Rozbudowa pamięci RAM

Planuję zakup 256 mb ddr ram'u, tak abym po dołoźeniu pamięci do komputera miał w sumie 512 ddr ram'u w dualu.

Przed zakupem kostki wolałbym się jednak upewnić czy dobieram odpowiednią pamięć, i czy nic nie stoi na przeszkodzie aby ją dołoźyć.

Poniźej zamieszczam:

:arrow: Info o mojej obecnej kostce:

[ DIMM2: GR400D64L3/256 ]

Właściwości modułu pamięci:
Nazwa modułu GR400D64L3/256
Numer seryjny Brak
Rozmiar modułu 256 MB (1 rows, 4 banks)
Typ modułu Unbuffered
Typ pamięci DDR SDRAM
Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz)
Szerokość modułu 64 bit
Napięcie modułu SSTL 2.5
Metoda detekcji błędów Brak
Szybkość odświeźania Zredukowana (7.8 us), Self–Refresh

Taktowanie pamięci:
@ 200 MHz 3.0–4–4–8 (CL–RCD–RP–RAS)
@ 166 MHz 2.5–4–4–7 (CL–RCD–RP–RAS)
@ 133 MHz 2.0–3–3–6 (CL–RCD–RP–RAS)

Własności modułu pamięci:
Early RAS# Precharge Nieobsługiwane
Auto–Precharge Nieobsługiwane
Precharge All Nieobsługiwane
Write1/Read Burst Nieobsługiwane
Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane
Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane
On–Card PLL (Clock) Nieobsługiwane
Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane
Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane
Differential Clock Input Obsługiwane
Redundant Row Address Nieobsługiwane

:arrow: Specyfikacja płyty głównej:

ASRock K7S8X v3

:arrow: Bios

Typ BIOS'u AMI
Data BIOS'u systemowego 04/22/04
Data BIOS'u wideo 01/05/00

:arrow: Link do strony z informacją o nowej kostce:

Klik...

Odpowiedzi: 7

Spiderko, mam rozumieć, źe moźna jednak załadować dwie kostki po 256 mb ram? :shock:
Tylko moźe się okazać, źe kostki mogą ze sobą nie wspópracować. :) OK, w sklepie pogadam, przedstawie problem – moźe tam mi jeszcze doradzą i zaproponują jakieś optymalne rozwiązanie.

Dziękuję za odpowieź, bo myślałem, źe się Zraziłeś po moim usuniętym poście. :wink:
lumpy
Dodano
08.11.2005 07:52:42
Hmm, trochę poszperałem i juź nie jestem taki pewny stwierdzenia źe 2x256MB nie będzie działać jako DDR400, na jednym z zagranicznych portali znalazłem recenzje ze stwierdzeniem źe płyta obsługuje do dwóch kości DDR400 – małpiego rozumu moźna dostać.
Dla bezpieczeństwa przy zakupie spytaj o moźliwość zwrócenia tej pamięci, tylko tak na 100% bo moźesz zostać z dwiema kostkami które nie współpracują ze sobą.
spiderko
Dodano
07.11.2005 22:19:03
Ja doradziłbym Ci tak samo jak spiderko. Sprzedaj tą kość a kup nową 512MB. Ja tak zrobiłem i nie źałuje. Napewno lepiej na tym wyjdziesz niź dokładając drugie 256. Zresztą zawsze istnieje ryzyko źe dokupiona pamięć będzie mała problemy z pracą w dualu. Porządnie to przemyśl i zdecyduj.
Damianos
Dodano
07.11.2005 19:11:08
jeszcze przed chwilą był tu post lumpy.

Wiem, był ale po jego napisaniu rozmyśliłem się z jego publikacją, poniewaź skumałem wreszcie o co chodzi w Twoim pierwszym poście. :oops:
Bardzo przepraszam :!:

Powracając do ramu – rozumiem, źe gdy zamontuje dwie kostki 256 ddr na dwóch slotach to nie będą one pracowały z maksymalną mocą, poniewaź moja karta posiada pewne ograniczenia. :x

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź spiderko, i jeszcze raz przepraszam za mój "lamerski" błąd.

