rozmiar pliku stronicowania

Cześć
Mam pytanie czy rozmiar pliku stronicowania ma być
ustawiany automatycznie czy niestandardowo?
(Win XP)
Pozdrawiam:–)

Odpowiedzi: 14

Rebe ogłaszam rozejm – chodz w tej kwesti się nie zgadzam. Jak bedę miał czas to przygotuje materiały to moźemy kiedyś podyskutować o SWAP. Odpowiedz bardzo enignmatyczna, ale jest.
Pozdrowienia
JNJN
Dodano
24.09.2004 22:28:37
Rebe:
Dla obróbki grafiki obie wartości są za małe, dla 99% zabaw domowyvch swap nikomu do niczego nie słuźy.
Ten ostatni fragment i do Ciebie – MarcinX.
Swap nie jest konieczny, on najwyźej moźe czasem bywać potrzebny, a to jest róznica

A i owszem.

Rebe:
on najwyźej moźe czasem bywać potrzebny

Właśnie,problemem są tylko sytuacje kiedy on potrzebny jest bardzo często a nie czasem :wink: .
MarcinX
Dodano
24.09.2004 21:35:21
Na pierwszy ogień pójdzie marek321 –
stała wielkość powoduje, źe pamieć wirtualna nie ulega fragmentacji, zaś co do samego dostępu to tylko umieszczenie tego pliku w odpowiednim miejscu na dysku moźe sposowdować "szybsze" dotarcie do niego – to tak jak z propozycją zakładania partycji FAT16 z przeznaczeniem jej na swap. Tylko jeden drobiazg – a co jeźeli trzeba tego pliku o wielkości przekraczającej 2,1GB ?
co do 2x RAM – nie uźyję śłów kwestionujących zdrowy rozsądek orędowników tej teorii. Napisze tylko ponownie – nie ma reguł.

A teraz JN – chyba jednak swoich własnych tekstów nie czytasz ównie odkłądnie jak moich. Jakoś bowiem Twoja wypowiedź o 256 mega RAMu nijak się ma do ...wielkości dysku, na którą z takim przytupem zwracałeś uwagę w swym pierwszym poscie.
Poza tym jakoś nie iwdzę związku miedzy 256 RAM, a 800 swapa, bo to "stosunek" wzięty wyłącznie – trzymając się Twoich reguł – z ...moich wyjaśnien, źe ma być ten plik o wielkości takiej jak jest uzytkownikowi potrzebna.
Normalna płyta – 1 GB RAM nan iej i system ustawia 1,5 max swapa – po ki ...?
Dla obróbki grafiki obie wartości są za małe, dla 99% zabaw domowyvch swap nikomu do niczego nie słuźy.
Ten ostatni fragment i do Ciebie – MarcinX.
Swap nie jest konieczny, on najwyźej moźe czasem bywać potrzebny, a to jest róznica.

BTW – jestem w stanie , bez specjalnego wysiłku znaleźć wiele zastosowań komputera z windowsem XP, który przy 256MB RAM–u moźe się bez swapa obejść.
Tyle, źe i umiem wyobrazić sobie sytuacje ,w których 4GB RAM – więcej XP jakoś nie chce obsługiwac – to nie jest wielkość pozwalająca na obywanei się bez swapa i to przydzielanego absolutnie dynamicznie, ale ........to juź inna bajka.

I jeszcze o niestabilności – niestabilność systemu spowodowana brakiem swapa, a niestabilność jakiegoś programu z tej samej przyczyny to nie są dwie strony tego samego medalu. Co prawda widze juź, jak moi interlokutorzy powołują się na komunikat przy starcie systemu dot. "zbyt małego swapa" i następujący po nim restart, ale ja mam w zanadrzu taką odpowiedź:
Sprawdźcie dokładnie, źe dzieje się to nie z powodu zmiany ustawień swapa, a z powodu jakiegoś błedu w systemie jako takim. Stąd przyczyna nie powinna być ze skutkiem w postaci komunikatu mylona.

PS.
Dlaczego wiedziałem, źe mój pierwszy post w tym topiku nie wystarczy? – pytanie retoryczne.
Rebe
Dodano
24.09.2004 21:06:57
a ja slyszalem ze..
jesli wielkosc pliku wymiany zostanie ustawiona na sztywno plik bedzie zawsze w tym samym miejscu a wiec bedzie do niego szybszy dostep (w przeciwnym razie windows tworzy go dynamicznie)

optymalny plik wymiany powinien byc 2x wiekszy niz RAM

pozdrawiam
marek321
Dodano
24.09.2004 20:08:42
Masz racje wystarczy z tą pamięcią swap.
JNJN
Dodano
24.09.2004 20:05:47
JN:
jak sobie załoźysz powiedzmy 1GB pamięci stałej to pamięć swap będzie Ci nie potrzebny po co spowalniać komputer,

Swap jest niestety jest konieczny :wink:
Przynajmniej do wymagających aplikacji .
MarcinX
Dodano
24.09.2004 19:41:35
Z całym szacunkiem nie czytasz ty dokładnie mojego postu jak sobie załoźysz powiedzmy 1GB pamięci stałej to pamięć swap będzie Ci nie potrzebny po co spowalniać komputer, ale jak mówiłem przy 256 MB pamięci stałej jest to wymagane bez względu na to czy program wymaga swapa czy nie – no chyba źe wgrasz system XP i będziesz grał w gry systemowe.
JNJN
Dodano
24.09.2004 19:31:13
JN:
4. Mimo zapozannia się przeze mnie z opiniami, źe są programy ( gry ), które swapa wymagają na pewno nie uznam za prawę, źe jego brak moze powodować niestabilność systemu.

