restarty i błędy

Od dość dawna mam problem z resetującym się kompem. Format niestety nic nie pomógł, domyslam się źe to kwestia sprzętu. Moźe jednak da się jakoś to rozwiązać bez wymiany podzespołów? Nie mam nawet grosza, źeby coś wymieniać..
Komunikaty przy wyłączonym autoresecie w wypadku błędu są następujące (od najczęstszego do występującego najrzadziej ;))
PFN_LIST_CORRUPT
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
MEMORY_MANAGEMENT
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (tu czasem wzmianka o ks.sys)
KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR

ostatnio dokładany sprzęt to +256 mb ramu, soundblaster live zamiast 128 pci.. Tyle, źe błędy pojawiły się juź przed zmianami. Co ciekawe, XP mam od dawna, a problem z błędami pojawiły się dopiero po ok. 2 latach.

aha, jak grałem w diablo2 to częstym "dodatkiem" do któregoś z tych komunikatów była wzmianka o nv4disp.dll. Niestety, nie pamiętam juź w którym.

Mam nadzieję źe ktoś z was będzie wiedział co zrobić.. :/ pozdrawiam..

aha, temperatura procka to ok. 50 stopni, a sam procek to niepodkręcany Athlon xp 1600+.

Odpowiedzi: 8

pobawiłem się debuggerem, niestety, nic konkretnego, ciągle tylko o ntoskrnl.exe, czyli konflikt sprzętowy, mam rozumieć..

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) UP Free x86 compatible
Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS
Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055a420
Debug session time: Mon Jan 23 20:47:02.312 2006 (GMT+2)
System Uptime: 0 days 0:06:41.875

aha, znalazłem ten temat ;) Tylko źe sprawdzanie wersji sterowników to juź chyba przekracza moje skromne moźliwości :| co do dokładnego opisu sprzętu, to czy wystarczy "wyciąg" z EVERESTa ?
Arch
Dodano
11.04.2006 16:27:34
Nie w tym dziale, a w tym forum jako tkaiemu poświęcionym i topi jest przyklejony, a linka nie podam bo ...... nie bede własnych tematow wyciągał raz kolejny.
Podam za to podobnej kwestii poświęcony post z innego forum: http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=52374
Rebe
Dodano
11.04.2006 16:17:53
Jakoś dziwnie przeoczyłem temat o debuggerze :P.. fajna zabawka :) dzięki Rebe. Pobawię się tym trochę, moźe coś będę wiedział więcej. :)

Przy okazji: jakieź to jeszcze szczegółowe informacje powinienem podać? Rebe napisał źe gdzieś tu są wskazówki na ten temat no ale ja jestem ślepy i nic nie mogę znaleźć (przynajmniej w przyklejonych).. : (

pozdrawiam
Arch
Dodano
11.04.2006 15:57:07
O debuggerze masz informacje w przyklejonym temacie,autorstaw gusioo'a, więc moze jednak się skuś, bo zdalnie to nikt Ci problemu nie rozwiąźe – nawet jeźeli dotyczy on tylko wersji sterownika to i tak fakt, iź u kogoś taki jest najlepszy nie oznacza, źe u Ciebie teź on się sprawdzi.

Arogancja jest wprost proporcjonalna do ilości postów, ktore tacy jak ja muszą napisać powielając ciągle jedno zdanie:
Jeźeli oczekujesz pomocy to .......... opisz problem w sposób ją umozliwiający. Na forach istnieją tematy zawierające wskazówki czego się po Autorze oczekuje. I co z tego ? Nic. Co i po Twoim poscie iwdać. Dalej zero informacji o szczegółowej konfiguracji sprzetowej np.

Powtórzę się – jedyne informacje, które z twojego postu moźna wyłuskać to te dotyczące grafiki i dźwięku oraz problemu ze sterownikami do nich i nic nadto. Moźna co prawda zacząć gdybać wskazując dzieisątki linków do stron MS poświęconych opisom wymienionyxch przez Ciebie nazw błędów, ale po co skoro w końcu okaźe isę, źe wszystkiemu jest winna moc i jakość zasilacza – to przykład, ale wcale nie tak abstrakcyjny jakby sie wydawać mogło.
Rebe
Dodano
11.04.2006 14:10:13
trochę o tych błędach czytałem, nie jestem osobą która leci na forum z pierwszym lepszym problemem.Niestety, nie mogę sobie poradzić, więc staram się o pomoc.. Geniuszem komputerowym nie jestem, więc o debuggerach i innych cudach nie myślałem. Na pewno ktoś tutaj zna się na takich sprawach, więc moźe mi coś doradzi..sensowniejszego niź odsyłanie do wyszukiwarki, bo tyle to sam potrafię. ;| Co zresztą zrobiłem, jak juź wspominałem.

Rebe: Zupełnie nie wiem, po co ten głupi tekst o megalomanii i inne wrzuty. Myślałem, źe to forum słuźy pomocy, a nie szpanowaniu jak to moźna zjechać kogoś z problemem, drogi kolego. Niestety, znów potwierdza się teza, źe liczba postów na forach jest wprost proporcjonalna do arogancji :| Zwykle tak bywa..
pozdrawiam i mam nadzieję źe ktoś jednak pomoźe ;) albo chociaź da jakiegoś linka ;)

tu jeszcze podam parę szczegółów :P
Płyta główna Asus A7V333
Karta graf Gforce 4 mx 440
dysk Barracuda ATA IV ST340016A
Arch
Dodano
10.04.2006 22:30:19
Arch jeźeli juź w przebłysku geniuszu zauwazyłeś, źe kaźdy komp inny to czy nie przyszło Ci do głowy, źe informacja typu Athlon 1600+ , dołoźenie RAM–u, zmiana dźwięku i temperatura CPU to ciut mało?

Jedyne co iwdać to kłopot, który się ze sterownikami dźwięku trafiał, a reszta ......... moźe by tak do debuggera sięgnąc, do logów zajrzeć ?

PS.
To, źe cioś nie musi być przyczyną nie oznacza, źe nie moze nią być. Załoźyłeś z góry, źe Twój przypadek jest wyjątkowy?
Czy jednak sprawdizłeś wszystkie sugestie i nic z nich nie wyszło?
Jeźeli na pierwsze pytanie odpowiesz twierdząco to diagnoza jest prosta – megalomania Ci grozi.
Rebe
Dodano
10.04.2006 22:16:41
Kłopot w tym źe kaźdy komp inny i to co u innego mogło być przyczyną nie musi być nia u mnie.. ;x
Arch
Dodano
10.04.2006 21:40:44
Peter_l
Dodano
10.04.2006 21:31:36
Arch
Dodano:
10.04.2006 21:22:23
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1