rozpoznawanie pisma ręcznego
Witam
Mam takie pytanko. jaki programy potrafią rozpoznawać pismo ręczne ??
mam pełną wersję programu: ABBYY FineReader 8.0 Professional Edition bo podobno potrafi czytać taki tekst a tu nici z tego. rozpoznaje tylkodruk komputerowy a pismo ręczne zawsze traktowane jest jako obrazek i nigdy go nie odczyta. nawet jeśli staram sie pisać prawie idealnie i nie powinno być problemów z odczytaniem. czy moze trzeba jakiś dodatek doinstalować czy jak ??
dzięki za odpowiedź
Mateusz
Odpowiedzi: 5
Kiedyś słyszałem o czymś takim jak Recognita w wersji 3.x... ale to było ładnych kilka lat wstecz. Zapewne doszła już jakaś wyższa cyferka do tej pozycji.
Poszukaj więc Recognity X.x :)
tak. mam kilkanaście stron a4 pisam recznego i przepisywać ręcznie mi się nie chce. jesli ktoś zna rozwiązanie to jednak prosił bym o pomoc :D
z góry dzieki. ide przepisywać
Daj sobie spokój z ropoznawaniem pisma ręcznego. prędzej czy później wsciekniesz sie, ze nie dziala jak nalezy. Rozpoznawanie pisma recznego dziala tak samo jak rozpoznawanie mowy w Vista :) porażka. Lepiej juz dziala rozpoznawanie pisma pisanego a nie napisanego (np. jak w PDA)ale rozumiem, ze Tobie chodzi o rozpoznanie tego co juz jest napisane.
a czy wiesz moze gdzie ją znaleść ?? przeglądałem już program kilka razy i nic takiego nie widze :(
Z pismem odręcznym nie ma tak łatwo. Program trzeba najpierw nauczyć rozpoznawania konkretnego charakteru pisma, tworząc jakiś wzorzec.
AFR musi taką funkcję mieć.
Strona 1 / 1