Router z DHCP czy bez
Witam!
Szukałem kilka godzin ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania!. Czy są wogóle routery bez DHCP?? Wydaje mi sie ze tak np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70043144
Jesli tak to jak w sieci opartej o taki router jest przydzielane IP?? Sądze ze jest wpisywane recznie??
I tuatj kolejne moje pytanie, jakie są wady i zalety sieci w której adresy IP sa przydzielne przez DHCP i "wpisane recznie" Jak lepiej to zrobić korzystając z NEO+ Czy jeźeli sa przydzielnae przez DHCP to jeśli przekieruje porty ( np emule),to po restarcie kompa bede miał inne ip to czy router bedzie pamietał ze na dany komputer(adres ip) były przekierowane porty czy bede musiał robić to za kazdym razem od nowa. Sorry za tyle pytań ale wolałem to napisać w jedym poście. Z góry bardzo dzięki za kaźdą pomoc
Szukałem kilka godzin ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania!. Czy są wogóle routery bez DHCP?? Wydaje mi sie ze tak np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70043144
Jesli tak to jak w sieci opartej o taki router jest przydzielane IP?? Sądze ze jest wpisywane recznie??
I tuatj kolejne moje pytanie, jakie są wady i zalety sieci w której adresy IP sa przydzielne przez DHCP i "wpisane recznie" Jak lepiej to zrobić korzystając z NEO+ Czy jeźeli sa przydzielnae przez DHCP to jeśli przekieruje porty ( np emule),to po restarcie kompa bede miał inne ip to czy router bedzie pamietał ze na dany komputer(adres ip) były przekierowane porty czy bede musiał robić to za kazdym razem od nowa. Sorry za tyle pytań ale wolałem to napisać w jedym poście. Z góry bardzo dzięki za kaźdą pomoc
Odpowiedzi: 5
Jeszcze raz dzięki EL NINO. A moźe jakis ktoś inny ( np. jakiś uzytkowanik neo+ rodzielonej przez router)móglby sie podzielić swoimi doświadczeniami z konkretnym modelem?? I co myślicie o tym http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70742582
Moźe ktos juz ma coś takiego??
I prosze o wyjasnienie co oznacza zapis we własciwościach routera:
"Maksymalny transfer danych do uźytkownika 8Mb/s co 32Kb/s"
Z góry dzięki za wszelkie sugestie
Moźe ktos juz ma coś takiego??
I prosze o wyjasnienie co oznacza zapis we własciwościach routera:
"Maksymalny transfer danych do uźytkownika 8Mb/s co 32Kb/s"
Z góry dzięki za wszelkie sugestie
1. Jeden przekierowany port = jeden komputer.
2. Inny uzytkownik moze korzystac z innego portu. Wszak programy p2p dzialaja na wielu roznych.
3. Mnie nie pytaj o szybkosc sciagania przez p2p – nie uzywam.
4. Z racji stazu na forum/forach i co za tym idzie, mnogosci przeczytanych postow – z daleka od D–linka.
2. Inny uzytkownik moze korzystac z innego portu. Wszak programy p2p dzialaja na wielu roznych.
3. Mnie nie pytaj o szybkosc sciagania przez p2p – nie uzywam.
4. Z racji stazu na forum/forach i co za tym idzie, mnogosci przeczytanych postow – z daleka od D–linka.
Wielkie dzięki EL NINO za szybka i fachową odpowiedz. Ale nasunęlo mi sie kolejne pytanie, czy jeźeli przekieruje porty na jeden adres IP (np. emule) to czy inny uzytkownik wogóle nie bedzie mógl korzystać z tego programu, czy bedzie ale duzo "słabiej" niź w przypadku gdzie nie ma przekierowań portów, bo z tego co sie orietuje to moźna przekierować ten sam port tylko na jeden adres IP?? Jak sie myle to prosze o sprostowanie. I jeszcze jedno: czy bez przekierowań portów, zanotuje sie spory spadek prekości downloadu np przy sciaganiu z sieci torren?? Czy zaleźy to od konkretnego modelu routera?? I czy mozecie polecić jakis router z modemem ADSL (jakiś prosty, niedrogi i sparwadzony model)??
Z góry wielkie dzięki za kaźdą sensowną oodpowiedz
Wielkie dzięki EL NINO za szybka i fachową odpowiedz. Ale nasunęlo mi sie kolejne pytanie, czy jeźeli przekieruje porty na jeden adres IP (np. emule) to czy inny uzytkownik wogóle nie bedzie mógl korzystać z tego programu, czy bedzie ale duzo "słabiej" niź w przypadku gdzie nie ma przekierowań portów, bo z tego co sie orietuje to moźna przekierować ten sam port tylko na jeden adres IP?? Jak sie myle to prosze o sprostowanie. I jeszcze jedno: czy bez przekierowań portów, zanotuje sie spory spadek prekości downloadu np przy sciaganiu z sieci torren?? Czy zaleźy to od konkretnego modelu routera?? I czy mozecie polecić jakis router z modemem ADSL (jakiś prosty, niedrogi i sparwadzony model)??
Moze kiedys byly – za Kajzera Wilusia. Router ktory linkujesz na 100% ma DHCP i jak na kazdym, mozna go (DHCP) wylaczyc.wojtt:Czy są wogóle routery bez DHCP?? Wydaje mi sie ze tak np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70043144
Dobrze sadzisz. Jesli nie ma DHCP, ustawienia trzeba jakos wrzucic systemowi.wojtt:Jesli tak to jak w sieci opartej o taki router jest przydzielane IP?? Sądze ze jest wpisywane recznie??
Oprocz tego ze DHCP moze przypisac inny IP, nie ma zadnych roznic.wojtt:I tuatj kolejne moje pytanie, jakie są wady i zalety sieci w której adresy IP sa przydzielne przez DHCP i "wpisane recznie"
Nie bedzie pamietal. Przy przekierowywaniu portow nie uzywa sie DHCP.wojtt:Czy jeźeli sa przydzielnae przez DHCP to jeśli przekieruje porty ( np emule),to po restarcie kompa bede miał inne ip to czy router bedzie pamietał ze na dany komputer(adres ip) były przekierowane porty czy bede musiał robić to za kazdym razem od nowa.
Strona 1 / 1