Rozłączanie
Mam mały problem. Mam 2 kompy połączone w sieć. Jeden(mój) udostępnia neo+ drugiemu(ojca). Czemu gdy ojcieć wyłącza kompa to połączenie z netem zostaje zerwane(od nowa trzeba się łączyć)? Na moim kompie jest XP a na ojca 98 SE. W jaki sposób ustawić aby z kompa ojca dało się ustanawiać połączenie?
Odpowiedzi: 20
przeczytalem juz lekture odnosnie dialogu, myslalem za na innej zasadzie to dziala.
sorr za zamieszanie.
sorr za zamieszanie.
To nie jest zadna konfiguracja serwerow DHCP. Po prostu instalujac aplikacje neostrady pojawia Ci sie w polaczeniach sieciowych zainstalowana karta ADSL (cos na ksztalt Dial–Up) ktora pobiera ustawienia automatycznie z serwera Tepsy – jak przy polaczeniu modemowym. A skoro dostaje IP, maske podsieci, serwery DNS to nie ma sensu czy tez raczej nie powinno sie przypisywac innych ustawien na karcie sieciowej (tej 192.168.0.1) typu brama, DNS, itd, gdyz te ustawienia ten komputer juz ma.al:nie slyszalem jeszcze o takich konfiguracjach serwerow DHCP
No a sam ICS – Internet Connection Sharing – udostepnianie polaczenia internetowego.
A tak poza tym śćiągnąłem ten plik uruchamiam instalatora a on pokazuje mi oczywiście po angielsku, źe nie wykrył źadnego połączenia w Dial–up. Hheheheheheheh. Pomóźcie!!!!!!!
Byłem na tej stronce i nie zabardzo rozumiem to. Czy mógłbyś mi to wytłumaczyć? :lol: :lol:
przeczytaj uwaznie wypowiedz kolegi a pozniej zadawaj pytania. napisal ze ze standartowy dziala ale jak chcesz wiecej wyciagnac od lacza to poleca sie czy zaleca zainstalowanie tego. nie musisz oczywiscie tego robic jak zalezy ci na tym co masz.
Wiesz co to tego protokołu to po co mi jak mam Windowsa XP. :P :P :P
nie slyszalem jeszcze o takich konfiguracjach serwerow DHCP o jakich piszesz, hmm wpisuje sobie dowolne ip (oczywiscie mowa o zakresach prywatnych) a on mi przypisuje na tej podstawie brame (bo DNS zapewne sa stale i nie maja akurat znaczenia), ale moze to neo to jakis nowy wynalazek hehhe watpie ale sie nie spieram.pisze tylko co wiem.co do ICS nie spieram sie, nie znam, najprawdopodobniej masz racje skoro jest to udostepnianie.
Od dawna w necie dostepny jest zamiast standardowego pppoe ulepszony protokol do miedzy innymi neostrady – raspppoe i zaleca sie jego zamiane. Sciagnac go mozesz z netu. Mam juz ta stronke: http://www.lanten.neostrada.pl/winroute/neostrada_plus.htmXeviL:Standardowej aplikacji.
W dziale Download znajdziesz wlasnie i ten raspppoe – to jest bezposredni link do niego.
Standardowej aplikacji. A czym się róźni od protokołu raspppoe? Jak go zainstalować?
Niestety nie mialem okazji uzywac neo i moge jedynie przypuszczac, ze w ktorejs zakladce po zainstalowaniu neo (tak jak bylo przy udostepnionym polaczeniu modemowym) powinna byc opcja do zaznaczenia/odznaczenia odpowiedzialna za zrywanie polaczenia po tym jak komputer korzystajacy z ICS zamyka programy korzystajace z neta – przegladnij dokladnie te ustawienia. Natomiast zalaczanie/wylaczanie udostepniania jest mozliwe z drugiego kompa (napisalem juz wyzej). Wieczorkiem moge Ci podrzucic link do strony na ktorej w kilku slowach opisano ustawienia udostepniania w neo.XeviL:jak rozwiązać mój problem?
Korzystasz ze standardowej aplikacji tepsy czy tez zainstalowales sobie protokol raspppoe ?
al,
wszystko byloby pieknie w Twojej sugestii, gdyby nie fakt, ze przeoczyles dosyc istotna sprawe – zainstalowana neostrade u neoski'ego. Tak wiec jego komp ma juz swoje DNS no i brame, bo te rzeczy automatycznie otrzymuje na karte ADSL. Bledem jest wpisywanie jakichkolwiek innych ustawien poza IP i maska podsieci, no a na drugim kompie calkowicie wystarcza jako DNS wpisanie IP pierwszego kompa.
