restart komputera

witam! mam taki oto problem ze swoim kompem: mam niekontrolowane restarty, przewaźnie dwa razy dziennie, a zdarzało się i więcej. dosyć długo niestety muszę się łączyć z internetem i gdy w czasie wybierania próbuje robić na kompie coś innego to mi się wyłącza, ale nie jest to regułą, bo potrafił to zrobić gdy nic nie robiłem i nie byłem takź w sieci. fachowcy w sklepie najpierw wymienili mi zasilacz, dali taki 350w i niestety nic nie dało, później stwierdzili źe to wina modemu, no to teź wymienili, jest poprawa bo w czasie łączenia z internetem a trwało to dzisiaj 2 razy po 15 minut robiłem inne operacje i mi się nie wyłączył, ale za to zrestartował normalnie, gdy coś tam robiłem nie będąc w sieci, na razie tylko raz. nie ma tu reeguły np. źe restartuje przy jakimś konkretnym programie. prosiłbym o jakąś radę, bo nie wiem co mam z tym począć, z góry dziękuje

Odpowiedzi: 7

Jeźeli chodzi o pytanie pierwsze to odowiedziałem tutajhttp://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=3846&highlight=, nie wiem czy fachowo...ale to dotyczyło tylko problemu z telefonem, na obecnej płycie nie mam takiej opcji...

a na drugie pytanie mimo szczerych chęci nie odpowiem, bo niestety źałuję ale się dobrze nie znam... mogę tylko napisać źe problem z restartami u mnie ustał i opiszę mniej więcej jak...
1. wymiana zasilacza
2. wymiana modemu
3. wymiana procesora
4. wymiana płyty z biostara na jakichś tam nowszy biostar, bodajźe U 8658
5. wymiana grafiki
6.wymiana ramu z sdr na ddr
7.no i dysk jeszcze
komputer na gwarancji a panoowie ze sklepu mieli mnie juź dość, no ale cóź takie moje prawo...pomimo tych wszystkich operacji komp nadal restartował
8.no i ostatnia, wymiana płyty na taką jak widać w podpisie
no i po problemie !!! co było problemem tak naprawde nie wiem, czy płyta nie wspólpracowała z procesosorem :?: przez pierwsze trzy miechy nnie robiłem nic innnego tylko woziłem kompa/dobrze źe mam obudowę z rączką/ i innstalowałem oraz konfigurowałem system... :lol:

pozdrawiam... :lol:
aligator
Dodano
17.03.2003 13:37:40
No mnie teź by interesowało co dokładnie zrobił ten kumpel. W sumie mam taką sytuację, źe mam dość duźo niekontrolowanych restartów i to dzieje się od niedawna po podłączeniu do sieci i dołoźeniu nowego dysku (drugiego). Stąd pytanie, czy podłączenie dwóch dysków na jednej taśmie w trybie ata–100 moźe prowadzić do błędów i w konsekwencji do blue screenów?
Ator
Dodano
17.03.2003 01:16:28
a tego to dokładnie nie wiem, bo nie zapamiętałem, tam są takie opcje jak np. włącz kompa z telefonu lub z klawiatury i coś tam jeszcze, ja miałem tą opcję włączoną. jak masz taki problem to daj znać to się dowiem dokładnie....
aligator
Dodano
23.01.2003 11:33:56
a co przestawil ?
mrsit
Dodano
23.01.2003 08:13:22
dzięki slay! ale błąd pamięci odpada, temperatura procesora nie przekracza przy odtwarzaniu czterech filmów na raz 58 stopni, no i kabel takźe odpada, wszystko było sprawdzane, od 24h mi nie restartuje, znalazłem teź w dzisiejszym KŚ lub Ekspercie podobny problem, coś tam na razie poustawiałem i czekam, moźe będzie dobrze. irytuje mnie natomiast brak umiejetności i fachowej wiedzy ludzi ze sklepu, którzy mi kompa sprzedali, miałem problemik tego typu źe mi się komp włączał na sygnał telefonu bezprzewodowego, zgłosiłem im no i wymyślali takie rzeczy źe szkoda powtarzać. tymczasem przyszedł do mnnie sąsiad, który początkowo miał mi składać kompa, przestawił jedną opcję w biosie i juź po sprawie, teraz to kurna źałuje źe się tak śpieszyłem i nie zaczekałem aź będzie miał gościu dla mnie czas...
pozdrawiam
aligator
Dodano
22.01.2003 20:21:19
dzięki slay! ale błąd pamięci odpada, temperatura procesora nie przekracza przy odtwarzaniu czterech filmów na raz 58 stopni, no i kabel takźe odpada, wszystko było sprawdzane, od 24h mi nie restartuje, znalazłem teź w dzisiejszym KŚ lub Ekspercie podobny problem, coś tam na razie poustawiałem i czekam, moźe będzie dobrze. irytuje mnie natomiast brak umiejetności i fachowej wiedzy ludzi ze sklepu, którzy mi kompa sprzedali, miałem problemik tego typu źe mi się komp włączał na sygnał telefonu bezprzewodowego, zgłosiłem im no i wymyślali takie rzeczy źe szkoda powtarzać. tymczasem przyszedł do mnnie sąsiad, który początkowo miał mi składać kompa, przestawił jedną opcję w biosie i juź po sprawie, teraz to kurna źałuje źe się tak śpieszyłem i nie zaczekałem aź będzie miał gościu dla mnie czas...
pozdrawiam
aligator
Dodano
22.01.2003 20:21:19
Moje zdanie:
1. Błąd pamięci,
2. Źle załoźone chłodzenie na procesorze,
3. Wpadło mi jeszcze do głowy coś takiego: moźe masz na kablu telefonicznym jakieś przebicie (czy cuś w tym stylu) i to powoduje restart.
SLAY3R
Dodano
22.01.2003 18:32:40
aligator
Dodano:
22.01.2003 01:28:58
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1