EDIT:
Czy róźnica pomiędzy DDR 400 a DDR 333 będzie tak bardzo odczuwalna?

Nie mam głowy do sprzedawania mojej obecnej pamięci i kupowania 512 ramu w postaci jednej kostki. :wink:
lumpy
Dodano
07.11.2005 17:56:52
Chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, więc od początku i (chyba) zrozumialej.

1. Teraz twoja pamięć pracuje na magistrali 200MHz (czyli DDR400), jest obsadzony slot DDR1 pamięcią 256MB.
2. Twoja płyta główna posiada ograniczenie:
a) płyta obługuje DDR400 tylko w przypadku jednej pamięci obsadzonej w slocie DDR1
b) obsadzenie dwóch slotów (np. DDR1 i DDR2) skutkuje obniźeniem taktowania magistrali pamięci do 166MHz (czyli DDR333)
c) obsadzenie pamięcią wszystkich trzech slotów skutkuje pracą pamięci do max 133MHz (DDR266)

Czyli nie da się zamontować dwóch kości DDR400 źeby pracowały ze swoją nominalną prędkością, one poprostu zwolnią do DDR333.

Upadate:
jeszcze przed chwilą był tu post lumpy.
spiderko
Dodano
07.11.2005 17:45:53
Na początek offtopic:
OPINIA ZNAK Centrum Komputerowe: Nie polecamy pamięci Twinmosa, gdyź juź od dłuźszego czasu pamięci te oparte są na bardzo słabych chipach co powoduje bardzo częste problemy z prawidłowym działaniem tych pamięci w DUAL–u – to samo tyczy się pamięci Twinmos Twister. Wszystkie pamięci z naszej oferty posiadają 5–letnią gwarancję, a Twinmosy tylko 2–letnią. Odradzamy więc te pamięci, chociaź dawniej sprzedawaliśmy ich bardzo duźe ilości, po pierwsze ze względu na duźą lepszą jakość niź obecnie, a po drugie były to stosunkowo niedrogie pamięci z CL 2.5. W tej chwili zdecydowanie polecamy pamięci Patriot oraz GeIL: Piotr Doliński prezes ZNAK–u.

O dłuźszego czasu przestawały być atrakcyjne, a teraz takie coś nawet, ho ho.

Nie chce mi się szukać, jednak nie ma wzmianki w przytoczonym skanie o moźliwości pracy w trybie dual channel, pozatym wstawiając dwie kostki w DDR1 i DDR2 kości będą pracować jako DDR333 i nie waźne źe są to kości DDR400. Chcąć posiadać 512MB pamięci polecam sprzedać obecną kość i kupić nową 512MB w jednej kości z CL2,5.
spiderko
Dodano
07.11.2005 16:05:58
abym po dołoźeniu pamięci do komputera miał w sumie 512 ddr ram'u w dualu

A ten dual to ma polegać na tym, źe będa dwie kosci ?
Bo coś mi się nie wydaje, źe na czym innym mógłby.
zaś co do samej kości – parametry typu CL takie same więc i problemow być nei powinno – choć gdy na stonę patrze to mam niejakie wątpliwości jak rozumieć informacje dotyczące obsługi DDR bo nibyjest "DDR266/333/400", ale zaraz potem:
"1 DDR400 Max. 1GB
2 DDR333 Max. 2GB
3 DDR266 Max. 3GB"
To dane z jednej ze stron Asrocka, zaś na innej wygląda to tak:
Memory – DDR 266 Max. 3GB
– DDR 333 Max. 2GB
– DDR 400 Max. 1GB
– DDR 3 x DDR, DDR400/333/266"
Poniewaź jeszcze o kościach 3GB nie słyszalem to i sądzić trudno mi ile kości pracujących w trybie 400 mozna na tej płycie obsadzić, bo źe max 1GB to się dorozumiałem, ale .........tylko tyle.

Na powaźnie zaś – zastanów isę czy nie lepiej – przecieź duala i tak nie będzie – wynienić tę 256, którą masz i dopłacić do jednej 512 – moźe z jakim ostrzejszym CL – choćby 2,5.
Rebe
Dodano
07.11.2005 15:31:34
lumpy
Dodano:
07.11.2005 14:50:32
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1