Router porty
Witam.
Mam neostrade 512 dzieloną routerem na 2 komputery.
Ten router to: "Microcom AD 2651". Myślałem, źe dzięki temu E–mule będzie mi chodził znacznie lepiej, ale okazało się, źe przez to źe mam router to mam teź w mułu low id. Kolega mi powiedział, źe trzeba przestawić porty. Jak to się robi to ja nie wiem. Próbowałem sprawdzić swoje IP wpisując w start>>uruchom ipconfig ale okienki które wyskakuje, praktycznie po 1 sek się zamyka. Jakby się ktoś pytał o firewall to mam ZoneAlarm Pro i jest on napewno dobrze ustawiony.
Plss help.
Mam neostrade 512 dzieloną routerem na 2 komputery.
Ten router to: "Microcom AD 2651". Myślałem, źe dzięki temu E–mule będzie mi chodził znacznie lepiej, ale okazało się, źe przez to źe mam router to mam teź w mułu low id. Kolega mi powiedział, źe trzeba przestawić porty. Jak to się robi to ja nie wiem. Próbowałem sprawdzić swoje IP wpisując w start>>uruchom ipconfig ale okienki które wyskakuje, praktycznie po 1 sek się zamyka. Jakby się ktoś pytał o firewall to mam ZoneAlarm Pro i jest on napewno dobrze ustawiony.
Plss help.
Odpowiedzi: 3
fel77:Ja mam ten sam ruter i niestety ten sam problem . Jestem nowicjuszem w tych sprawach. Doszedłem juź do tego, źe skoro adres mojego komputera to 10.x.x.x.x, powinienem przekierować porty ustawieniach rutera – najprawdopodobniej w opcji "virtual server". Niestety nie bardzo wiem jak. Są tam takie okienka: ID; Public Port – Start; Public Port – End; Private Port; Port Type; Host IP Address. Czy wie ktoś co trzeba w nie wpisać i ile razy ??
http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/Microcom/deskporte400/eMule.htm
I na wszelki wypadek napisze ci ze jeźeli chcesz przekierowywać porty to musisz mieć statyczne IP, a nie dynamiczne czyli przydzielane przez DHCP routera, co zreszta jest na samym poczatku instrukcji którą linkuje wyźej.
Ja mam ten sam ruter i niestety ten sam problem . Jestem nowicjuszem w tych sprawach. Doszedłem juź do tego, źe skoro adres mojego komputera to 10.x.x.x.x, powinienem przekierować porty ustawieniach rutera – najprawdopodobniej w opcji "virtual server". Niestety nie bardzo wiem jak. Są tam takie okienka: ID; Public Port – Start; Public Port – End; Private Port; Port Type; Host IP Address. Czy wie ktoś co trzeba w nie wpisać i ile razy ??
źeby sprawdzić swój ip: start–>uruchom–> wpisujesz cmd–> i dopiero w konsoli która sie pojawi ipconfig /all A jesli chodzi o pierwsza częsc pytania to musisz przekierować porty w routerze, wchodząc w jego ustawienia. Poczytaj w instrukcji routera a takźe poszukaj w wyszukiwarce tego forum, juź bardzo duzo postów o tym było
Strona 1 / 1