Rozwiązany: Windows XP Udostepnianie nietypowy problem

Witam wszystkich mam nietypowy problem z ktorym nie moge sobie poradzic, mimo iz caly dzien szukalem rozwiazania nie zdolalem osiagnac celu.
Problem:
System XP Pro – > Udostepniam folder –> wpisuje IP na swoim kompie i swoje IP i widze swoj komp czyli 192.168.1.2 i wszystkie foldery udostepnione ktore rowniez moge przegladac
Przechodze na drugi komputer wpisuje ip \\192.168.1.2 i o dziwo wyskakuje mi Brak dostepy ;( co ciekawsze wpisuje \\192.168.1.2\Filmy np i wszystko dziala moge przegladac zasob Filmy ale ja chce zeby widoczne byly wszystke zasoby a nie wklepywanie z pamieci.
Zastanawiam sie co namieszalem gdyby problem byl z folderem to wiedzialbym mniej wiecej ze pewnie chodzi o jakies uprawnienia do folderu a tak jesli chodzi o komputer w sieci to nie mam pojecia gdzie tkwi problem.
Prosze o pomoc bo juz nie moge w was ostatnia nadzieja ;) takie male a tak denerwujw ;).
PS. Prosze o sensowne podpowiedzi za ktore z gory wszystkim dziekuje.
PS2. Wydaje mi sie ze stalo mi sie tak po instalacji Autopatchera cos pewnie namodzil w ustawieniach tylko pytanie teraz w ktorych i co.
PS3. W zalaczniku dokladna tresc bledu.

Odpowiedzi: 8

Oto rozwiazanie:
Panel sterowania –> Narzedzia administracyjne –> Zasady zabezpieczeń lokalnych

I teraz w zakładce Zasady lokalne –> Opcje zabezpieczen w lisci po prawej stronie znalezc Dostep sieciowy: Udostepnianie i model zabezpieczen dla kont lokalnych i ma to byc ustawione na Tylko gosc – ...

Teraz restart kompa bez tego nie zadziala odrazu.

Rozwiazanie znalezione metoda prob i bledow oraz po porownaniu ustawien na komputerze dzialajacym i na niedzialajacym Pozdrawiam wszystkich i dzieki za pomoc.
lanczer
Dodano
18.01.2006 23:29:05
a moze spróbój skofigurować w otoczeniu sieciowym , on wszystko automatynie ustawi dla potrzeb twojego połaczenia i wtedy nie ebdziesz uźywał adresu IP tylko od razu w otoczeniu sieciowym bedziesz miał dostepne komputery i moze bedzie wtedy OK:>
Broox
Dodano
14.01.2006 23:11:48
To juz tez sprawdzalem nie dziala zarowno przy prostym udostepnianiu zaznaczonym jak i odznaczonym :?
lanczer
Dodano
14.01.2006 19:26:35
Sprawdź proste udostępnianie plików..
Opcje folderów–> Widok ... zlikwiduj zaznaczenie. Moźe to ten drobiazg ;)
joe
Dodano
14.01.2006 15:21:26
A wiec jeszcze raz:
Mam dwa komputery oba z systemem WinXPPro, jeden Nazwijmy go A o IP: 192.168.1.2 oraz B o IP: 192.168.1.3 Udostepnilem na obu komputerach kilka folderow min: Filmy Muzyka ITP. (nie cale dyski) Foldery sa na partycjo FAT32 (tak ze uprawnienia nie graja roli),
Teraz jestem na kompie A i wpisuje w eksploatorze:
\\192.168.1.2
Czyli adres IP komputera po nacisnieciu enter wyswietlaja mi sie wszystkie udostepnione foldery, ktore nastepnie moge przegladac.
Teraz ide na komputer B o IP: 192.168.1.3 i wpisuje w eksploatorze:
\\192.168.1.2
Jednak wyskakuje mi komunikat Odmowa dostepu
Co ciekawsze jestem nadal na komputerze B i wiem jakie foldery mam udostepnione na kompie A np folder Filmy, wpisuje wiec:
\\192.168.1.2\Filmy
i dziala moge przegladac folder filmy tak samo z innymi udostepnionymi folderami jesli jednak znowy wpisze:
\\192.168.1.2
Dostaje znowu komunikat bledu Brak dostepu

Oto co do tej pory zrobilem albo raczej probowalem zrobic aby dzialalo mi przegladanie:
a) probowalem z firewalem włacz wyłacz ale skoro dziala przegladanie folderow wpisywanych recznie tzn ze wina nie lezy w firewallu
b) probowalem z kontem goscia sadzac ze moze musi byc wlaczone do tej pory zawsze mialem wylaczone i dzialalo, jednak wlaczylem je i dalej nie dziala
c) sprobowalem zgodnie z artykulem wskazanym przez Ciebie EL NINO jednak to nie to wszystko mam powlaczane tak jak pisze w http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;318030
d) caly czas szukam podobnych problemow na forach jednak nikt nie pisze o czyms takim jak mam ja ;(

PS. Pomalu zastanawiam sie nad reinstalacja systemu ale czy to jest jedyne rozwiazanie, bardzo ciekawi mnie gdzie tkwi problem jeszcze raz prosze o pomoc
PS2. Dziekuje bardzo EL NINO za chec pomocy licze na dalsze pomysly moze w koncu do czegos dojdziemy, jesli znajde sam rozwiazanie napewno sie nim podziele
PS3. Jakos nie spieszy mi sie do reinstalacji systemu wiec takie rozwiazanie potraktuje jako naprawde OSTATECZNOSC.
lanczer
Dodano
14.01.2006 13:46:40
Gdzie wklepujesz \\192.168.1.2 ?
Co dokladnie udostepniles ? Wszystko, czyli caly dysk, czy pojedyncze foldery ?

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;318030
EL NINO
Dodano
13.01.2006 20:59:51
Niestety nie o tym juz dawno pomyslalem pozatym gdyby to byla wina firewalla to nie moglbym przegladac rowniez zasobow wklepywanych z pamieci dla przykladu \\192.168.1.2\Filmy a moge, nie moge tylko podejrzec wszystkich zasobow ktore sa udostepnione czyli \\192.168.1.2
lanczer
Dodano
13.01.2006 08:44:08
Firewall ?
EL NINO
Dodano
13.01.2006 01:13:56
lanczer
Dodano:
13.01.2006 01:01:14
Komentarzy:
8