Rozłączanie sie z siecią

Mam taki problem. Posiadam łącze radiowe. Mój usługodawca (Aries) ma kilka nadajników w zasięgu mojego odbiornika. Są jeszcze czasem dostępne nadajniki innych firm. Gdy uruchamiam 'właściwości połączenia sieci bezprzewodowej' pokazauje mi dostępne sieci:

1. A–NET
2. ARIES–T
3. ARIES–PROLINE
4. sylwex_os_polnoc

Ja muszę łączyć się z A–NET bo na innych nie działa. Problemem jest to, źe gdy nie korzystam intensywnie z sieci, XP co jakieś 5 min. rozłącza się na 2 sekundy i łączy się ponownie pokazując dymek przy monitorkach. Jest to dość wkurzające. Często zdaźa się źe łączy się z innym nadajnikiem z listy powyźej i wtedy sieć wogóle nie działa.
Co zrobić by windows zawsze był połączony z A–NET i źeby się nie rozłączał :?:

Odpowiedzi: 10

Program do sieci (WLAN Monitor) pokazuje wszytkie nadajniki i m.in. z jakich kanałów korzystają. Ale skoro radzicie to spytam operatora choć odpowiedź będzie pewnie taka jak zawsze 'U nas wszystko jest w porządku...'
Grief
Dodano
22.08.2004 02:51:46
Nie. Korzystają z róźnych kanałów

skad ta pewnosc. to typowy objaw, gdy nadajniki korzystaja z tych samych kanalow. kanalow jest 12, wiec jest duze prawdopodobienstwo, ze ktos dubluje.
zreszta taki problem faktycznie nalezy zgosic do operatora. to jego zmartwienie. byc moze cos nie tak z sektorami.
Szymon Grabiński
Dodano
22.08.2004 02:25:59
zagadaj do kogos kompetentnego kto zajmuje sie twoja siecia
Bobi
Dodano
22.08.2004 01:40:03
Szymon Grabiński:
a tak na marginesie czyzby wymienione przez ciebie radiowki uzywaly tego samego kanalu?

Nie. Korzystają z róźnych kanałów.

Porada Bobi_robert pomogła w połowie. Połączenie nadal zanika co 5 min. na jakieś 2 sekundy ale nie łączy się przynajmniej z innymi nadajnikami.
Grief
Dodano
21.08.2004 23:34:46
a tak na marginesie czyzby wymienione przez ciebie radiowki uzywaly tego samego kanalu?
Szymon Grabiński
Dodano
21.08.2004 21:22:58
Ni ma za co :wink:
Bobi
Dodano
21.08.2004 18:36:25
Wygląda na to, źe zadziałało. Jeśli coś się zmieni to dam znać. Dzięki Bobi_robert :D
Grief
Dodano
21.08.2004 18:09:45
w wlasciwosciach polaczenia sieci bezprzewodowej w zakladce sieci bezprzewodowe odptaszyc uzyj systemu windows do konfiguracji ustawiem sieci bezprzewodowej i poprzez program do obslugi sieci bezprzewodowej(jesli takowy masz) ustawic nadajnik z ktorego kozystasz na default badz z poziomu tego menu w windowsie odpowiednio skonfigurowac
Bobi
Dodano
21.08.2004 17:35:45
Nadajnik A–NET jest o wiele silniejszy od pozostałych. Czy nie da się jakos "powiedzieć" Windowsowi źeby się łączył tylko i wyłącznie z A–NET a nie z innymi :?: Dodam jeszcze źe Win 98 SE nigdy się jeszcze nie rozłączył ani nie zmienił nadajnika.
Grief
Dodano
21.08.2004 16:54:35
Ja z tym pytaniem zwróciłbym się do providera.
Moźe za słaby nadajnik acces pointu ?
Coś z konfiguracją połączenia ?
Ja waliłbym do nich.
MarcinX
Dodano
21.08.2004 16:04:38
Grief
Dodano:
21.08.2004 15:47:45
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1