Restart biosu – POMOCY !!!!!
Coś namieszałem w biosie. Zapisalem ustawienia i nie mogę teraz uruchomić komputera. Wyjmowałem baterię z płyty głownej ale dalej nic nie pomaga. Jest tylko czarny ekran. Czy istnieje jakaś inna droga zrestartowania biosu i powrócenia do ustawień fabrycznych
Odpowiedzi: 19
bartek240:no dobra a czy po wyciągnięciu baterii jak komp normalnie wystartuje to trzeba coś ustawiać w biosie czy on automatycznie sie ustawia???????????/
BIOS ustawia się z opcjami fabrycznymi. dlatego, jeźlei chcesz ustawienia swoje mieć ,a nie jesteś biegły w tym , to lepiej przed resetem spisywać opcje BIOS–u i potem jes z takiej kartki porównać z tym co jest na ekranie i ew. zmienić.
no dobra a czy po wyciągnięciu baterii jak komp normalnie wystartuje to trzeba coś ustawiać w biosie czy on automatycznie sie ustawia???????????/
W Miedzyzdrojach i Chalupach, ze o Dębkach nie wspomne :P .
P.S. Dzis Ci jeszcze nie zyczylem ? :mrgreen:
P.S. Dzis Ci jeszcze nie zyczylem ? :mrgreen:
EL NINO:Skoro wymyslilo, to niech se i ma. Ja wiem co na plytach jest :mrgreen: .Seeker:Wymysliło to AOpen...
W Międzyzdrojach ? :lol:
Skoro wymyslilo, to niech se i ma. Ja wiem co na plytach jest :mrgreen: .Seeker:Wymysliło to AOpen...
Jedyne co na "Twoim schemacie" widać to to, źe ...wszystko zielone ;)
Rebe , ja wiem czy pecha :wink: toź widać jak ..byk na schemacie blokowym źe jeśli patent AOpenu zastosowany jest , co skutkuje: AC power line is plugget – co po naszemu znaczy wtyczka zasilania wew gniazdku siedzi :lol: , to battery jakoby w "powietrzu" wisi to i wyciągać ją sobie moźna , chyba tylko po to by sobie ją obejrzeć :P .
Notebene ja na swoim GA rownieź czegoś podobnego doświadczyć mogę :lol: :wink:
Notebene ja na swoim GA rownieź czegoś podobnego doświadczyć mogę :lol: :wink:
Żeś Seeker odszczekał, ale i tak Ci dokopię – na moim GA po "przegięciu" mogę sobie baterię wyjmować. Jeźeli zasilanie jest "z kabla" to nie ma szans na powrót, ale pewnie znowu mam ... pecha ;)
Pitolisz :P :wink: , to nie ma nic wspólnego z uruchamianiem z klawiatury, sieci czy czegokolwiek innego . Wymysliło to AOpen i słuźy li tylko do przedłuźenia źycia bateryjce , a wygląda to mniej więcej tak,
i wtedy rzeczywiście jak widac na schemacie bateryjka gdy włoźony jest kabel zasilania nie bierze udziału w pracy płyty, tylko zwyczajnie sobie odpoczywa. Są przeciez Mobo które tej funkcji nie posiadają , a włączenie kompa z sieci, klawiatury itd jest jak najbardziej moźliwe
Ps. Teoretyczną dedukcję na temat uszkodzonych kondensatorów ,rzecz jasna niniejszym odszczekuję :lol:
i wtedy rzeczywiście jak widac na schemacie bateryjka gdy włoźony jest kabel zasilania nie bierze udziału w pracy płyty, tylko zwyczajnie sobie odpoczywa. Są przeciez Mobo które tej funkcji nie posiadają , a włączenie kompa z sieci, klawiatury itd jest jak najbardziej moźliwe
Ps. Teoretyczną dedukcję na temat uszkodzonych kondensatorów ,rzecz jasna niniejszym odszczekuję :lol:
To kurna poloz, bo kazda plyta z mozliwoscia wzbudzenia systemu przez siec, klawiature, myszke czy inny "wake on power" musi miec wyciagniety kabel przy resetowaniu baterią. Sam mam Abita i to nie jakiegos niezwyklego, w ktorym mozna baterie na tydzien wyciagnac, a BIOS bedzie stal jak ruski soldat na bramie brandenburskiej w 45–tym :P .Seeker:Nie kładł bym tego jednak na karb konkretnych modeli MoBo...
kamaa:Rebe:Kochanieńcy – czytajcie co EL NINO napisął – są płyty, w ktorych kabel zasilający odgrywa kluczową rolę przy resecie BIOS–u.
czyli trzeba mieć wyciągniety kabel z gniazdka a następnie wyciągnąc baterię??
Moźna teź odwrotnie – na jedno wyjdzie.
Z tym źe taka przypadłość IMO nie jest normalna , podtrzymanie pamięci BIOSU zawiera się w podawaniu napięcia z bateryjki i kabel sieciowy w gniazdku nie powinien mieć tu nic do rzeczy. Jest niestety czasami tak, źe by uzyskać efekt resetu ustawień BIOSu trzeba ten kabel wyjąć. Nie kładł bym tego jednak na karb konkretnych modeli MoBo, ale na to źe prawdopodobnie coś nie tak jest z kondensatorami na płycie , – to one mogą w jakiś sposób podtrzymywać napięcia na skutek tego źe nie rozładowują się do końca po wyłączeniu zasilania . Dodam źe to tylko teoretyczna dedukcja nic więcej.
Rebe:Kochanieńcy – czytajcie co EL NINO napisął – są płyty, w ktorych kabel zasilający odgrywa kluczową rolę przy resecie BIOS–u.
czyli trzeba mieć wyciągniety kabel z gniazdka a następnie wyciągnąc baterię??
Wyciagnąłem zworkę i poszło:)
Kochanieńcy – czytajcie co EL NINO napisął – są płyty, w ktorych kabel zasilający odgrywa kluczową rolę przy resecie BIOS–u.
Yoile:najlepiej jest resetowac bios za pomoca zworki
a moźe np. programikiem KillCMOS lepiej :lol:
Yoile:najlepiej jest resetowac bios za pomoca zworki ,
najlepiej dla kogo?, lub czego?
najlepiej jest resetowac bios za pomoca zworki ,
Bateria nie zapomina, ale wyciagniecie baterii resetuje ustawienia BIOSa. Wystarcza kilka sekund.Peter_l:Bateria nie zawsze zapomina ustawień.
marcin, wyjales baterie. Czy wyciagnales rowniez kabel zasilania z gniazdka ? Chyba nie.
Bateria nie zawsze zapomina ustawień. Moźesz resetować zworkami i wyciągnąć baterię ale na dłuźej (5 – 10 minut)
Strona 1 / 1