Restarty podczas grania-- błąd Driver Irql not less or equal ... nv4_mini.sys
Mam taki olbrzymi problem
Mój komputer to:
procek: Core 2 duo E6300 1,8
płyta: asus P5b
grafika: Palit 8800gt Sonic 512mb
pamięć: 2gb Geil 800mhz
2 dyski IDE Seagate Barracuda
Tuner tv
Sound blaster audigy
+ 3 wiatraki i wyświetlacz w obudowie..
wszystko jest podpięte pod zasilacz Hiper Power 530w: opis: http://www.hipergroup.com/English/products/hpu-4m530.html
Odkąd zmieniłem grafikę na tego Palita 8800gt (poprzednio był 7600gs) zaczęły się problemy...
Tzn normalnie wszystko jest ok ale po długotrwałym obciążeniu np grając ze 2 godziny na pełnych ustawieniach w call of duty 4 albo w średnich w crysisie wyskakuje mi taki błąd:
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8e022eecd155f9b7][img]http://images27.fotosik.pl/127/8e022eecd155f9b7m.jpg[/img][/URL]
Podejrzewam że jest to wina tego zasilacza gdyż na wyjściu +12v ma tylko 384W (32A)
Ale czy to na pewno wina tego zasilacza? czy może systemu albo czegoś innego?
Dodam że po formacie i postawieniu systemu na nowo jest dokładnie to samo...
Dodam także że ta wersja grafiki palita jest podkręcona do 650/1900 oraz posiada 3fazowe zasilanie które podejrzewam także może brać więcej prądu. opis grafiki: http://www.allegro.pl/item284376455_palit_8800gt_sonic_512mb_ddr3_650_1900mhz_gt_wawa.html
Ewentualnie jaki zasilacz polecacie?
Mam na oku np tego Tagana 600w: http://www.allegro.pl/item286462174__tagan_tg600_u33_600w_2force_ii_fvat_kuriergratis.html
który ma na wyjściu +12v 576w (48A) i chyba powinien wystarczyć ale czekam na porady
z góry thx
Odpowiedzi: 20
Mam podobny problem. Oprócz opisanego przez neo10 pojawia sie problem z Senfilt.sys PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA. Sprzęt mam od Lutego:
Core2Duo E4500, 2,2GHz
płyta Asus P5B
grafika GeForce 7300 LE
pamiec 2x 1gb Kingston 800mhz
dysk Samsung hd250hj 250gb
Napiecia sprawdzilem w Aida32 i wygladaja tak:
Napięcie rdzenia procesora 2.38 V
Napięcie pomocnicze procesora 3.66 V
+3.3 V 3.22 V
+5 V 5.40 V
+12 V 0.85 V
-12 V -10.90 V
-5 V -0.43 V
Sterowniki są najnowsze, chociaż przy skanowaniu driver agentem wychodzi, że złe są:
Intel(R) ICH8 Family PCI Express Root Port 4 - 2845
Intel(R) ICH8/ICH8R Family LPC Interface Controller - 2810
pamiec przestawilem z 800mhz na 667mhz
No dziś prawie cały dzień spędziłem grając w:
Crysis 1280x1024 wsio na wysokich ustawieniach ;]
Gears of war 1280x1024 tutaj krótko na średnich ustawieniach jutro będe testował na lepszych gdyz dzis dopiero ja dostalem ;]
Call of duty 4 1280x1024 w singlu i multiplayer przy maksymalnych ustawieniach z antyaliasingiem itp...
I powiem że jest lepiej ;] Nie miałem dziś żadnego restartu ;]
Podsumowując jeżeli na prawdę pozbyłem się problemu to tak:
wymieniłem zasilacz na bequiet 700w
podniosłem napięcia pamięci ram do 2.00v
zaktualizowałem także wszystkie sterowniki płyty głównej itp... ;]
mam nadzieje że to nie złudne nadzieje ale to by było chyba wsio ;]
No program pobrałem z tego twojego linka ale nie widzę tam żadnej opcji testu pamięci...
Daj mi swoje gg to prześle ci ten ( nie pobierany) którym testy robie )
a tak apropo looknij mój poprzedni post :D
Pewnie głupie pytanie ale gdzie w rambooster jest jakiś test? on wygląda jak zwykły programik do optymalizacji ramu ale testu tam nie widzę?
Hmmm to jest tak : nie mogę znaleźć nazwy tego dziadostwa więc to chyba noname i chciałbym dodać że zapłaciłem za niego 30 zł (razem z przesyłką na allegro). Ale nie wiem czy to koniecznie to jest przyczyną ... Przypuśćmy że to nie to.. To co innego ?? Płytka albo procek ?? RAM na pewno nie bo robiłem testy ( memtest i RamBooster)
Wcześniej miałem RUBIKON Gwarancja czy jakoś tak a teraz własnie lookne ten
ok ale prosiłbym nie zakańczać jeszcze tematu bo jakby nie było to to ... no właśnie . co mogło by być przyczyną jeżeli nie to i nie ram ?
