Rzućcie okiem na log :)
Witojcie!
Sprawdźcie logasa mojego! Wczoraj zainstalowałam win z sp2 i tak się chcę upewnić czy jest czysto. Więc bądźcie tacy kochani i mi powiedzcie co ewetualnie zfixować.
W temacie sp2 jestem narazie zaznajomiona od wczoraj (po samodzielnym zintegrowaniu go z sp1 i wypaleniu bootowalnej płyty :D ).
Zapytam o głupią rzecz, więc nie krzyczcie: czy sp2 ma poprawki na blastera i sassera? (Zawsze jak miałam sp1 to instalowałam dwie poprawki: na blastera WindowsXP–KB823980–x86–PLK i na sassera WindowsXP–KB835732–x86–PLK)a teraz sie nie chciały zainstalować. Powiedzcie czy ma.
No i log looknijcie.
Bo tak w ogóle komp chodzi bez zarzutu i wsisio dopsze :)
Pozdrawiam
Lia :*
Oto log:
Sprawdźcie logasa mojego! Wczoraj zainstalowałam win z sp2 i tak się chcę upewnić czy jest czysto. Więc bądźcie tacy kochani i mi powiedzcie co ewetualnie zfixować.
W temacie sp2 jestem narazie zaznajomiona od wczoraj (po samodzielnym zintegrowaniu go z sp1 i wypaleniu bootowalnej płyty :D ).
Zapytam o głupią rzecz, więc nie krzyczcie: czy sp2 ma poprawki na blastera i sassera? (Zawsze jak miałam sp1 to instalowałam dwie poprawki: na blastera WindowsXP–KB823980–x86–PLK i na sassera WindowsXP–KB835732–x86–PLK)a teraz sie nie chciały zainstalować. Powiedzcie czy ma.
No i log looknijcie.
Bo tak w ogóle komp chodzi bez zarzutu i wsisio dopsze :)
Pozdrawiam
Lia :*
Oto log:
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 12:24:07, on 2005–03–22
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSetMgr.exe
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SNDSrvc.exe
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SPBBC\SPBBCSvc.exe
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccEvtMgr.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\Program Files\Kerio\Personal Firewall 4\kpf4ss.exe
C:\Program Files\Norton AntiVirus\navapsvc.exe
C:\Program Files\Norton AntiVirus\IWP\NPFMntor.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\CCPD–LC\symlcsvc.exe
C:\WINDOWS\system32\Tablet.exe
C:\Program Files\Kerio\Personal Firewall 4\kpf4gui.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\Program Files\Creative\SBAudigy2ZS\Surround Mixer\CTSysVol.exe
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccApp.exe
C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800–840\dslmon.exe
C:\Program Files\Wacom\TabUserW.exe
C:\Program Files\Kerio\Personal Firewall 4\kpf4gui.exe
C:\Program Files\Tlen.pl\tlen.exe
E:\Programy\hijackthis_199\HijackThis.exe
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.pl/
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 – BHO: AcroIEHlprObj Class – {06849E9F–C8D7–4D59–B87D–784B7D6BE0B3} – C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O2 – BHO: NAV Helper – {BDF3E430–B101–42AD–A544–FADC6B084872} – C:\Program Files\Norton AntiVirus\NavShExt.dll
O3 – Toolbar: Norton AntiVirus – {42CDD1BF–3FFB–4238–8AD1–7859DF00B1D6} – C:\Program Files\Norton AntiVirus\NavShExt.dll
O4 – HKLM\..\Run: [CTSysVol] C:\Program Files\Creative\SBAudigy2ZS\Surround Mixer\CTSysVol.exe /r
O4 – HKLM\..\Run: [ccApp] "C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccApp.exe"
O4 – HKLM\..\Run: [Symantec NetDriver Monitor] C:\PROGRA~1\SYMNET~1\SNDMon.exe
O4 – HKLM\..\Run: [MSConfig] C:\WINDOWS\PCHealth\HelpCtr\Binaries\MSConfig.exe /auto
O4 – Global Startup: DSLMON.lnk = C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800–840\dslmon.exe
O8 – Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel – res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000
O9 – Extra button: (no name) – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_01\bin\npjpi150_01.dll
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_01\bin\npjpi150_01.dll
O9 – Extra button: Badanie – {92780B25–18CC–41C8–B9BE–3C9C571A8263} – C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\REFIEBAR.DLL
O16 – DPF: {31B7EB4E–8B4B–11D1–A789–00A0CC6651A8} (Cult3D ActiveX Player) – http://www.cult3d.com/download/cult.cab
O17 – HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{A72C545F–F637–4D8C–BD19–DE9D10B4BF28}: NameServer = 194.204.152.34 217.98.63.164
O23 – Service: Adobe LM Service – Unknown owner – C:\Program Files\Common Files\Adobe Systems Shared\Service\Adobelmsvc.exe
O23 – Service: Symantec Event Manager (ccEvtMgr) – Symantec Corporation – C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccEvtMgr.exe
