Reset przy ladowaniu (na dysku jest praca magisterska!!!)

Mam powazny problem blagam o pomoc

Mam dysk 40GB podzielony na 2x20GB NTFS. Mam zainstalowany XP pro. Wczoraj podczas surfowania po necie zwisnol mi sie komp. Zresetowalem go i teraz przy kazdej probie wlaczenia dochodzi do ladowania systemu, i potem zamiast pojawic sie plansza z wyborem usera wyskakuje na ulamek sekundy jakis blad a niebieskim tle. (nie wiem co jest napisane bo odrazu komp sie resetuje). Tak samo sie dzieje jak wlanczam tryb awaryjny. Wlanczalem z Plyty zXP kosole naprawiania systemu, ale nie wiem co wpisac. Podlaczylem teraz dysk 1GB i zainstalowalem na niego win98(bo do xp zamalo miejsca), i myslalem ze cos moze w Partition Magic bedzie dalo sie zrobic. W partition magic 8 przy partycji na ktorej jest zainstalowany Xp zamiast NTFS jest napisane EXTENDED, a przy tej drugiej normalnie NTFS.

Blagam pomozcie, bo na dysku jest rozpoczeta praca magisterska mojej siostry!!!!

Odpowiedzi: 5

:
wlanczalem ta opcje napraw tylko ze potem trzeba wpisywac polecenia(nie iwem jakie)
Opcja Napraw nie wymaga zadnego wpisywania polecen – odpalasz system z plyty i wciskasz Napraw zamiast instalacji. Wtedy uzupelniane sa lub naprawiane spierdzielone pliki.
Sprobuj wiec w konsoli wpisac fixmbr.
EL NINO
Dodano
06.12.2003 16:22:56
Równie dobrze mozesz postawić system na drugą partycje.
Zapisać co potrzebujesz.
Sformatować całego kompa i postawić od nowa winde.

Ja bym tak zrobił.

Pozdrówki
Tomekk
Dodano
06.12.2003 15:37:38
Wez sobie sciagnij taki programik Kapitan Nemo. On sluzy do obslugi NTFS'u z Wina 98. Ja mam pelna wersje zcrackowana
netrox
Dodano
06.12.2003 14:33:01
JanekERT:
Mam powazny problem blagam o pomoc

Mam dysk 40GB podzielony na 2x20GB NTFS. Mam zainstalowany XP pro. Wczoraj podczas surfowania po necie zwisnol mi sie komp. Zresetowalem go i teraz przy kazdej probie wlaczenia dochodzi do ladowania systemu, i potem zamiast pojawic sie plansza z wyborem usera wyskakuje na ulamek sekundy jakis blad a niebieskim tle. (nie wiem co jest napisane bo odrazu komp sie resetuje). Tak samo sie dzieje jak wlanczam tryb awaryjny. Wlanczalem z Plyty zXP kosole naprawiania systemu, ale nie wiem co wpisac. Podlaczylem teraz dysk 1GB i zainstalowalem na niego win98(bo do xp zamalo miejsca), i myslalem ze cos moze w Partition Magic bedzie dalo sie zrobic. W partition magic 8 przy partycji na ktorej jest zainstalowany Xp zamiast NTFS jest napisane EXTENDED, a przy tej drugiej normalnie NTFS.

Blagam pomozcie, bo na dysku jest rozpoczeta praca magisterska mojej siostry!!!!

Podejrzewam ze winna rozjecha łą się na dobrze..!!

Pod windowsem 98 znajdź w sieci program "capitain nemo "
Menadrzer plików który widzi partycje NTFS i skopiuj prace dyplomowe.. A potem normalnie przeinstaluj Winde..
Albo jak Poasiadasz Linux CD–live np. knoppix to moźesz dokonać tego samego skopiowiac pliki w bespieczne miejsce. A nade wszytsko zobaczysz swoje partycje pod wundowsem... O ile nie są (pliki pracy zaopatrzone hasłem – w takim przypadku skopiowanie plików na nie wiele sie) Problem z ich odczytem @!!

Napis Extended– oznacza partycje rozszerzoną na której to trza załozyc dyski logiczne.. Czyli brak dysku logicznego pokazał by Pat MAgic.. a wtedy teź moźna.. no ale moźe nie jest tak źle..!
POzdrawiam..!!
Anonymous
Dodano
06.12.2003 08:49:04
EL NINO:
Sprobuj zamiast awaryjnego ladowania wybrac ostania dobra konfiguracje.
JanekERT:
Wlanczalem z Plyty zXP kosole naprawiania systemu, ale nie wiem co wpisac.
Z plyty mozesz dac "Napraw" lub jesli nie pomoze, to wtedy sprobuj nalozyc system.

wybrac ostania dobra konfiguracja nic nie pomogla, wlanczalem ta opcje napraw tylko ze potem trzeba wpisywac polecenia(nie iwem jakie),nalozyc nie moge bo wyswietla ze nieznany rodzaj partycji i proponuje format a w Partition Magic moge przegladac zawartosc partcji tylko nie moge kopiowac (partition magic znajduje jakies bledy na dysku)
Anonymous
Dodano
06.12.2003 02:32:11
Anonymous
Dodano:
06.12.2003 01:38:07
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1