Router Planet ADE 4000 + Neo = zewnetrzny IP ? jak ? pomocy
Witam ..
Mam takie drobne pytańko .. Mam Neostrade 640 kb/s i Router Planet ADE 4000. Che zrobić zeby do mojego komputera (w sieci ip 10.0.0.13) był przydzielony stały adres IP. Postawiłem sobie serwer Krasnal i che teraz zeby po wpisaniu stałego IP wyskakiwała moja strona !! Obecnie Krasnal działa mi w sieci lokalnej, a ja chce zrobić to zeby było dostępne dla uzytkowinków całego internetu .. Prosze o pomoc co zrobić zeby to działało .. :) Z Góry Dzięki Pozdrawiam ! :)))))))
Mam takie drobne pytańko .. Mam Neostrade 640 kb/s i Router Planet ADE 4000. Che zrobić zeby do mojego komputera (w sieci ip 10.0.0.13) był przydzielony stały adres IP. Postawiłem sobie serwer Krasnal i che teraz zeby po wpisaniu stałego IP wyskakiwała moja strona !! Obecnie Krasnal działa mi w sieci lokalnej, a ja chce zrobić to zeby było dostępne dla uzytkowinków całego internetu .. Prosze o pomoc co zrobić zeby to działało .. :) Z Góry Dzięki Pozdrawiam ! :)))))))
Odpowiedzi: 4
Jeśli masz juź załoźone konto, na serwerze no–ip.com to konfigurujesz jedynie klienta na swoim kompie. Jeśli wszystko dobrze wpisałeś, to wystarczy, źe włączysz Krasnala i kaźdy z "zewnątrz" będzie mógł wejść na Twoją stronkę.
P.S.Dopiero po załoźeniu konta, dostaniesz indywidualny adres(który sam sobie wybierasz)!!!
P.S.Dopiero po załoźeniu konta, dostaniesz indywidualny adres(który sam sobie wybierasz)!!!
zainstalowałem juz te programiki udostepniłem port na routerze ..a teraz jak zrobic zeby po wpisaniu domeny z tego programu bedzie wyskakiwała moja strona .. ??
no–ip.com nie dziala zbyt dobrze za NAT.
Polecam – www.dyn.pl
Poza tym na routezresz musisz przekierowac port 80 na swoj prywatny IP (0.13) (Zrobisz to klikajac w menu na "Virtual Server")
Polecam – www.dyn.pl
Poza tym na routezresz musisz przekierowac port 80 na swoj prywatny IP (0.13) (Zrobisz to klikajac w menu na "Virtual Server")
Neostrada nie ma stałego IP. Jeśli chcesz mieć stały adres, moźesz załoźyć konto np. www.no–ip.com . Dostajesz wtedy domenę np. nazwa.no–ip.com. Program – klient, który instalujesz u siebie ciągle aktualizuje wpisy na serwerze i jest moźliwa komunikacja pod "stałym" adresem w internecie, mimio, źe nie masz stałego IP. Dodatkowo musisz przekierować porty na ruterq na Twój adres wewnętrzny sieci(z puli 10.0.0.x). No i powinno śmigać :D (pamiętaj, źe neo ma dość słabe moźliwości jeśli chodzi o serwery jakichkolwiek usług, jeśli myślisz o czymś powaźniejszym, poszukaj szybaszego łącza)
Strona 1 / 1