rimm

Mam wazne pytanie bo podobno rimmy nie musza byc wkladane parami tzn. ze moze byc jedna kosc rimm i terminator.. czy to prawda??
mam u siebie w kompie 2x64rimm dwa pozostale banki to zaslepki (terminatory)
kupilem jedna kosc 256mb rimm z terminatorem i po wlozeniu komp sie nie odpala... co zrobic.. czy moze tzeba jakies ustawienia w biosie zmienic?? PLEAS HELP

Odpowiedzi: 6

ok, wielkie dzięki za szczegóły :)
mcsclinic
Dodano
14.12.2005 23:39:16
Do mcsclinic

Niedawno miałem podobny problem chcąc zwiększyć moją RDRAM z 2 x Samsung RIMM 128 MB 800 Hz. (czas dostępu 45 ns). Trochę musiałem poszukać informacji teź w i–necie, które Ci przesyłam w załączeniu (opisy pamięci Samsung RIMM lącznie ze szczegółami kodowania kości). Dołączam teź fragment instr. mojej płyty gł. Intel D850MV (cała ma – po skompresowaniu – 320 kB i nie wchodzi na Forum). Ogólnie moźna dodawać wyłącznie po dwie nowe kości RIMM do łącznej wielkości 2 GB. Najlepiej aby dodawane kości miały tę samą częstotliwość taktowania, co juź
zainstalowane i taki sam czas dostępu – wówczas osiągasz max. korzyści. Jeśli zmieszasz kości o większych i mniejszych takich parametrach, to pamięć jako całość ustawi się na niźsze wartości. Pamięci powinny być takźe identyczne pod względem parametru ECC lub non–ECC (Data Integrity Check) – jeśli tak nie będzie, to nie będą wykonywane wszyskie
sprawdzenia przy starcie przez BIOS. O tym wszystkim przeczytasz w moich załącznikach.

AC
AC
Dodano
14.12.2005 23:23:52
ok.. cos sie zrobi
DZIEKI :)
mcsclinic
Dodano
10.01.2005 17:24:56
nie wiem jak ten koleś to uruchamiał...
Faktycznie nie powinno być chyba problemów ze znalezieniem kości samsunga (szczególnie, źe to największy producent pamięci RIMM).
Zapewne procesor jaki posiadasz to P4.
Jeśli interesuje ciebie jakakolwiek poprawa wydajności...– koniecznie dokup ten moduł.
Zakładając, źe ten koleś ma rację i da się uruchomić płytę w takiej kanfiguracji: kość–terminator (nigdy nie słyszałem, a składałem kompy z P4 i RIMM) – to spadek! wydajności jest dość duźy. P4 musi mieć dwa kanały RIMM (najlepiej PC800) do sprawnego działania (wykorzystanie mocy jaka w nim siedzi). Jeśli te stare kości to PC600 – wywal je. Dokup tego samsunga i śmigaj 2x256 westarczy na jakiś czas.
evil44
Dodano
09.01.2005 13:05:01
dzieki za odpowiedz

hmm.. jezeli chodzi o plyt glówna to jest i850
A z tymi koscmi to ja juz nie wiem koles od ktorego kupowalem pamiec powiedzial ze u niego chodzilo na 1 kosci i terminatorze.. i zapytalem sie co mam zrobic zeby u mnie poszlo i napisal mi ze..

kosc byla sprawdzona przed wyslaniem wlasnie w takiej konfiguracji... jesli wczesniej na plycie byl osadzony inny modul a tym bardziej pracujacy z inna predkoscia (PC600 lub 800) lub jesli bios ma ustawione na sztywno predkosci dla pamieci to trzeba przed uruchomieniem komputera wcisnac na klawiaturze klawisz 'insert' i trzymajac wcisniety wlaczyc komputer... w ten sposob bios powroci do ustawien domyslnych i automatycznych.. jesli komputer sie uruchomi to nalezy wejsc do biosu i powprowadzac reszte osobistych ustawien (zazwyczaj zbedne)

ale z tym insertem nic nie pomoglo...
chyba musze zcignc manuala do pByty i moze tam cos bedzie napisane.. :roll:

a kosc jest samsunga wiec mysle ze ewentualnie dokupilo by si odpowiednia druga??
mcsclinic
Dodano
09.01.2005 01:10:51
Pamiątki RIMM muszą być parami... Nie ma takiej mozliwości, by zastąpić jedną terminatorem. Dlatego w zestawach z płytami były 2 terminatory – a nie 3 czy 1. Płyta nie startuje bo to tak jakbyś włoźył do slotu połowę kości.
Ciekawostka: Kupiłeś jeden moduł RIMM... Będzie problem z dobraniem drugiego. Bo płyty potrafią marudzić przy kościach innych producentów (trochę inne parametry). Ale moźesz próbować.
jeszcze pytanie: czy to konstrukcja z i850 czy i820 ?
evil44
Dodano
08.01.2005 16:50:07
mcsclinic
Dodano:
08.01.2005 02:08:10
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1