rozdzielenie łącza 2 kompy stacjonarne + laptop

W najbliszym czasie chciałbym rozdzilić łącze na dwa komputeryy stacjonarne, i ew, sporadczynie podłączyć laptop.

Wszystkie komputery mają WindowsXP Proffesional z SP2.

Łaczę sie w chwili obecnej, normalnie skrętkę od gniazdka (dostawca lokalny, łącze stałe, niedzieolone, adres stały, przypiswyany jeden IP)
ale dostawa wprowadza zmiany, i niedługo bede łaczył się za pomocą modemu. Chciałbym podłączyć do niego router, tak by każdy komputer mógł pracować jednocześnie (np. 3 włączone i każdy z netem), i żebym nie musiał włączać jednego by drugi miał net.

1.Z racji że adres IP jest przypiswany stały (tylko jeden), to w każdej karcie sieciowej pozmieniałem adresy fizyczne bym mogł podłaczyć raz ten, raz ten, czy gdy podłacze router, nie będzie to przeszkadzać?

2.Jaki router wybrać, najlepiej dosyć tani, dobrze by było jednak żeby miał FW, i mógł przypisać ile łaczą przypadnie na każdy z kompów.

Odpowiedzi: 1

1.Jak podlaczysz router to na nim sobie ustawisz twoj staly IP i nie musisz juz nic kombinowac z innymi kompami (jezeli bedziesz uzywal DHCP) chyba ze bedziesz chcial przydzielic kazdemu kompowi statyczne IP. Kazdy z twoich komputerow musi miec inny MAC adres (fizyczny adres).

2. Ja uzywam routerow netgear i linksys i jak do tej pory nie mam do nich zastrzezen. na nich nie mozesz przypisac ile lacza chcesz przydzielic poszczegolnym IP. Z tego co sie orientuje routery CISCO i niektore firewalle Juniper maja takie opcje ale one duuuuzo kosztuja.

itgregory
Dodano
02.02.2007 15:14:26
mirobanan1
Dodano:
30.01.2007 13:08:00
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1