rozdzielenie radiowego internetu
Witam! Mam pytanie do szanownych forumowiczów. Posiadając dostęp do internetu za pomocą sieci radiowej chciałem rozdzielić dostęp do netu na 2 komputerki. Chciałbym aby komputery mogły pracowac niezaleźnie od siebie tzn. aby źaden z nich nie był routerem dla drugiego, czy do tego celu moge uźyć routera wirless lan np. D–Link AP 614+ (taki sobie upatrzyłem w rozsądnej cenie) proszę o poradę czy jest moźliwe taki połączenie i czy ewentualnie trzeba w jakiś szczególny sposób ustawić konfiguracje routera. Aha komputery są połączone zwykłym lanem a w tej chwili jesen komputer ma dodatkowo karte radiową i routuje sygnał. Internet jest udostępniony poprzez MAC–a karty sieciowej
Odpowiedzi: 10
Wiesz przemyślałem to co napisałeś i chyba rzeczywiście to powinno działać ale ten 900+ trzeba by chyba podpiąć do portu WAM w jakimś routerze nieprawdaź??? Kurcze przydałoby się poźyczyć skądś taki sprzet i sprawdzić przed kupnem co by sioe nie okazałoźe kasa w błoto :) Serdeczne dzięki za cenne porady
Dosc pobieznie przegladnalem manuala, ale ten router nie jest Access Pointem. Tzn. mozna podlaczyc AP, ale tylko dla LANa. Skrot AP w jego nazwie oznacza IMO AirPlus, tzn. ma wieksza szybkosc – nie 11Mbit a 22Mbity.
Takim routerem jaki potrzebujesz jest chyba D–Link AP DWL–900AP+
Takim routerem jaki potrzebujesz jest chyba D–Link AP DWL–900AP+
Dokładnie o to mi chodzi tak jak napisałeś i teź nie wim jak to zrobić ;) z tego co wiem to ten model routera 614+ jest zarazem access pointem. Tak sobie myślałem na tzw. "chłopski rozum" źe powinno to działać bo przecieź router będzie widział sieć która udostępnia internet problem tylko w tym źeby z kilku sieci radiowych wybrał właściwą i źeby ona zidentyfikowała mój router jako właściwy.... ale jak to zrobić???? nie mam zielonego pojęcia.
Nie wiem jak to powiedziec, ale wiem o co Ci chodzi. I powtarzam, ze tym routerem nie uzyskasz tego czego oczekujesz.
W tej chwili dostajesz sygnal internetu droga radiowa do karty sieciowej a w miejsce karty chcesz wstawic router, zeby rozdzielic ten sygnal na dwa komputery. Ten router "na wejsciu" (WAN) ma gniazdo RJ45 do podlaczenia modemu kablowego lub innego zrodla sygnalu.
Dokupic Access Point ?
W tej chwili dostajesz sygnal internetu droga radiowa do karty sieciowej a w miejsce karty chcesz wstawic router, zeby rozdzielic ten sygnal na dwa komputery. Ten router "na wejsciu" (WAN) ma gniazdo RJ45 do podlaczenia modemu kablowego lub innego zrodla sygnalu.
Dokupic Access Point ?
Przepraszam bardzo manuala teź przeglądałem (ale dzięki źe starasz się pomóc), ale chodzi mi o coś zupełnie innego. Tak jak napisałem internet otrzymuje radiowo i chciałem dzięki temu właśnie routerowi udostępnić internet na inny komputer. Chciałem (nie wiem czy to wogóle jest wykonalne) zastąpić kartę sieciową radiową routerem a potem korzystając z okazji źe jest on jednocześnie switchem udostępnić internet w sieci lokalnej. Jeśli to urządznie do moich celów się nie nadaje to proszę powiedzić jakie, jeśli wogóle jakieś mogę zastosować :)
Zaraz, zaraz. Przegladnalem za Ciebie manuala do tego routera i wynika z niego to, ze tym routerem mozesz co najwyzej rozdzielic radiowo internet – on ma WEJSCIE RJ45 dla WANa. W pierwszym poscie natomiast napisales, ze otrzymujesz sygnal radiowo a nie kablem.
EL NINO:Wszystko pojdzie bez problemu jesli rzeczywiscie ma opcje klonowania MAC. Drugiej sieciowki radiowej rowniez nie trzeba kupowac. Przeciez ma wbudowany 4–portowy switch.
Czey mam przez to rozumieć źe aby wszystko działało poprawnie to nie moge wyjąć sieciówki radiowej z tego jednego komputera i ma się on komunikować z routerem radiowo??? jeśli tak to jak się to wszystko zachowa podczas kiedy komputer z tą katą radiową będzie wyłączony czy na drugim kompie będzie dostępny internet???? chyba nie do końca to wszystko rozumiem
Wszystko pojdzie bez problemu jesli rzeczywiscie ma opcje klonowania MAC. Drugiej sieciowki radiowej rowniez nie trzeba kupowac. Przeciez ma wbudowany 4–portowy switch.
dlaczego MAC psuje?? a pozatym router ma moźliwość zmiamy MAC–a. KOmputery obydwa pracują w lokalnej sieci lan więc po co druga radiówka????
nieruszy. ten mac adres wszystko psuje.
ponadto do drugiego komputera musialbys tez dokupic karte radiowa.
ponadto do drugiego komputera musialbys tez dokupic karte radiowa.
Strona 1 / 1