Tak więc malymulpepe prosze sam poczytaj dokładnie.

Zapewne NRTF chodziło o to iz jezeli nie uzywa sie programow lub gier wymagajacych do poprawnego dzialania SWAP–a to jego brak nie spowoduje niestabilnosci systemu
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
24.09.2004 19:20:35
Szanuje Rebe za wiedze i czytam dokładnie, ale mogę się z nim nezgodzić jak piszeźe:

4. Mimo zapozannia się przeze mnie z opiniami, źe są programy ( gry ), które swapa wymagają na pewno nie uznam za prawę, źe jego brak moze powodować niestabilność systemu.

Tak więc malymulpepe prosze sam poczytaj dokładnie.
JNJN
Dodano
24.09.2004 18:57:26
JN:
Rebe wyłączasz swapa masz 256 ramu, system czy program wymaga w danej chwili np 320 MB pamięci co wtedy robi mówi do widzenia lub jest niestabilny. Po to jest ta dodatkowa pamięć dyskowa aby uzupełnić braki w pamięci stałej – oczywiście jest ona wolniejsza ale jest i w razie potrzeby uzupełnia braki systemowe.

JN Czytaj uwaznie posty na które odpowiadasz Rebe napisal o SWAP–ie dosc jasno w podpunktach. Po za tym bylo to juz tyle razy walkowane na tym forum ze nie wiem w ogole po co odpowiadac na tego typu pytania :? Niech autorzy takich pytan sami sprobuja najpierw znalezc na nie odpowiedz.
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
24.09.2004 18:32:27
Rebe wyłączasz swapa masz 256 ramu, system czy program wymaga w danej chwili np 320 MB pamięci co wtedy robi mówi do widzenia lub jest niestabilny. Po to jest ta dodatkowa pamięć dyskowa aby uzupełnić braki w pamięci stałej – oczywiście jest ona wolniejsza ale jest i w razie potrzeby uzupełnia braki systemowe.
JNJN
Dodano
24.09.2004 17:10:03
JN – ślicznie to napisaleś. Tylko szkoda, źe nijak się ma to do faktów.

1.pojemność dysku moźe być ograniczneiem, a właściwie nie tyle pojemność ile ilość wolnego miejsca na hdd.
2. System rezerwuje nie w miarę potrzeb, a dlateog, źe tak jest domyślnie ustawiony i nie od 2 MB – bo to jest rozmiar teoretycznie najmniejszy moźliwy do ustawienia, do 1,5x wielkośc pamieci – . To źe Ty masz 512MB nie oznacza, źe ok.800 swap bedzie u kaźdego.
Nie wierzysz – dołóź/wyjmij RAM.
3. Ustawienie niestandardowe stosuje się szczególnie w sytuacji, gdy:
a/ swap jest faktycznie lub praktycznie zbedny
b/ uźywa się programow wymagających ogromnych, ale dających się ustalić, przestrzeni w stosunku do proponowanych przez system
c/ uzytkownik wie jak jest pamięć i swap wykorzysywany łacznie, a zaleźy mu na braku fragmentacji pamieci wirtualnej.

To z grubsza – kolejny raz w kwestii swapa – tyle.
Rebe
Dodano
24.09.2004 16:42:33
Wszystko zaleźy od pojemności dysku – generalnie w nowych komputerach przy duźej ilości pamięci Ram i duźych dyskach zostawia się w opcji automatycznej. System wtedy najlepiej rządzi plikiem stronicowania – czy inaczej stałym plikiem wymiany.System rezerwuje w miare potrzeb od 2 MB do około 800 MB.

Ustawienia niestandartowe stosuje się przy małych dyskach w celu zrezerwowania stałej ilości miejsca na dysku powiedzmy 512 MB.Zapobiega to moźliwości wypełnienia dysku do konca programami nic nie zostawiając na plik stronicowania. Wtedy moźe być problem z uruchamianiem programów i ogólną niestabilnością systemu.

Jeszce moźna dodać źe były teź opinie źe na stałym pliku komputer był szybszy.
JNJN
Dodano
24.09.2004 16:08:52
Nie ma reguły – to zaleźy od ilości pamięci i zastosowań komputera – to z grubsza podstawowe czynniki.
Szczególy znajdziesz w archiwum "plik stronicowania" ;"pagefile"; "swap" – to przykładowe zwrtoy kluczowe – ten dział.
Rebe
Dodano
23.09.2004 23:06:12
martinek
Dodano:
23.09.2004 22:37:11
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1