To że nowy nie znaczy że dobry ;]
Tu masz spis dobrych marek zasilaczy: http://www.oc-forum.org/Zasilacze-najlepsze-i-najgorsze-firmy-t13020.html ;]
Osobiście od paru dni mam Bequiet 700w ;] fajny sprzęt ;] komputer stał się praktycznie bezszelestny ;D ale zasilacz 480zł :(
Hmmm no nie wiem . Na początku (2000r :D:D) mój komp był hitem. Do teraz chodził dobrze . Ale jak podczas burzy kiedy grałem uderzył piorun wszystko popalił . Wtedy nie chciał sie uruchomić wcale . Wymieniłem : procek , płytkę , zasilacz . Nie wiem sam . Zasilacz raczej jest nowy . Ale lookne nazwę i dam znać .
To jest moc a jakiej jest firmy bo to w zasadzie ważniejsze niż jego moc ;] Jak jest noname to jest to pewnie spalak do wymiany i to on może być właśnie problemem.
Mój zasilacz to PSU 300 W Total Power ON +3.3V & + 5V is 140 W MAX 0.8 A ( nie wiem czy spisałem wszystko co potrzebne )
Ja u siebie właśnie testowałem call of duty4 w multi przy wszystkim na full i hmm 2,5godziny i zero zwiech... tzn były dwa zwolnienia takie minimalne ale bez zwiechy napięcia też podniosłem z 1.8v na 1.9v ale chyba podniosę jeszcze do 2.0v .. tylko zastanawiają mnie te errory w mem teście...
Istnieje możliwość że to memtest żle działa z moim kompem i pamięci są ok?
-
[quote=neo10]Ja u siebie właśnie testowałem call of duty4 w multi przy wszystkim na full i hmm 2,5godziny i zero zwiech... tzn były dwa zwolnienia takie minimalne ale bez zwiechy napięcia też podniosłem z 1.8v na 1.9v ale chyba podniosę jeszcze do 2.0v .. tylko zastanawiają mnie te errory w mem teście... Istnieje możliwość że to memtest żle działa z moim kompem i pamięci są ok? [/quote] chyba właściwie na pewno nie . cości sie dzieje z ramem . dla pewności zrób jeszcze test ramboosterem kliknij : http://www.idg.pl/ftp/pobierz/pc/979.html :D:D
podniosłem o 0,2 V pamięciom i o dziwo działa. Testowałem z godzinkę na gothic 3 i jest ok. Zobaczymy jutro czy będzie działało bo teraz idę spać. Pozdrawaim
a zasilacz jaki masz?
a a propo mojego problemu:
włączyłem pamięci na napięciu 2.1v największym jakie można na niej bezpiecznie ustawić i w memtescie takie same errory...
jutro kupuje 1gb kingstona do testów ;] mam nadzieje że to to bo nowa płyta ok 350zł a jeszcze szkoda bo na starą mam oryginalne xp i viste ;(
Chciałbym także dodać że to na pewno nie wina ramu bo robiłem testy i nie wykryło żadnych błędów (użyłem mem test i rambooster)
Mam podobny problem :/ ... Najpierw podam mój sprzęt :
Płytka : ecs k7vza
Procek : ADM Athlon 1.2
448 Ramu
K Dźwięku : NVidia Gforce fx 5200 : 128
Chyba wszystko ...
Mam podobny problem z tym że ja nie moge pograć dłużej tylko od razu jak włączam : grę , wchodze na czat (używam apletu javy), włączam film , albo używam odrobinęcięższych programów typu : cartoon maker ...
Pojawia się zrzut pamięci : IRQL NOT LESS OR EQUAL coś w tym stylu. Ostatnio miałem po zrzucie usunięty plik po czym musiałem uruchamiać instalatora systemu Windows XP Proffesional ...
Nie wiem co robić ... Pliss pomóżcie mi !!! Byłbym wdzięczny . Mój e mail to : xxsiwy@wp.pl Błagam pomóżcie !!!
a robiłeś test pamięci memtestem? bo może też masz coś właśnie nie tak z kościami...
hmm.. jeszcze mam taki problem ze jak włożę 2 kości to to sie nie chce uruchomić albo sie uruchomi i zawiesi sie zaraz po zniknięciu logo płyty. Na Jednej kości chodzi. Zaraz zapuszczę gothic 3 to zobaczę co będzie.
Jeżeli masz to co ja to to nie sterowniki niestety.. ja próbowałem już chyba każdych możliwych do 8800gt i ciągle to samo... ;(
w memteście testowałem każdą możliwość mhz i przy każdej jest ten sam error.. jutro o ile znajde otwarty sklep kupie chyba po prostu 1gb kingstona do porównania ;]
dodam że grałem właśnie jakieś 3 godziny nonstop w call of duty4 w multiplayer przy ustawieniach : 1280x1024 wszystko oprócz antyaliasingu i dublowania klatek czy jakoś tak włączone i zero restartów choć to pewnie po prostu zbyt małe obciążenie dla grafiki ;] dodam że pare razy miałem takie jakby zwolnienie (przycinke) gry tak jakby mało mu brakowało do zwieszenia ale jakoś przechodził to cało ...
choć te zwolnienia z kolei nie wiem czy nie są przez to że mam w komputerze tylko dyski Ata które są chyba wolniejsze... a system mam na 10letniej barakudzie z transferem średnim 35mb/s według hdtune..