Restartuje mi sie komp...

Problem jak w temacie... caly czas restartuje mi sie komp podczas ladowania systemu. Plyta ASRock. Mam tez problem z USB. Nie dziala drukarka. Pod innymi systemami OK. Ale ten restart to juz przesada.
Pomozcie

Odpowiedzi: 12

Miałem taki problem jak mówisz i po miesiącu bardzo dokładnych badań wyszło iź zawiniła obudowa wraz z zasilaczem (duet codegen) zasilacz powodował bardzo duźe drgania w które wpadała obudowa a następnie zapewne płyta główna, dokładnie nie wiadomo co przez te drgania nie działało, jednak po wymianie zasiłki (teź na codegena ;)) wszystko powróciło do normy. Radze Ci przełoźyć kompa do innej budy lub zmienić chociaź zasiłke
darek_dade
Dodano
25.02.2004 15:59:18
Jesli juz dojdziesz do tego co powoduje restarty, to byc moze do tej drukarki a raczej systemu pomoga sterowniki do USB 2.0 ktore wystarczy sciagnac z neta. XP bez SP1 nie obsluguje bowiem tej wersji USB a to moze byc ten problem. Linki do sterow podawalem juz wielokrotnie na forum.
EL NINO
Dodano
25.02.2004 15:03:35
Praktycznie – o producentach zasilaczy mowa – przed kazdym w obudowie kosztującej do 200 zł.
Ceny zasilaczy, które winny być uźywane zaczynają się powyźej tej granicy – zasilaczy ,a nie obudów z nimi.
Bardzo cźesto to wlaśnie niedostatek mocy w powiązaniu z brakiem stabilności napięć powoduje restarty, a dobrze gdy tylko na tym się kończy, a nie na białym dymie, kóry w tym wypadku nie oznacza sukcesu konklawe, ale stratę – dobrze jeźlei tylko zasilacza, a nie przystkiego co do niego przypięte.
Nie wiem, czy w twoim wypadku zasilacz jest sprawcą, ale zawsze warto o nim pamiętać, szczeólnie gdy w komputerze jest troszkę iwęcej niź minimum upchnięte.
Rebe
Dodano
25.02.2004 13:56:09
Dzieki serdeczne. Nie chcialem byc niemily, ale wlasnie po to zadaje pytania: z mojej niewiedzy. Przed jakim producentem zasilaczy musze sie strzec?

Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Sprobuje sie pobawic...
Anonymous
Dodano
25.02.2004 13:44:41
Moźe i komentarze, ale czy nie są one potrzebne?
Sam popatrz – dopiero teraz napisąłeś, źe problem dotyczy wersji OS–a, a nie USB jako takiego.
Gdybyś miał choć trochę rozeznania to wiedziałbyś ile takich oczywistości, jak właczenie lub nie jakiejś opcji niesie problemów. Własnie dlateog, źe są to sprawy oczywiste.
Zasilacz – większość tych z napisem 300W, montowanych w standardowych obudowach, ma problem ze stabilnym i trwąłym poawaniem mocy juź w okolicach 250W.
Gdy będziesz stosowął się do rady EL NINO – tej o wyjmowaniu sprzetu, to przy okazji moźesz sprawdzić czy nie wystarczy przełoźenie SB do innego sloptu PCI – to czasem jest przyczyna kłopotów.
Rebe
Dodano
25.02.2004 13:02:25
I jak zwykle nie potrzebne komentarze.
W biosie jest wlaczone USB – juz to sprawdzalem
A jakie znaczenie ma zasilacz oprocz mocy? Wiem ze ma 300 W a firmy nie moge podac bo nie jestem w domciu. Ale moze ktos skrobnie z jakimi sa problemy i jakiego typu.
A drukarka sie nie instaluje na 100% bo potrzebuje sp1 do sterownikow. A ja mam XP bez SP1. A poza tym kila razy kiedys sie uruchomil i nie bylo zainstalowanej drukarki – musialem recznie

Pozo
Anonymous
Dodano
25.02.2004 12:55:12
I jak zwykle najwazniejszej informacji brak – zasilacz to ......., o mocy ....... ?

Tak przy okazji – skoro nie mozesz wejść do systemu to skąd wiesz ,ze drukarka się nie instaluje?
Przy okazji moźna sprawdzić czy w BIOS–ie USB jest właczone.
Rebe
Dodano
25.02.2004 12:48:50
Muwisz cos o sterownikach drukarki. Ale mi sie restartuje goly system, bez sterownikow. Poza tym mam drukarke lexmark 65 (badziewie).

Moja konfiguracja: ASRock K7VM4, 256 DDR, ATI 9200, SB Live, CD–RW Lite–On, Lexmark 65, Zestaw kina domowego SB, Athlon xp 2400
Anonymous
Dodano
25.02.2004 12:16:47
Jaka to drukarka? Było swego czasu sporo zamieszania z jakąś 3xxx i 5xxx HP, która miała zwalone polskie pliki sterowników na dołączonej płycie i naleźało wgrać angielskie by sie problemu pozbyć. Teraz juź chyba są poprawione na stronie HP.

Co do restartów – zób jak napisął EL NINO , a przy okazji podaj dane o konfiguracji sprzetowej bo moze to być kwestia np. jakiejś karty tv np.
Rebe
Dodano
25.02.2004 11:54:16
Nie uruchamia sie wcale. Swieza instalacja nic nie instalowane, zadne urzadzenia, zadne sterowniki. Na WinMe wszystko gra i dziala. Komp ma 1 miesiac. Nie jestem wpiety do sieci.
Bywaja sytuacje ze po ktorejs instalacji komp sie uruchomil ze 2 razy i znowu to samo – restart. Teraz to juz od 4 dni nie moge uruchomic kompa.

Co jest z tym sprzetem?[/list]
Anonymous
Dodano
25.02.2004 11:46:53
Podmien RAM, powyciagaj wszystko z komputera oprocz HD i grafiki, jesli podkrecony to przywroc poprzednie ustawienia.
W awaryjnym probowales ? Nie mozna w ogole uruchomic systemu czy co ktorys raz startuje ? Jesli startuje to wylacz automatyczny restart.

Jeszcze jedno – nie powielaj swoich postow n–razy.
EL NINO
Dodano
25.02.2004 11:18:24
Podmien RAM, powyciagaj wszystko z komputera oprocz HD i grafiki, jesli podkrecony to przywroc poprzednie ustawienia.
W awaryjnym probowales ? Nie mozna w ogole uruchomic systemu czy co ktorys raz startuje ? Jesli startuje to wylacz automatyczny restart.

Jeszcze jedno – nie powielaj swoich postow n–razy.
EL NINO
Dodano
25.02.2004 11:18:24
Anonymous
Dodano:
25.02.2004 09:25:00
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1