O23 – Service: Symantec Password Validation (ccPwdSvc) – Symantec Corporation – C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccPwdSvc.exe
O23 – Service: Symantec Settings Manager (ccSetMgr) – Symantec Corporation – C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSetMgr.exe
O23 – Service: Kerio Personal Firewall 4 (KPF4) – Kerio Technologies – C:\Program Files\Kerio\Personal Firewall 4\kpf4ss.exe
O23 – Service: Norton AntiVirus Auto–Protect Service (navapsvc) – Symantec Corporation – C:\Program Files\Norton AntiVirus\navapsvc.exe
O23 – Service: Norton AntiVirus Firewall Monitor Service (NPFMntor) – Symantec Corporation – C:\Program Files\Norton AntiVirus\IWP\NPFMntor.exe
O23 – Service: SAVScan – Symantec Corporation – C:\Program Files\Norton AntiVirus\SAVScan.exe
O23 – Service: ScriptBlocking Service (SBService) – Symantec Corporation – C:\PROGRA~1\COMMON~1\SYMANT~1\SCRIPT~1\SBServ.exe
O23 – Service: Symantec Network Drivers Service (SNDSrvc) – Symantec Corporation – C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SNDSrvc.exe
O23 – Service: Symantec SPBBCSvc (SPBBCSvc) – Symantec Corporation – C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SPBBC\SPBBCSvc.exe
O23 – Service: Symantec Core LC – Symantec Corporation – C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\CCPD–LC\symlcsvc.exe
O23 – Service: TabletService – Wacom Technology, Corp. – C:\WINDOWS\system32\Tablet.exe
Odpowiedzi: 20
EL NINO:Jak myslisz ? :PBobi_robert:Nie wiem czy to ogolnie napisałes czy bardziej celowałes we mnie
Powiedzmy ze to były strzały z nikąd :P
Takich programow znam w cholere. Male i nie wymagajace instalowania. Ale po co kurna ? Od tego jest firewall.Bobi_robert:Programik wazy rabtem 56KB i działa bez instalacji
Jak myslisz ? :PBobi_robert:Nie wiem czy to ogolnie napisałes czy bardziej celowałes we mnie
ja jestem za instalacją porządnego antywira, do tego firewall i coś ze stałą ochroną przeciw spyware. trzy programy i święty spokój. najwaźniejszy chyba jest ten program antyspyware bo ostatnio powstaje duźo spyware które cięźko usunąć za pomocą hijackthis. przynajmniej ja mam takie wraźenie. wirusy to się łatwo wywala ale sypyware jak się zadamowi to kaplica... :?
EL NINO tak sobie czytam i tez oczom nie wierze.
Programik wazy rabtem 56KB i działa bez instalacji, domyka to co jest najczestsza droga wpitalania sie do systemu downloaderów i innych syfów.
Napisalem ze to przeciez nie panaceum.
Jak pewnie wiesz rowniez nie jestem za instalowaniem 500–set programow do wszystkiego: paru antywirusów, firewalli, antypierdoł, sciaganiem skanerów on–line... i kurna innych strazników które tylko pamiec zzeraja i w oczy kolą jaskrawymi kolorami.
Zadego firewalla nie instaluje (mam ten od SP2) bo mnie wkurzaja te ciagłe pikusiowate alerty i inne hurtowe powiadomienia.
Ad–awere i innych Spybotów tez mi nie potrzeba
Nie wiem czy to ogolnie napisałes czy bardziej celowałes we mnie, to z kolei moja opinia
Programik wazy rabtem 56KB i działa bez instalacji, domyka to co jest najczestsza droga wpitalania sie do systemu downloaderów i innych syfów.
Napisalem ze to przeciez nie panaceum.
Jak pewnie wiesz rowniez nie jestem za instalowaniem 500–set programow do wszystkiego: paru antywirusów, firewalli, antypierdoł, sciaganiem skanerów on–line... i kurna innych strazników które tylko pamiec zzeraja i w oczy kolą jaskrawymi kolorami.
Zadego firewalla nie instaluje (mam ten od SP2) bo mnie wkurzaja te ciagłe pikusiowate alerty i inne hurtowe powiadomienia.
Ad–awere i innych Spybotów tez mi nie potrzeba
Nie wiem czy to ogolnie napisałes czy bardziej celowałes we mnie, to z kolei moja opinia
como:Ja nie mam nic zainstalowanego, zadnego firewalla....
Jeśli lubisz ryzyko, to twój wybór :wink:
Ja nie mam nic zainstalowanego, zadnego firewalla. mam sp2, i jakos (odpukac) wszystko jest ok. Od czasu do czasu przejade panda albo mksem. nie mam wiekszych klopotow.
To tyle
To tyle
EL NINO – prosto, szybko i konkretnie :)
Bobik, tak se czytam i oczom nie wierze. To moze ze cztery firewalle zainstalowac dla lepszego samopoczucia ? Tak, wiem, wiem. Strzezonego ...i tak dalej. To przynajmniej trzy zainstalowac.Bobi_robert:@Lia – oprocz instalki SP2 zafunduj systemowi jeszcze zamkniecie felernych portów przy pomocy Windows Doors Worms Cleaner, bo procz sasserów, blasterów jest jeszcze Cycle i inne.