Co do tego ICS, to dlaczego chcesz to pomijac ? Przeciez to nic innego jak "udostepnienie polaczenia internetowego" a to musi byc zalaczone na karcie z neo.
ja nie zaglebialbym sie w szczegoly typu WINS czy ICS (nie wiem po co to ?)
komp1 – nie ma bramy – to ty jak widze nie chcesz miec dojscia przez ten serwer do internetu, no bo z czym niby ma sie ten serwer polaczyc skoro nie ma tam wpisu (nie kumam) nie wiem o co biega z tym wins i jaki on ma wplyw na podanie ip – mozliwe ze miales na mysli server DHCP ktory przypisuje adresy ip i wtedy nie podaje sie w konfiguracji protokolou TCP/IP. dalej pytanie czy na tym serwerze jest zainstalowany serwer DNS bo tak jest w ustawieniach. jezeli grupa robocza jets DOM to podejrzewam ze ten serv stoi tez w domu no i podejrzewam ze rowniez jestes jego zarzadca wiec czuje ze nie ma tam serwera DNS wiec powinien byc inny wpis – no ale moge sie mylic. te ustawienia wg. mnie powinny wygladac tak :
Komp1:
IP : 192.168.0.1
Maska:255.255.255.0
Bramka:to.co.podaje.dostawca.lacza
Komp2:
IP:192.168.0.2
Maska255.255.255.0
Bramka:192.168.0.1
DNS:194.204.152.34
DNS:194.204.159.1
wg. mnie wins niepotrzebny ale nie wiem dokladnia (ja nie uzywam ;)
komp1 – nie ma bramy – to ty jak widze nie chcesz miec dojscia przez ten serwer do internetu, no bo z czym niby ma sie ten serwer polaczyc skoro nie ma tam wpisu (nie kumam) nie wiem o co biega z tym wins i jaki on ma wplyw na podanie ip – mozliwe ze miales na mysli server DHCP ktory przypisuje adresy ip i wtedy nie podaje sie w konfiguracji protokolou TCP/IP. dalej pytanie czy na tym serwerze jest zainstalowany serwer DNS bo tak jest w ustawieniach. jezeli grupa robocza jets DOM to podejrzewam ze ten serv stoi tez w domu no i podejrzewam ze rowniez jestes jego zarzadca wiec czuje ze nie ma tam serwera DNS wiec powinien byc inny wpis – no ale moge sie mylic. te ustawienia wg. mnie powinny wygladac tak :
Komp1:
IP : 192.168.0.1
Bramka:to.co.podaje.dostawca.lacza
Komp2:
Maska255.255.255.0
DNS:194.204.152.34
DNS:194.204.159.1
wg. mnie wins niepotrzebny ale nie wiem dokladnia (ja nie uzywam ;)
A wiesz moźe EL ZAQRKA jak rozwiązać mój problem?
A czy ten informatyk zainstalowal jeszcze na pierwszym kompie Serwer WINS skoro kazal powpisywac na drugim jego IP ? Jesli nie, to wykasuj tamten wpis. Reszta ustawien jest poprawna. Co jest z protokolami ? Jakie poinstalowane ? Zalaczony NetBIOS przez TCP/IP albo przez IPX ?
Na zainstalowanej karcie od neo zalaczone udostepnianie netu (ICS) ? Kabel laczacy kompy to cross ?
Czy komputery odpowiadaja na ping ?
Na zainstalowanej karcie od neo zalaczone udostepnianie netu (ICS) ? Kabel laczacy kompy to cross ?
Czy komputery odpowiadaja na ping ?
Wszystko jest ustawione zgodnie z instrukcjami informatyka:
Komp 1:
IP:192.168.0.1
Bramka:(nic bo to serwer!)
Komp 2:
Preferowany serwer DNS:192.168.0.1
Alternatywny serwer DNS:(nic)
WINS:192.168.0.1
Obydwa komputery mają grupę roboczą:DOM
Juź to wszystko nic więcej nie wiem.
Komp 1:
IP:192.168.0.1
Bramka:(nic bo to serwer!)
Komp 2:
Preferowany serwer DNS:192.168.0.1
Alternatywny serwer DNS:(nic)
WINS:192.168.0.1
Obydwa komputery mają grupę roboczą:DOM
Juź to wszystko nic więcej nie wiem.
I dopoki nie zdecydujesz sie napisac cokolwiek o ustawieniach tych kart (czekam juz tydzien), dopoty tej sieci miec nie bedziesz. Nie pisz tylko kolejny raz: "nie dziala" :twisted: .neoski:Tylko źe kurde nie chce mi działać!!!!!
Xevil, o ile pamietam, to po zalaczeniu ICS dostepna jest opcja pozwalajaca drugiemu komputerowi na sterowanie (zalaczanie/wylaczanie) udostepnieniem.
Wszystko pousuwałem!!! :lol: :lol: :lol:
Wszystko pousuwałem!!! :lol: :lol: :lol:
Dobra mam pomysł. Opisz jak ty to próbowałeś połączyć. Następnie opisz całą sytuacje (tzn. jakie kompy jakie karty jaki win) ok? Później pokasuj wszystkie sterwniki i połączenia(oprucz neo+). Pod wieczur napisze solucje(albo ściągne) jak to zrobić.
Prosze pomóźcie mi. Jak moge ustawić aby mnie nie rozłączało (na komputerze bezpośredni podłączonym do neo+) po wyłączeniu komputera na sieci lokalnej? Jak ustawić aby z drugiego kompa dało się kontrolować połączenie(łączyć) z neo+?
Prosze pomóźcie mi. Jak moge ustawić aby mnie nie rozłączało (na komputerze bezpośredni podłączonym do neo+) po wyłączeniu komputera na sieci lokalnej? Jak ustawić aby z drugiego kompa dało się kontrolować połączenie(łączyć) z neo+?
Wiem i sutawiłem ale to nic niedaje!!! :cry:
W obydwu musisz ustawić(tak samo nazwać) grupe roboczą.