Restart systemu bo podkrecony ???
Witajcie mam problem A dokladnie mowiac jak tylko wlaczam komp. wszystko startuje jak trzeba Winows i wogole lecz jak tylko pojawi sie tapeta na ekranie monitora komp. sam sie restartuje Pojecia niemam ? Czego dlaczego to tak i jak temu zapobiec. Moze to wina tego ze procesor AMD Athlona 2000Mhz mam podkreconego na 1.97Ghz ale temp. mam dobra bo w Everescie jak i biosie pokazuje do 43 Co mam zrobic by cos takiego sie nie powtarzalo POMOZCIE
Odpowiedzi: 7
zainstaluj MBM5 i Prime95. zostaw kompa na noc. zobacz czy nie będzie restartów/błędów. Podkręcaj powoli.. na prawdę po kawałku. Zajmie Ci to kilka dni moźe ale będziesz wiedział co i jak..
Sory nie pomyslem ale juz mowie jest to
ECS K7VTA3
Phoenix–Award BIOS v6.00PG
Informacja z BIOS'u to: Award K7VTA3 V6.0A 09/22/2003
Data BIOS'u systemowego to: 09/22/03
Data BIOS'u wideo to: 09/27/02
ECS K7VTA3
Phoenix–Award BIOS v6.00PG
Informacja z BIOS'u to: Award K7VTA3 V6.0A 09/22/2003
Data BIOS'u systemowego to: 09/22/03
Data BIOS'u wideo to: 09/27/02
Tak juź niestety jest przy OC. Płyta ma moźliwości, procek równieź, wszystko się rozbija o pamięci które, moźna by rzec są języczkiem u wagi całego sukcesu kręcenia zestawu.
Kolejny raz moze isę rev. płyty kłaniać i kwestia ustawienia pamięci, ale przeciez to nie ja będe sie domyślał, kóra z ok. 6 odmian K7VTA3 jest w tym wypadku.
O samych timingach i np. koniecznosci "wygrzania by ustawienia załapały teź mozna pogdybać . Tylko po co skoro najpierw trzeba jadnak do konkretnej odmiany płyty wrócić.
O samych timingach i np. koniecznosci "wygrzania by ustawienia załapały teź mozna pogdybać . Tylko po co skoro najpierw trzeba jadnak do konkretnej odmiany płyty wrócić.
Ja rozumiem tylko jak mam napiecie zwiekszyc lub ewentualnie zmniejszyc jak nie mam takiej mozliwosci w biosie przy najmniej ja nic nie zauwazylem :–(
Jezeli uwazasz ze wyznacznikiem stabilnosci podkreconego procka jest jego niska temperatura, to musze Cie rozczarowac,bo jestes w ogromnym bledzie :shock:
Poczytaj jeszcze troche o OC i moze sie dowiesz jak zwiekszyc stabilnosc podkreconego CPU. Bo podniesienie samego FSB to dopiero czesc sukcesu, zostaja jeszcze inne rzeczy, chocby napiecie rdzenia procesora i na tym sie skup
Poczytaj jeszcze troche o OC i moze sie dowiesz jak zwiekszyc stabilnosc podkreconego CPU. Bo podniesienie samego FSB to dopiero czesc sukcesu, zostaja jeszcze inne rzeczy, chocby napiecie rdzenia procesora i na tym sie skup
Jak zejde do nominalnej wartosci procesora czyli na standardowe 2Ghz czyli na 1666 Mhz to wszystko dobrze chodzi ale jak powiedzialem jest tak dziwnie ze zaluszmy mam teraz wlasnie prosor ustawiony na 1.66 Ghz i jak wezme restart wlaczam biosa i ustawiam procka na okragle 2 Ghz to system restartuje sie i wszystko startuje dobrze ale..... Jak komp. zostanie wylaczony no i np po bedzie przez jakis czas nie uzywany typu chociazby godzina czy nawet pol godz. To jak go wlacze to komputer albo juz przy starcie nie odpali albo zaraz jak system sie zaladuje i pojawi tapeta retartuje sie albo normalnie sie zaladuje tylko pohodzi z 20–30 min i sam pyk sie wylacza i bledne kolo sie powtarza jak nie zmienie na mniejsza to sytem bedzie sie wlaczal ale bedzie podczas pracy sie restartowal. NO JA JUZ niewiem RECE MI SAME JUZ OPADAJA gdyby temp. byla wysoka mozna by powiedziec no za wysoka procek sie gotuje no i normalny bieg rzeczy ale temp. jest naprawde na dobrym poziomie ( na CPU jest Pentagram Q–80 AICu a w obudowie Artic Cooling Fan 3 TC) bo przy 2 Ghz jest 46* gdyby zasilacz byl slaby to tak samo mozna by na niego zwalic ale MAM NOWKE Fortrona 400W niewiem moze pamieci nie wyrabiaja mam Gb Ramu Elixira no ja juz niewiem teorji jest juz od choleru i ciut,ciut a jak mam problem tak mam wk....... mnie ten moj komp.NAPISZ CIE co tu ZROBI co moze zmienic w ustawieniach wogole.....MYSLALEM o zmianie biosa mam juz pliki czyli sam bios i Flasha na dys.3,5 ale boje sie ze moze jakis zly i jescze zrobie sobie wiekszy bigos jak zly wgram z tym to sie cykam.POMOZCIE :–(((
Strona 1 / 1