Kazdy normalny firewall , a w tym i ten "badziew" jak twierdza niektorzy – systemowy firewall, zablokuje te porty. Po co instalowac kolejne ...dziesiat czy ...set programow ? To moze zrezygnowac calkowicie z internetu ? Kabel pociac na 10–cio cm kawalki ?
Komp podpiety bezposrednio do neta ? A wylaczyc na tym polaczeniu udostepnianie plikow i drukarek. A zablokowac firewallem to co ma byc zablokowane.
Komp w sieci osiedlowej ? Gdzie wymiania danych miedzy kompami przy calkowitej blokadzie ? A ustawic kurna reguly w firewallu a nie babrac sie w kolejne, nikomu niepotrzebne programiki.
No i zeby jasnosc byla – to moja prywatna opinia na temat tych stert oprogramowania.
Pawko – ktore opcje zaznaczales ??
Wszystkie ??
Wylacz wszystko i blokuj pojedynczo po kolei.
Napisz przy ktorym net siada.
Wszystkie ??
Wylacz wszystko i blokuj pojedynczo po kolei.
Napisz przy ktorym net siada.
Bobi_robert:Spokojnie Lia, ten programik zamyka furtki robakom, nie blokuje niczego innego.
Nie znaczy to ze jesli masz Nortona i uzyjesz tego softu masz pewnosci ze niczego nie załapiesz.
Niemniej jednak warto go uzyć
Achiaaa! A to dobrze. Wiem, źe nie ma idealnego antivira, równieź NAVem moźna coś złapać. Dziękuję za wskazówki wszystkim.
Teraz częściej chyba będę was pytać o ten sp2, bo wy z doświadczeniem juź jesteście :) , jednak mam nadzieję, źe nie będę miała problemów z tym nowym sp2. A juź mam jakieś głupie wraźenie, źe net mi lepiej chodzi :]
ja tak zrobiłem i mi net nie działał :(
odblokowałem i jest ok. nie wiecie co to moźe powodować?
odblokowałem i jest ok. nie wiecie co to moźe powodować?
Spokojnie Lia, ten programik zamyka furtki robakom, nie blokuje niczego innego.
Nie znaczy to ze jesli masz Nortona i uzyjesz tego softu masz pewnosci ze niczego nie załapiesz.
Daimos:porty blokowane przez ten program to porty wykorzystywane tylko lub prawie tylko przez wirusy. ja mam tak zamknięte i źadnych problemów.
Achia, więc oki.
Powiedzcie mi jeszcze, czy normalnie neostrada mi będzie działać czy się nie zablokuje – tak pytam profilaktycznie. (Narazie nie ma problemów)
porty blokowane przez ten program to porty wykorzystywane tylko lub prawie tylko przez wirusy. ja mam tak zamknięte i źadnych problemów.
Zainstalowałam ten programik, wszystkie ustawienia mam jak na rysunku z linku podanego przez como.
Pięknie mówi mi, źe system chroniony itp.
Ale mam pytanie: on mi nie poblokuje portów np. Nortona (do pobierania aktualizacji), tlena (do przesyłania plików)i takich.
Jak mogę sprawdzić to? Czy dobrze, źe to wszystko jest "odfajkowane na zielono"? Zupełnie jeszcze się na tym nie znam (sp2 mam od wczoraj).
A co do systemowego firewalla i tych takich – to pierwsza rzecz, którą wyłączyłam po zainstalowaniu systemu (mam swoje sprawdzone Kerio i NAV2005).
Pięknie mówi mi, źe system chroniony itp.
Ale mam pytanie: on mi nie poblokuje portów np. Nortona (do pobierania aktualizacji), tlena (do przesyłania plików)i takich.
Jak mogę sprawdzić to? Czy dobrze, źe to wszystko jest "odfajkowane na zielono"? Zupełnie jeszcze się na tym nie znam (sp2 mam od wczoraj).
A co do systemowego firewalla i tych takich – to pierwsza rzecz, którą wyłączyłam po zainstalowaniu systemu (mam swoje sprawdzone Kerio i NAV2005).
Moze i zamyka ale ostroznosci nigdy nie za wiele :)
a czy zamykania portów nie załatwia ten Firewall z SP2?
http://www.compower.pl/index.php?page=ochronapc
Sciag go sobie i wszytskie zaznacz zeby byly zielone. tak jak pokazuje obrazek
Sciag go sobie i wszytskie zaznacz zeby byly zielone. tak jak pokazuje obrazek
Bobi_robert:@Lia – oprocz instalki SP2 zafunduj systemowi jeszcze zamkniecie felernych portów przy pomocy Windows Doors Worms Cleaner, bo procz sasserów, blasterów jest jeszcze Cycle i inne.
Bardzo chętnie, a czy dasz mi wskazówki które porty zamknąć a które nie? Czy ten program sam sobie to robi? Bo źeby się za duźo nie pozamykało...
Lia
@Lia – oprocz instalki SP2 zafunduj systemowi jeszcze zamkniecie felernych portów przy pomocy Windows Doors Worms Cleaner, bo procz sasserów, blasterów jest jeszcze Cycle i inne.