleaner.
Komunikaty b i c pojawiły się w trakcie formatki i instalki XP HE.
Pucu pucu chlastu chlastu nie mam rączek jedenastu. dzieki z góry. Konrad
Konrado:Kłopot polega na tym ze po uruchomieniu kompa on restartuje sie po 2 3 min.pracy. Czy mozecie mnie naprowadzić na przyczynę. Dzieki z góry.
Moźe masz blastera?? Napisz mi kiedy on ci sie restartuje czy wtedy kiedy jesteś w necie?? Jeźeli tak to ściąganij sobie łate na blastera z windows update, albo zapukaj do mnie na gg 7490570, pomoge ci !!!
a sprawdzałeś czy nie masz blasterka?
null i dlatego ręce mi opadły
i nic więcej źadnych komunikatów? dzwieków ani nic innego jak mamy ci pomóc ?troszke wiecej informacji prosze :wink:
Strona 1 / 1