Rozjaśnianie obrazu wyświetlanego na monitorze.

Witam!
Mam juź zmęczony monitor, i chciałbym jakoś rozjaśnić obraz, który jest na nim wyświetlany. Wiem, ze taki program istnieje, lecz nie mam informacji na jego temat. Czy mogę prosić o bezpośredni link, lub nazwę takowego programu?

Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 10

Hehe..za 450 mam 21" niezły HP.
Chce miec w weekend kompa z ktorego mozna skorzystac za pomoca monitora :D
mrTom
Dodano
21.10.2005 23:00:12
Moźe się kiedyś przydać :wink:
MONITORY BRAJLOWSKIE

Monitory brajlowskie /linijki brajlowskie są to urządzenia przekształcające informacje tekstowe i/lub graficzne pojawiające się na ekranie monitora komputerowego na symbole brajlowskie. Urządzenia te są wykorzystywane przede wszystkim przez te osoby niewidome, które mają powaźne problemy ze zrozumieniem mowy syntetycznej i jednocześnie dobrze rozwiniętą umiejętność pracy z uźyciem pisma brajla. Dla osób głuchoniewidomych elektroniczne urządzenia brajlowskie stanowią w praktyce jedyną moźliwość komunikacji z komputerem i innymi ludźmi. Monitory brajlowskie są niezastąpione w przypadkach konieczności odczytania nut, notacji matematycznej oraz zapisu języków programowania komputerów, np.: "C", BASIC, Pascal. Większość znaków stosowanych w tych zapisach jest zbyt skomplikowana do określenia za pomocą mowy syntetycznej. Poza tym odczytanie przy jej pomocy tekstów dwujęzycznych (słowniki, podręczniki do nauki języków obcych) jest niewygodne, gdyź jak do tej pory, nie udało się opracować systemu, który pozwalałby na automatyczne rozróźnianie tekstów dwu– lub kilkujęzycznych. Efektem tego moźe być np. tekst angielski czytany przy pomocy polskiej mowy syntetycznej (bez zachowania reguł wymowy danego języka). Monitory brajlowskie dają moźliwość samodzielnego rozróźnienia tekstów w dwóch lub kilku językach pisanych na przemian. Moźna wyodrębnić kilka podstawowych rodzajów tych urządzeń w zaleźności od ilości modułów brajlowskich: monitory 20, 40 i 80 znakowe (pozwalające na odczytanie odpowiedniej ilości znaków z jednego wiersza pojawiającego się na ekranie monitora komputerowego). Im większa ilość modułów tym szybsza i wygodniejsza praca. Część monitorów brajlowskich posiada dodatkowo wmontowane tzw. pola wskaźnikowe umoźliwiające otrzymanie m. in. informacji o numerze aktualnego wiersza, atrybutach wyświetlanych znaków oraz specjalne przyciski umoźliwiające szybkie przywołanie kursora w źądane miejsce w danej linii (ang. Cursor Routing). Niektóre modele tych urządzeń są dodatkowo sprzęźone z syntezatorami mowy. Zestawy takie, opracowane przez jedną firmę, posiadają zwykle tę zaletę, źe zapewniają stabilną współpracę obydwu urządzeń.
CENY W PRZEDZIALE 10000–55000ZŁ

Te 500zł za całkiem niezłą siedemnastkę CRT nie wydaje się zbyt wygórowaną ceną.
spiderko
Dodano
21.10.2005 22:45:56
Juź wszystkie moźliwości sprzętowe wykorzystane. Dlatego szukam programu do rozjasniania zebym chociaz na weekend mial monitor :)
mrTom
Dodano
21.10.2005 22:02:33
Monitory posiadaja rowniez pokretla z tylu obudowy, pod tuba kineskopu. Sprawdz u siebie.
EL NINO
Dodano
21.10.2005 21:47:19
posłuchajcie – posiada regulację ale wszystko ustawione na max.
Teraz widze na nim obraz tylko w nocy POMOCY!
mrTom
Dodano
21.10.2005 21:35:35
nie wierze źe twój monitor nie posiada takiegj regulacji ...
MetaVirus
Dodano
21.10.2005 20:18:24
To jest stara karta ATI Rage II+ 2MB, nie ma takiej opcji :/
mrTom
Dodano
21.10.2005 20:15:02
Karty ATI oraz nVidia mają w panelu sterowania korekcje gamma oraz moźliwość zwiększenia jasności, kontrastu itp.
spiderko
Dodano
21.10.2005 20:08:30
No i właśnie nic nie znalazłem. Tylko teksty o zwiększaniu napięcia w monitorze. To juź robiłem, dlatego potrzebuję jakiegoś programu do tego.
Pozdrawiam!
mrTom
Dodano
21.10.2005 20:05:52
mrTom:
Czy mogę prosić o bezpośredni link, lub nazwę takowego programu?

Pozdrawiam.

Samemu nie łaska poszukac ?
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=brightness+correction&spell=1
Anonymous
Dodano
21.10.2005 19:50:49
mrTom
Dodano:
21.10.2005 19:28:15
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1